“Kullan Aşını Al Baklanı” Projesi
TarımTarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; Samsun’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yağlı tohumlu bitkiler ve hububat öncelikli olmak üzere üretimin desteklenmesinde çeltik, soya ve ayçiçeği üretimlerini artırmak amacıyla tohumluk desteği yapılıyor.
Samsun’da uygulanan Kullan Aşını Al Baklanı” Projesi ile % 75‘i Bakanlık desteği ve % 25’i de üretici katkı payı olacak biçimde 350 kilo inokulant (Soya Aşısı) soya üretiminin ağırlıklı olarak yapıldığı Terme ve Çarşamba İlçelerinde Soya Üretimi yapan üreticilere dağıtılmak temin edildi.
Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünce üretilen İnokulantın sahada doğru kullanımını sağlamak amacıyla, “Kullan Aşını Al Baklanı” Projesi kapsamında Terme ve Çarşamba İlçesi soya üreticilerine Terme İlçesi Çay Mahallesinde soya üreticisi Murat AKSU’ya ait parselde İnokulant kullanımı uygulamalı olarak gösterildi.
Programa; Terme Kaymakamı Metin MAYTALMAN, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan ÖZTÜRK, Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay DEMİR, Terme ve Çarşamba İlçe Müdürlüklerinden konu sorumlusu teknik elemanlar, Terme Ziraat Odası teknik personeli ile Terme ve Çarşamba İlçesi soya üreticileri katılım sağladı.
Programda bir konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM; “Türkiye’nin soya üretim miktarı dünyada önemli bir potansiyele sahip olmamakla birlikte, soya Türkiye’de hem ana ürün hem de ikinci ürün olarak yetiştirilebilme imkânına sahiptir.
İl genelinde 2021 yılında 19 bin 44 dekar üretim ve ortalama 300 kg verim alınmış olup İlimizde 13 bin dekar ile Terme ilçesi ilk sırada yer almaktadır. 2022 yılı için 1. İVA tahminlerinde 20 bin 470 dekar alanda ortalama 340 kg/ da verim beklediğimiz Soyada, Kullan Aşını Al Baklanı Projesinde % 25 üretici katkı payı ve % 75 ‘i Bakanlık desteği ile toplam 350 kg inokulant (Soya Aşısı ) dağıtımı yapılarak, toplam bütçesi 21.000 TL olacak biçimde proje çalışması yapılmaktadır.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında İlimizde Desteklenen Ürünler arasında yer alan Soyada 2021 yılı üretimi 38 TL/ da Mazot Gübre ödemesi 60 kuruş/ kg Fark Ödemesi ve 22 TL/ da Sertifikalı Tohumluk Desteği bakanlığımızca yapılmaktadır. İlimizde 2.495.696 TL Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteği ve 498 bin TL Mazot Gübre Desteği ödemesi bulunmaktadır.
İlimizde 1. ve 2. ürün sulu ve kuru şartlarda yetiştiriciliği yapılan soyada verimi belirleyen iki unsurdan birisi Su diğeri ise İnokulantdır. Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden tedarik edilen inokulantın 1 kg’ı ile 100 kg tohumluk aşılanabilmektedir. Topraktaki azotun etkinliğini ve miktarını artırma ve bitki tarafından kullanılmasını kolaylaştırmada önemli olan aşı, soyadan sonraki ürün içinde güçlü toprak bırakmaktadır.
Daha da önemlisi Aşılama yapılarak ekilen soyanın tükettiği azot miktarı ile aşılama yapılmadan ekilen soyanın tükettiği azot miktarı farklı olup soya üretiminde gübreden tasarruf edilmesine yardımcı olmaktadır. Bakanlık ve İl Müdürlüğümüz olarak üreticilerimizin girdi maliyetlerini azaltmak, üretimi ve üreteni destekleme konusunda çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
İnokulant Kullanımı Bilgilendirme Programında, ayrıca; “İnokulant Nedir/ Nasıl Hazırlanır/ Uygulama incelikleri” konusunda İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, Endüstri Bitkileri Biriminde görevli Ziraat Mühendisi Fatmagül KAVUT tarafından uygulamalı bilgilendirme çalışması yapıldı.
İlginizi Çekebilir