© Tarım Pusulası 2021

Kurbanlık tercihi bölgelere göre değişiyor

Harran Üniversitesi (HRÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Denek, Türkiye'nin doğu bölgelerinde genellikle küçükbaş, batısında ise büyükbaş kurbanlığın tercih edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Denek,  Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık seçmek için yoğun mesai harcadığını söyledi.

Kurbanlık tercihinin bölgelere göre farklılık gösterebildiğini ifade eden Denek, bunda damak tadının etkili olabileceğini dile getirdi.

İnsanların lezzet arayışının yaşamlarına yansıdığını anlatan Denek, "Bizim bölgemiz genellikle küçükbaş hayvan eti tüketen ve Kurban Bayramı'nda da küçükbaş hayvan kesilen bir yer. Bunun nedeni de bölgenin damak tadına, yağlı etin hitap etmesidir." dedi.

Denek, "Genellikle alışkanlık ve damak tadından dolayı Akdeniz Bölgesi'nde keçi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağlı kuyruklu koyun, Orta Anadolu, Karadeniz ve batıda ise ağırlıklı olarak büyükbaş kurbanlıkların rağbet gördüğünü gözlemliyoruz." ifadesini kullandı.

Her meslek gibi hayvancılığın da zorlukları bulunduğuna işaret eden Denek, buna rağmen bilimsel yöntemlerle yapıldığı takdirde hayvancılığın son yıllarda karlı bir meslek haline geldiğini kaydetti.

- "Koyun eti, lezzetinden dolayı tercih ediliyor"

Şanlıurfa Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül de kentte küçükbaş hayvan etinin rağbet gördüğünü ve bunun Kurban Bayramı'na da yansıdığını söyledi.

Hayvan pazarlarında ağırlıklı olarak koyunların yer aldığını bildiren Gül, "Koyun eti, lezzetinden dolayı burada çok tercih ediliyor. Böyle olunca pazarda büyükbaş sayısı çok az. Bölgede yetiştirilen büyükbaş hayvanlar ise batıdan gelen vatandaşlar tarafından toptan alınıyor. Ayrıca kente dışarıdan gelen memurların da toplanıp büyükbaş aldıklarına şahit oluyoruz." diye konuştu.

Kurban pazarına gelen Şanlıurfalı Yasin Kaban ise bu yıl da küçükbaş hayvan almayı düşündüğünü dile getirdi.

Kaban, "Küçükbaş hayvanın kesimi kolay, eti de daha lezzetli. Bunun yanında büyükbaş kurbanlık aldığınızda başkalarıyla ortaklığa giriyorsunuz ve zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. En iyisi kendi hayvanını alıp kesmek, böylesi çok daha rahat." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER