Kültür mantarı üretiminin yarısı Korkuteli'nden
TarımYaklaşık 25 yıl önce kuraklık nedeniyle mantar üretimine yönelen Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bugün Türkiye'deki kültür mantarının yüzde 53'ü, kompostun ise yüzde 70'i üretiliyor
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Türkiye 'deki kültür mantarının yüzde 53'ü, mantar yetiştiriciliğinde kullanılan kompostun ise yüzde 70'i üretiliyor.
Yaklaşık 25 yıl önce yaşanan yoğun kuraklık nedeniyle alternatif ürün arayışına giren ve mantar üretimine yönelen Korkuteli halkı, bugün ülkenin mantar ihtiyacını gideriyor.
Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye mantar üretimi geçen yıl 38 bin 767 ton olarak gerçekleşti. Bunun 20 bin 617 tonunu Korkuteli ilçesi karşılıyor.
Ek bir iş olarak başlanılan mantar üretimi ticari anlamda cazip hal alınca ilçenin en önemli gelir kapısı haline geldi. 53 bin nüfuslu ilçede "beyaz altın" olarak nitelendirilen kültür mantarcılığı, ilçe halkının geçim kaynağını oluşturuyor. İlçedeki 2 bin 560 üretim deposu ile bin 150 işletmede yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor.
Korkuteli, mantarın üretiminde kullanılan kompostta da Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. İlçedeki 7 tesiste üretilen kompost, Türkiye'deki toplam üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor.
Korkuteli'nde üretilen mantarın kilosu pazarda 7-8 liradan alıcı buluyor.
- ORKÖY'den mantar üretimine destek
Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, AA muhabirine, Korkuteli ilçesinin kültür mantarcılığı konusunda önemli bir ilçe olduğunu dile getirdi.
Bu doğrultuda ilçede 129 aileye kültür mantarcılığı konusunda Orman ve Köy İşleri (ORKÖY) Genel Müdürlüğünce kredi verilerek üretimlerine katkı sağlandığını bildiren Türk, ilçede kültür mantarcılığın gelişmesinde ORKÖY'ün de desteği bulunduğuna işaret etti.
- İlçe halkı mantar üretiminden memnun
Esenyurt Mahalle Muhtarı Mustafa Kubuz de özellikle son 10 yılda ilçede kültür mantarı yetiştiriciliğinin önemli gelişme kaydettiğini söyledi. Sadece kendi mahallerinde 100 deponun bulunduğunu anlatan Kubuz, ilçe halkının mantar üreticiliğine yöneldiğini kaydetti.
Yaklaşık 4 yıldır mantar üreticiliği yapan Halil Hayta ise mantardan elde edilen kazancın iyi olmasından ötürü bu ürünü yetiştirdiklerini belirtti.
ORKÖY'den 10 bin lira destek aldığını, ikinci deposunu kurduğunu dile getiren Hayta, küçük bir depodan 70 günde yaklaşık 5 bin lira kazanç sağladığına dikkati çekti.
Beş yıldır mantar yetiştiriciliği yapan Ayşe Solmaz da daha önce meyvecilikle uğraştığını ancak mantarın daha fazla gelir sağlamasından dolayı bu ürüne yöneldiklerini söyledi.
Yılda 4 kez ürün alabildiklerine işaret eden Solmaz, evlerinin yanında oluşturdukları depoda istihdam da sağladıklarını kaydetti.
İlginizi Çekebilir