Kurbanlıklara sevk öncesi sıkı denetim
HayvancılıkKars'ta Kurban Bayramı öncesinde ülkenin dört bir köşesine gönderilen kurbanlıklar büyük bir titizlikle sağlık kontrolünden geçirilerek sevk onayı alıyor.
Türkiye'de hayvancılığın önde gelen merkezlerinden Kars'ta Kurban Bayramı öncesinde ülkenin dört bir köşesine gönderilen kurbanlıklar büyük bir titizlikle sağlık kontrolünden geçirilerek sevk onayı alıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde kurulan kontrol merkezinde, besi çiftliklerinden, köy ve ilçelerden gelen kurbanlıklar veteriner hekimler tarafından teker teker incelenerek sevk izni veriliyor.
Kamyon ve tırlarla getirilen canlı hayvanlar, aşısı eksik, küpeleri olmayan kayıt dışı ve pasaportu bulunmayan kurbanlıklara geçiş izni verilmiyor.
Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yaptığı açıklamada, Kars'tan 80 ile hayvan sevkiyatlarının devam ettiğini ve büyük bir titizlikle yapılan kontrollerin ardından sevk onayının verildiğini söyledi.
Kars'ın hayvancılık konusunda Türkiye'nin önemli ilerinden olduğunu belirten Düzgün, "Kars hem kurbanlık hayvan hem besilik dana hem de kasaplık olarak ülkemizin canlı hayvan ihtiyacını büyük bir yüzdeyle karşılayan bir iliz. Kurban döneminde satın alan, dışarıdan gelen yetiştiricilerimizin, vatandaşımızın, tüccarımızın satıcı vatandaşımızın sıkıntıya uğramaması için her türlü önlem alındı." diye konuştu.
Düzgün, Kars'tan Kurban Bayram'ı öncesinde yoğun bir hayvan sevkiyatının olduğuna dikkat çekerek, "Bugüne kadar ilimizden 61 bin büyükbaş hayvan, 46 bin adet küçük baş hayvan sevkiyatı gerçekleştirilmiştir." dedi.
Kurban sevkiyatlarının devam ettiğini hatırlatan Düzgün, "Kurban sevkiyatında beklediğimizin üstünde değil de beklediğimiz oranda sevk yapıldı, ama biz çevre illerde asıl kurbandan sonra döküm mevsimi dediğimiz ağustos, eylül ve ekim ayı kısmen kasım ayında da satışlarımız olacak yani kurbandan sonra asıl besilik dana satışlarımız başlayacak. İnşallah hem yetiştiricilerimiz hem de dışarıdan gelen satın alan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmeden hayvanları alacağı ortamı devam ettireceğiz." ifadesini kullandı.
"Aşısı yapılmayan hayvanlara sevkiyat izni vermedik."
Düzgün, Kurban Bayramı öncesinde devam eden sevklerde, sevk alanına gelen ve burada veteriner hekimler tarafından kontrol edilen hayvanlarda herhangi bir sıkıntı ve eksik bir evrak durumunda hiç bir mazeret kabul etmeksizin sevk izninin verilmediğini vurguladı.
Besicilere, vatandaşlara daha önceden uyarılarda bulunduklarını anlatan Düzgün, "Biz hangi hayvanların sevkine izin verilmeyeceğini defalarca muhtarlarla, yetiştiricilerimiz ile bu konuyu hep anlattık, eğitimlerini verdik. Hayvanların sağlıklı olması gerekiyor, bunlar ülkemizin 80 vilayetine giden hayvanlar olduğu için hastalık bulaştırma riskini ihtimalini düşünerek tek tek tüm hayvanları kontrol ediyoruz." dedi.
Düzgün, sağlık problemi olan hayvanlara sevk izninin verilmediğini bildirerek, "Sevki yapılacak hayvanın sağlıklı olması lazım, hayvanların küpeli ve pasaportlu olması lazım, kayıt altına alınmış ve pasaportu vatandaşın elinde olması gerekiyor. Hayvanların brusella, çiçek aşısını muhakkak 4 ay içerisinde yaptırmış olma şartı var, bu şartlara uyanlara sevkleri verdik ama şartları uymayanları mecburen tekrar ahırlarına gönderdik sevke müsaade etmedik." şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak sevkleri en iyi şekilde ve kontrolü yapmaya özen gösterdiklerini kaydeden Düzgün, "Yaklaşık 1 aydır il ve ilçe müdürlüklerimizde, sevk biriminden, 20 veteriner hekim görevlendirilerek sorunsuz bir şekilde bu günlere getirdik. Sevklerimizi dikkatli bir şekilde sürdürüyoruz. Geri dönenler oldu, biz şapta iyi bir başarı elde ettik şapı ilimiz genelinde iyi bir oranda aşıladık ama çiçek aşısında maalesef vatandaşımız ilk defa hastalık gözükmeyen bir aşı olduğu için çok fazla yaptırmadılar, tabi aşısı yapılmayan hayvanlara sevkiyat izni vermedik." ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir