© Tarım Pusulası 2021

Kozalaklar reçel için toplandı

Bolu'da çam ve köknar ağaçlarının meyvesi olan kozalaklardan yapılan reçel, hem ağızları tatlandırıyor hem de soğuk algınlığı ve öksürük gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılıyor.

Yaz sonunda kuruyarak düştükten sonra toplanan, soba tutuşturmak ve ateş yakmak için kullanılan kozalakların şerbetli yapısını fark eden yöre halkı, bunlardan reçel yapmaya başladı.

Öksürük, nefes darlığı ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılan kozalak reçeli, kahvaltı sofralarında da yerini alıyor.

Çam ve köknar ağaçlarındaki tam olgunlaşmamış yeşil haldeki kozalakları toplayan Bolulu kadınlar, bunları kaynatarak şerbetini alıyor. Daha sonra şerbet ile kozalakları ve şekeri karıştırarak kaynatan kadınlar reçel elde ediyor. Soğuk kış günlerinde ve soğuk algınlığı, nefes darlığı ile öksürük gibi hastalıklara karşı bu reçel tüketiliyor.

Ormandan topladıkları kozalakların reçele çevrilmesini anlatan Bolu Belediyesi Aşçılık Pastacılık Kursu Öğretmeni Safiye Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açtıkları kurslarda değişik yöresel yemekler ile Anadolu'nun bütün lezzetlerini yapmaya çalıştıklarını anlattı.

- Reçelin yapılışı

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan ve yüzde 65'i ormanlarla kaplı Bolu'da çokça bulunan çam kozalaklarından da değişik bir lezzet ürettiklerini dile getiren Metin, şöyle dedi:

"Ormanda bulunan çam ve köknar ağaçlarından topladığımız yeşil ve küçük kozalakları yıkadıktan sonra üzerine su ekleyerek kaynatıyoruz. Yaklaşık 1-1,5 saat kaynadıktan sonra onların suyunu ayırıyoruz. Bu esnada kozalaklarımız da yumuşuyor. Daha sonra kozalakların suyunun üzerine şeker ilave ederek içine kozalaklarımızı da ekledikten sonra reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz. Kozalak reçeli ve özellikle kozalak suyu öksürük ile soğuk algınlığına iyi geliyor. Biz de bunu yaparak vatandaşlara fayda sağlamak istiyoruz."

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu da ev hanımlarına yönelik birçok kurs açtıklarını ve bu sayede kadınların becerilerini geliştirdiğini ifade ederek, bunların başında da kozalak reçeli kursunun geldiğini dile getirdi.

Kozalak reçelinden ticari bir kar elde edilmediğine dikkati çeken Davarcıoğlu, "Kozalak reçelleri, Bolu Belediyesi Aşevinde kullanılmakta. Ayrıca Bolu'ya gelen yerli ve yabancı konuklara yöresel hediye olarak verilmekte." sözlerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER