Kurban Alacaklar Bunlara Dikkat...
TarımVatandaşların kurbanlık alırken hayvanda ilk olarak sağlık durumuna daha sonra ise kulak küpelerine bakılması gerektiği ve kulaklarında küpe olan hayvanların kurban seçilmesi konusunda uyarılırken, Kulak Küpesi olan kurbanlığın Veteriner Hekim kontrolünden geçtiğinin göstergesi olduğudur.
Vatandaşların kurbanlık alırken hayvanda ilk olarak sağlık durumuna daha sonra ise kulak küpelerine bakılması gerektiği ve kulaklarında küpe olan hayvanların kurban seçilmesi konusunda uyarılırken, Kulak Küpesi olan kurbanlığın Veteriner Hekim kontrolünden geçtiğinin göstergesi olduğudur.
Kurban alacak vatandaşların sağlık yönünden dikkat etmesi gereken hususlar şöyle : “Veteriner Sağlık Raporu veya menşei şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Vatandaşlarımız hayvanların pasaportlarına bakarak kurbanlıklarını alabilirler. Pasaportlarda hayvanın yaşı ve aşısının yapılıp yapılmadığını da görebilirler. Hayvanların mutlaka şap aşısı yaptırılmış olması gerekiyor.
Kurbanlık Hayvanın Özellikleri.
Kurban üç cins hayvandan olur:
1- Koyun, keçi 2- Sığır, manda 3- Deve
Kurban olarak kesilecek hayvanlarda yaş olarak Keçinin bir (1) yaşında, koyunun bir (1) yaşını doldurmuş veya 6 aylık olup, bir (1) yaşındaki gibi gösterişli ve annesinin boyunda olması şarttır. Deve en az beş (5) yaşını, sığır ve mandanın ise en az iki (2) yaşını bitirmiş olması icap eder.
Büyükbaş hayvanlarda hayvanın 2 yaşını doldurduğunu anlamak için dişlerine bakabiliriz. İki (2) yaşına gelmiş büyükbaş hayvanların alt ortada bulunan iki (2) kesici süt dişi tamamen düşmüştür. Bu iki süt dişi düşmüş yada yerine kalıcı büyük kesici dişi çıkmış hayvanlar kurbanlık için uygundur. Alt ortada bulunan kesici süt dişi düşmemiş büyükbaş hayvanlar iki (2) yaşını doldurmamıştır.
Aşağıda kusurları bulunan hayvanlar kurbanlık için uygun değildir.
İcab eden yaşı doldurmamış, herhangi bir uzvu (bacak, kuyruk, boynuz v.b.) noksan olan veya sakatlığı olup kurban olmasına mani bir durumu olan hayvanlar asla alınmamalıdır. Bu durumlar şunlardır.
1. Bir veya iki gözü kör olan veya gözleri düğme gibi dışarı fırlamış veyahut da kör olduğuna açıkça delâlet eden gözlerinin beyaz olması.
2. Hastalık belirtileri hayvanın üzerinde açıkça görülecek şekilde hasta olması. Örneğin hayvanın şiddetli ateşe yakalanıp bu hastalığın onu otlamaktan alıkoyması ve onu iştahtan kesmesi veya etini bozan ve etinin sıhhatine tesir eden uyuz hastalığına yakalanması veyahut da vücûdunda onun sıhhatine tesir eden derin bir yaranın olması gibi.
3. Sürüdeki sağlam hayvanlarla birlikte yürümesine veya onlara yetişmesine engel olacak şekilde topal olması.
4. Kemiklerinde ilik kalmayacak şekilde iyice zayıflamış olması.
5. Kesileceği yere gidemeyecek kadar yürümekten âciz olması.
İlginizi Çekebilir