Köy Köy Dolaşıp, Çiftçilerin Verimini Yüzde 40 Artırıyor
Tarım‘Tarladan Sofraya’ projesiyle çiftçileri bilgilendirdiklerini belirten İGSAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Ercan Karasu, “Doğru gübre kullanımıyla bir dönümlük tarladan @ daha fazla ürün elde etmek mümkün” dedi.
Tarımsal hasılada Avrupa’nın birinci sırasında yer alan Türkiye, sürdürülebilir tarım politikalarıyla bölgenin en önemli tarım merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Bu konudaki devlet yatırımlarının yanı sıra özel sektörün önde gelen temsilcileri de konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu şirketlerden biri de Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren İGSAŞ. Şirket, ‘Tarladan Sofraya’ ve ‘Toprağıma Minnettarım’ projeleriyle çiftçilere doğru tarımın inceliklerini gösterip üretimde verimi artırıyor; sürdürülebilir yöntemlerle çiftçilerin enerji kullanımını aşağı çekiyor. İGSAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Ercan Karasu, “Tarladan Sofraya projemizin aslında temel amacı ülkemizde tarımın sürdürülebilir yapılması” dedi. Karasu, şöyle konuştu:
RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ
“Çok verimli sonuçlar aldığımız projemiz aynı zamanda ülkemizde çiftçilerimizin bilinçlenmesine de önemli katkı sunuyor. Proje kapsamında çiftçilerimizin eski alışkanlarından vazgeçmeleri ve sürdürülebilir tarıma yönelmeleri için köy köy geziyoruz. İşe toprağın röntgenini çekmekle başlıyoruz. Toprağın ve ürünün gerçekten ihtiyacı olan gübreleme, sulama programını çıkarıyoruz. Tarlalara ‘damlama sulama’ sistemini kuruyoruz. Tarlayı modern tarım teknikleriyle işlerken, ekiyor, gübreliyor, suluyor ve ilaçlıyoruz.”
ENERJİDEN CİDDİ TASARRUF
Tarımda gözlemledikleri en büyük yanlışın ise gereğinden fazla gübre kullanımı olduğunun altını çizen Karasu, elde ettikleri diğer sonuçları ise şu şekilde özetledi: “Çiftçilerimiz bu proje kapsamında yapılan uygulamalarla yüzde 45’e varan su tasarrufu sağlandığını ve yüzde 35 daha az gübre kullanıldığını görüyor. İlaç kullanımı da yarı yarıya azalıyor. Yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlıyor, dönüm başına yüzde 40 daha fazla ürün elde etmelerine olanak veriyoruz. Projemiz, çiftçilerimizin bilinçlenmesine katkı sunuyor.”
UYGULAMALI ZİRAİ EĞİTİMLER VERİYOR
Ercan Karasu, şunları söyledi: “Topraklarımızı zenginleştiren, üretim maliyetlerini minimize eden ve girdileri artıran uygulamalı zirai eğitimler için, çiftçiye dokunacak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’yi köy köy gezdiğimizi, çiftçilerimize uygulamalı eğitimler verirken, özellikle yanlış yapılan uygulamaların doğru şekillerini anlattığımızı söyleyebilirim. Gıdaya olan talep hızlı şekilde artmaya devam ettikçe, buna karşın kişi başına düşen ekilebilir alanlar azaldıkça, gübre konusu, sürdürülebilir tarımın en önemli başlıklarından biri olmaya devam edecek.”
GÜBRENİN %15’İNİ ÜRETİYOR
İGSAŞ’ın gübre sektörünün sürdürülebilir geleceğine yatırım yaptığını belirten Ercan Karasu, “Bugün Türkiye’de kullanılan gübrenin yüzde 15’i İGSAŞ tarafından üretiliyor. Türkiye’nin bugün en büyük 148’inci sanayi kuruluşu olarak, Türk tarımına güç katarken, sanayicinin ihtiyacını karşılayan en büyük kurumlardan biri olmayı sürdürüyoruz” dedi.
İlginizi Çekebilir