Kuduzla mücadele için ‘hayvan polisi’
HayvancılıkTürkiye’nin kuduz haritası çıkarıldı. Ülke genelinde kuduz köpekten fazla kuduz sığır olduğu belirtilirken, kuduzla mücadele amacıyla ‘hayvan refahı polisi’ oluşturulması önerildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kuduz ile ilgili çalışması, Türkiye’de sığırlarda kuduz pozitif tespitinin köpeklerden fazla yapıldığını ortaya koydu. Bakanlığın hayvan sağlığı ve karantina ile ilgili biriminden, kuduzla mücadele için sokaktaki kedi köpeğin sayılması ve hayvan polisi oluşturulması önerileri geldi.
Hayvan hastalıkları ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı toplantısı, kuduzla ilgili ilginç veriler ortaya koydu. Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı’nın tespitlerine göre sığırlarda kuduz pozitif vakası köpeklerin ve tilkilerin önünde yer alarak birinci sırada yer aldı. 31 Ekim 2015’e kadar 40 tilkide, 163 köpekte, 20 kedide, bir çakalda, üç kurt ve sansarda kuduz pozitif tespit edilirken sığırlarda bu sayı 195 oldu.
Sığırlarda kuduz pozitif örnekler en çok Ege, Doğu ve Orta Anadolu’nun bazı bölgelerinde yoğunlaştı. Muş, Şanlıurfa, İzmir, Muğla, Diyarbakır, Gaziantep, Kars, Erzurum, Çankırı il bazında önde yer alan iller oldu.
‘Kedi köpek sayılsın’
Kuduz tilki tespitlerinde ise Kırşehir, Çanakkale, Amasya, Kayseri öne çıktı. Kuduz pozitif tespitlerinde bu yıl yılında 2014’e göre düşüş oldu. Bakanlık incelemelerine göre kuduz tespitleri yaz aylarında yoğunlaşıyor. Genel potizif kuduz yüzdelerinde en öne çıkan üç il ise Çanakkale, Şanlıurfa ve Van. Bakanlık verileri, hayvan aşılaması arttıkça, kuduz tespitlerinde düşüş olduğunu ortaya koydu. Van, Ağrı, Iğdır, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ dikkat çeken iller olarak kayıtlara geçti. Muğla ve Ankara da kuduz kedi vakalarına rastlanan iller arasında yer aldı.
Sokak hayvanlarıyla ilgili de tespit yapılan sunumda, “Türkiye genelinde seçilecek pilot illerde köpek kedi sayımı çalışması yapılmalı, yıllık aşılama kampanyasının etkinliği, saptanacak olan bu sayıya göre yapılmalıdır.
Sokak köpekleri sayısının kontrol altına alınması, hem insan refahı ve sağlığı, hem de pet ve sokak köpeklerinin refahı ve sağlığı bakımından önemlidir. Bu nedenle sokak köpeklerinin yaşam mahalleri il sınırları içinde bölgelere ayrılmalı ve her bölgede yaşayabilecek sokak köpeği sayısı belirlenmelidir” denildi.
Yasal zorunluluklar
Sunumda, hayvanların kimliklendirilmesinin kuduzla mücadeledeki önemine işaret edilerek, “Sahipli hayvanların sokağa bırakılmasını engelleyecek, kontrolsüz üremelerin önüne geçecek, hayvan satışlarını sınırlayacak, hayvanlara kötü muameleyi engelleyecek, sağlıklarını ve refahlarını teminat altına alacak yasal ve yönetsel zorunluluklar (hayvan refahı polisi dahil) devreye sokulmalıdır” önerisinde bulunuldu.
İlginizi Çekebilir