Küresel Gıda Fiyatları Yıllık Yüzde 23.1 Oranında Arttı
DünyaFAO'nun 2022'deki gıda emtia fiyatları gösterge endeksi, 2021'deki ortalamadan keskin bir şekilde daha yüksek.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bugün, bitkisel yağların ve şekerin uluslararası fiyatları yüksek seviyelerden önemli ölçüde düşmesi nedeniyle, dünya gıda fiyatları Aralık ayında hafif bir düşüş gösterdiğini bildirdi.
FAO Gıda Fiyat Endeksi Aralık ayında ortalama 133.7 puan, Kasım ayına göre yüzde 0,9 düşmesine rağmen Aralık 2020'ye göre hala yüzde 23.1 oranında artış gösterdi. Endeks, yaygın olarak ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip ediyor. Aralık ayında sadece süt ürünleri alt endeksi aylık artış kaydetti.
Bir bütün olarak 2021 yılına bakıldığında, tüm yıl boyunca ortalama, FAO Gıda Fiyat Endeksi, bir önceki yılın yüzde 28.1 üzerinde, ortalamada 125.7 puan oldu.
FAO Ekonomisti Abdolreza Abbassian "Normalde yüksek fiyatların yerini üretim artışına bırakması beklenirken, yüksek girdi maliyetleri, devam eden küresel salgın ve daha da belirsiz olan iklim koşulları, 2022'de bile daha istikrarlı piyasa koşullarına dönüş konusunda iyimserliğe çok az yer bırakıyor." dedi
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, güney yarımkürede hasatların ardından artan arz nedeniyle düşen buğday ihracat fiyatları, güçlü talep ve Brezilya'da devam eden kalıcı kuraklık endişeleri ile desteklenen daha güçlü mısır fiyatlarını fazlasıyla dengelediği için Kasım ayına göre yüzde 0.6 düştü. Bununla birlikte, tüm yıl için, yüzde 44.1 artan mısır, yüzde 31.3 yükselen buğday fiyatlarıyla FAO Tahıl Fiyat Endeksi 2012'den bu yana en yüksek yıllık seviyesine ulaşarak2020'ye göre ortalama yüzde 27.2 daha yüksek gerçekleşirken pirinç de yüzde 4 düştü.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Aralık ayında yüzde 3.3 düştü. Bu düşüş, palm yağı ve ayçiçek yağı kotasyonlarının, artan COVID-19 vakalarının etkisine ilişkin endişelerle bağlantılı olabilecek zayıf küresel ithalat talebini yansıtıyor. 2021 için, FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi 2020'ye göre yüzde 65.8 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, Omicron COVID-19 varyantının küresel talep üzerindeki olası etkisinin yanı sıra daha zayıf bir Brezilya Reali ve düşük etanol fiyatları üzerindeki endişeleri yansıtarak Kasım ayına göre yüzde 3.1 azalarak beş ayın en düşük seviyesine ulaştı. 2021 yılında, FAO Şeker Fiyat Endeksi bir önceki yıla göre yüzde 29.8 artarak 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
FAO Et Fiyat Endeksi Aralık ayında genel olarak istikrarlıydı, ancak 2021 yılında FAO Et Fiyat Endeksi 2020'den yüzde 12.7 daha yüksekti.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Batı Avrupa ve Okyanusya'daki düşük süt üretimi nedeniyle uluslararası tereyağı ve süt tozu fiyatları arttığından, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1.8 artarak tek yükselen alt endeks oldu. 2021'de FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, 2020'ye göre ortalama yüzde 16.9 daha yüksekti.
İlginizi Çekebilir