© Tarım Pusulası 2021

'Kültür kurbağası' yetiştirip ihraç edecekler

Çanakkale'de yeni kurulan bir firmanın yetkilileri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) hibe desteğiyle "kültür kurbağası" yetiştirip yurtdışına satmayı planlıyor.

Projeyi hazırlayan ve ortağıyla kurduğu firmada kurbağa yetiştiriciliği yapmayı planlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gündüz, AA muhabirine, tesisi, 13 dönüm arazide kuracaklarını söyledi.

Teorik bilgileri pratiğe dökmek amacıyla böyle bir projeye giriştiklerini aktaran Gündüz, "Gıda sektörü çok önemli. Dünyanın geleceği zaten gıda üzerine kurulacak. Dolayısıyla Türkiye'de kültür kurbağa üreticiliğiyle ilgili herhangi bir durum söz konusu değil. Çoğunluk ihracata yönelik olmakla birlikte hep toplayıcılık yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Gündüz, devletin, türün bitme noktasına gelmesinden dolayı toplayıcılığı kaldırdığını anlattı. TKDK desteğiyle araştırma laboratuvarlarının da imkanlarıyla bu işe girdiklerini dile getiren Gündüz, şöyle konuştu:

"Bir yıldır araştırmalar yapıyoruz. Bunların sonuçlarını da sanayiye dökmek istedik. Bu amaçla firmamızı kurup projemizi TKDK'ya sunduk ve kabul edildi. Tesisin temelini attık. İnşallah iki ayda tamamlayıp ocak-şubat aylarında kurbağa yetiştirme dönemine yetiştirerek, sene sonunda da ürünlerimizi satmayı, ihraç etmeyi planlıyoruz. Yıllık 29 ton kapasiteye sahip olacağız. Bunu daha da artırabiliriz çünkü tüm çalışmalarımızı yumurtadan ergin hale geçişe kadar aşamalı kontrollü yapacağız. Bunun güzel tarafı şu; kontrol altında olacağı için bunlara 'organik kurbağa' diyebiliriz. Hiçbir şekilde katkı yok. Dışarıdan toplanan kurbağaların nereden alındığını, metal içerip içermediğini bilmiyoruz. Bu, Avrupa Birliği (AB) tarafından çok dikkat edilen bir konu. Hükümetimizin çıkardığı destek programıyla kontrollü bir çalışma yapıyoruz hatta yemleri bile laboratuvarlarda üretiyoruz. TKDK ile görüşüp ilerleyen yıllarda kapasitemizi artırabiliriz. 44 havuzumuz mevcut."

- "Avrupa'da çok tüketiliyor"

Gündüz, Avrupa'da yaygın olarak tüketilen kurbağa etinin tavuktan daha iyi olduğunun bilindiğini ifade etti.

Kolesterol bakımından çok düşük yağ oranı ve protein bakımından yüzde 100 doluluk sağladığından kurbağa etinin tercih edildiğine değinen Gündüz, "Çok sağlıklı bir eti var. Ülkemizde tüketilen bir şey değil. Avrupa'da çok tüketiliyor. Fransa'daki lüks lokantalarda pahalı tüketilen bir gıda maddesi. Dolayısıyla amacımız da ihracata yönelik. Ülkemize kazandırabildiğimiz kadar döviz girdisi kazandırmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TKDK İl Koordinatörü Ümit Ortan ise bu projenin kendileri ve ülke için önemli olduğunu belirtti.

Kırsalda bu tür yatırımlar çoğalıp gelişmesinin, hem üretilen tür hem ekonomiye katkısı hem de istihdam edilecek insanlar açısından önemli olduğuna işaret eden Ortan, "Bu tür konuları desteklemeye devam edeceğiz. İnşallah daha fazla projeyle yolumuza devam ederiz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER