Kümesten çiftliğe
TarımÇubuk’ta ihtiyaç duyduğu bir miktar yumurta için tavuk beslemeye başlayan Ali Rıza Erol, taleplerin artması üzerine işi büyüttü. Küçük bir kümesle başlayan tavak yetiştiriciliği, 70 dönümlük çiftliğe dönüştü.
Yıllardır Ankara şehir merkezinde yaşayan 53 yaşındaki Ali Rıza Erol, şehrin stres ve gürültüsünden uzaklaşmak için emekli olduktan sonra baba ocağı Çubuk’a yerleşti. Karagöl yolundaki tarlasında bahçe işleriyle uğraşmaya başlayan Erol, yumurta ihtiyacını karşılamak için tavuk yetiştirmeye karar verdi. Yakınları ve komşularından da yumurta talepleri almaya başladığını anlatan Erol, “Masraflarımı karşılamak için tavuk sayısını artırayım derken daha çok talep almaya başladım ve her geçen gün tavuk sayısını artırmak zorunda kaldım” diye konuştu.
DOĞAL YEMLE BESLENİYORLAR
Profesyonel anlamda yumurta tavukçuluğu yapmaya başlamadığını anlatan Erol, deneme yanılma yöntemleriyle işi öğrendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Tamamen doğal ortamda yaklaşık 70 dönümlük alanda yetiştiriyoruz ve doğal yemlerle besleniyorlar. Her şey doğal olsun diye traktörle solucan çıkartıyorum. Otlarda yayılıyorlar. Buğday ve mısır yiyorlar. İnsanlar önce gelip, üretim şekline bakıyor. Daha sonra buraya gelerek yumurta almaya başlıyor. Özellikle elçilik çalışanları her hafta uğruyor.”
İYİ TARIM YUMURTASI
Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak ise serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliğinin Çubuk için oldukça rantabl ve karlı bir yöntem olacağının altını çizerek, “Vatandaşlar artık çiftlik veya işletme yumurtası değil de iyi tarım uygulamaları ile elde edilen yumurta yeme ihtiyacı duyuyor. Bu yöntemle yapılan üretim artmaya başladı. Bu ilçemiz adına güzel bir şey. Bir tarafta modern tavukçuluk yapılırken, bir taraftan da daha orta ölçekli ama daha organik veya doğal özelliği olan yumurtaların üretilmesi çok önemli diye düşünüyorum. Bu bir nevi vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda gelişen bir çalışma” ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir