Köylülerden, Taş Şantiyesi Kaldırılsın Eylemi
Tarımköylülerin şantiye eylemi
Şanlıurfa’nın Karaköprü İlçesi’ne bağlı Çıtıkkale Mahallesi sınırlarında bulunan özel bir çimento şirketine ait olan taş ocağına köylüler tepki gösterdi.
Yaptıkları eylemle hayati tehlikelerinin bulunduğunu iddia eden mahalle sakinleri, yetkilileri göreve davet etti. Merkeze 23 kilometre mesafede bulunan Çıtıkkale Mahallesi sakinleri, taş ocağı şantiyesi nedeniyle hem maddi hem de manevi olarak zarar gördüklerini iddia etti. Bir sonuç alınıncaya kadar eylemlerin sürdürecekleri belirten mahalleliler, ilgilileri göreve çağırdı. Şantiye alanına gelen kadınlar; alkış çalıp, slogan attı.
Karaköprü ilçesine bağlı Çıtıkkale Mahallesi sakinlerinden Mustafa Canbek yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bu şantiyenin olduğu yerin çevresinde bizim bağlarımız, fıstıklıklarımız var. Bu şantiye faaliyete girdiğinden beri yolumuz kapanmış durumda. Kadın ve çocuklarla birlikte dağın üstünden veya taş ocağının içinden tarlalarımıza gitmeye çalışıyoruz. Şantiye yüzünden bizim kuyularımız bile kapanmış durumda, ben burada ev yaptım sondaj vuruyorum su çıkmıyor. Ayrıca fıstıklarımız, üzümlerimiz tozdan dumandan görünmez oldu. Bu şantiye köyde hayvancılığı da bitirdi, bir hayvanımız dağa çıkamıyor, neden derseniz dışarı çıkınca bir dinamit patlatıyorlar hayvanlarımız korkudan kaçıyorlar. Bu köyün büyük geçim kaynaklarından birisi idi hayvancılık şimdi köyde 10 tane bile hayvan bulamasınız. Bu taş ocağı bizim hayvancılığımızı ve tarımımızı da bitirmiş durumda. Şantiyenin patlattığı dinamitler yüzünden evlerimizde oturamaz olduk. Oluşan çatlaklara insanın eli bile giriyor. Biz Çıtıkkale Mahallesi (Köyü) olarak bu şantiyenin biran önce kapatılmasını istiyoruz" dedi.
Çıtıkkale Mahallesi sakinlerinden Habib Canbek ise şunları söyledi:
"2001 yılında çevreciler ile burada konuştuk. Bize 25 delikte dinamit patlatılacağı hakkında rapor verdiler ama maalesef 150-200 delikte dinamit patlatıyorlar. Maalesef verdikleri sözleri tutmadılar. Biz mahalleli olarak birçok yere müracaatta bulunduk, bunlardan birisi de jandarmaydı. Jandarma komutanı gitti taş ocağı yetkilileri ile konuştu. Şantiye yetkilileri köylülerin zarar ve ziyanını karşılayacağız söylemiler fakat bu konuda hiçbir taleple kimse bize gelmedi. Canlarımız, sularımız, evlerimiz, tarlalarımız, bahçelerimiz, hayvanlarımız hepimiz bu şantiyeden zarar gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Devlet yetkililerinden vatandaş olarak ricamız, bu taş ocağı kapatılsın yoksa bu eyleme taş ocağı kapanana kadar devam edeceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Toplanan kalabalık alkışlar eşliğinde şantiye kapansın, şantiye istemiyoruz sloganları attıktan sonra eylemlerine son verdi.
İlginizi Çekebilir