© Tarım Pusulası 2021

Kumyaka’daki salamura zeytin tesisine Brüksel’den ziyaret

0

IPARD Programı Türkiye Sorumlusu Iwona Lisztwan, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Kumyaka Mahallesi’nde hibe programı kapsamında hayata geçirilen salamura zeytin tesisi inşaatında incelemede bulundu.

Mudanya’da 2010 yılında kurulan Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin IPARD Hibe Programı’nca onaylanan projesi kapsamında geçen Kasım ayında başlanan çalışmalarda sona gelindi. 1 milyon 350 bin lira değerindeki, yıllık 350 ton kapasiteli salamura zeytin tesisini inceleyen IPARD Programı Türkiye Sorumlusu Lisztwan’a, Tarım Bakanlığı’ndan Tarım Reformu Genel Müdürü Mehmet Aydın Belge ile Ömer Özel ile Bursa Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulundan (TKDK) Mahmut Güngör, İbrahim Karabulut ve Kerem Oğuz eşlik etti. 

Aynı zamanda Kumyaka Mahallesi Muhtarı olan Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramiz Batmaz tarafında İskolya Kafe’de ağırlanan heyet, daha sonra muhtarlık binasında Proje Koordinatörü Tijen Yener’den bilgi aldı. 

'TOPLUMA YÖNELİK PROJELERİ DAHA ÇOK GÖRELİM'

Daha sonra yüzde 75’i AB hibesi, yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti katkısıyla finanse edilen tesisi inceleyen IPARD Programı Türkiye Sorumlusu Iwona Lisztwan, Ankara’daki İzleme Komitesi toplantısı için Türkiye’ye geldiğini belirterek, farklı işlerdeki güzel uygulamaları yerinde görmek için Bursa’da bulunduğunu söyledi. 

Kumyaka’daki bu çalışma sayesinde kooperatifçiliğin de gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Lisztwan, bu tür kaliteli projeleri Türkiye’de daha fazla görmek istediklerini belirterek, "Buradaki projenin kişiye yönelik değil, topluma ve bir gruba yönelik olmasından dolayı çok etkilendim." dedi.

TESİS EN GEÇ YIL SONU AKTİF

Proje Koordinatörü Tijen Yener ise Brüksel’den örnek proje olarak seçilen Kumyaka’daki projenin projede, makine ekipmanının da tesise yerleştirilmesiyle işletmenin faal hale geleceğini söyledi. 

Bölgede kooperatif olarak böyle bir projeye imza atmanın gurur verici olduğunu belirten Kumyaka Muhtarı Ramiz Batmaz da yıllık 350 ton kapasiteli olacak tesisin Temmuz ayı sonunda gelecek ekipmanlarla hayata geçeceğini, zeytin salamura işleminin yanı sıra paketleme, ambalajlamanın da bu tesiste oluşturulacağını kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER