Köse: İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenli
TeknolojiAdana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, 30 yıldır yapılamayan Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi ile ilgili yönetmeliğin vakit geçirilmeden yayınlanmasını istedi. Köse, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimler hariç tutulmasını eleştirip, "Oysa insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'i hayvan kökenlidir." dedi.
"Dünya Veteriner Hekimler Günü" nedeniyle Adana Veteriner Hekimler Odası tarafından Atatürk Parkındaki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Atatürk Anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu, istiklal marşı okundu. Oda Başkanı Nihat Köse, Dünya Veteriner Hekimler Birliği kararıyla 2001 yılından bu yana her yıl nisan ayının son cumartesi gününün Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlandığını söyledi.
Dünya Veteriner Hekimler Günü 2016 yılı temasının "Tek sağlık yaklaşımı ve sürekli eğitim" olarak belirlendiğini ifade eden Nihat Köse, "Tek Sağlık konsepti özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni zoonotik hastalıkların İnsan, hayvan ve çevre sağlığı ile uluslararası ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu küresel etkilere bağlı olarak ABD ve AB'deki girişimler sonucu gündeme gelmiştir. Tek dünya tek sağlık yaklaşımı; İnsan, hayvan ve çevrenin optimal sağlığı ile yerel, ülkesel ve küresel olarak çalışan değişik disiplinlerin işbirliği faaliyetleri olarak önem kazanmıştır." dedi.
'VETERİNER HEKİMLİK STRATEJİK BİR MESLEK'
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse,yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: "Gelişmiş ülkelerin eğitim politikası ve planlamalarında; kalite, verimlilik ve fayda-zarar analizleri temel alınmaktadır. Aynı zamanda; Ülke öncelikleri doğrultusunda hayat boyu eğitim felsefesini kabul eden bir eğitim sistemi oluşturulmaktadır. Ne yazık ki eğitim sistemimizde bu kriterlerin dikkate alındığını söylemek pek mümkün değildir. Gerekli araştırma ve altyapı çalışmaları yapılmadan kurulan fakülteler, hesaplanmadan arttırılan öğrenci kontenjanları, Veteriner hekimlik mesleği görev alanlarına müdahale eden meslek gruplarının karmaşası gibi sorunlar artarak devam etmektedir. Veteriner Hekimlik saygın ve stratejik bir meslektir. Her geçen gün sorumluluklarımız artmakta ve değişmektedir. Bu nedenle Veteriner Hekimliği mesleğine hizmet eden başta Üniversitelerimiz olmak üzere tüm kurumların dünyadaki değişen şartlara ve yeniliklere uyum sağlamaları, biz veteriner hekimlerin de birey olarak yaşam boyu eğitim kuralını kabullenmemiz de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.
İNSANLARDAKİ HASTALIKLARIN YÜZDE 61'İ HAYVANSAL KÖKENLİ
Gelişmiş dünyada, insan ve hayvan sağlığı alanında ortak çalışmalar artarak devam ederken, ülkemizde, ayrıştırma çabaları sergilenmektedir. Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimler hariç tutulmaktadır. Oysa, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61 hayvan kökenlidir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarda bu oran yüzde 75'dir. Bu nedenle, insan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir. Gelişmiş dünya bunun farkındadır. Ve bizlerde bunun farkına varmalıyız.
30 YILDIR YAPILMAYAN YASAL DÜZENLEME GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi yapılırken sağlık sınıfı içerisinde yer alan veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi başlatılamamıştır. YÖK yasasında yapılan değişikliğe rağmen Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Yönetmeliği 2 yıldır tüm hazırlıkların tamamlanmasına rağmen hala yayınlanamamıştır. 30 yıldır yapılamayan Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi ile ilgili hazırlanmış olan yönetmeliğin vakit geçirmeden yayınlanması gerekmektedir. AB uyum çerçevesi kapsamında yürütülen Mesleklerin Tanınması ve Mesleklerin Serbest Dolaşımı konulu çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar, AB katılım öncesinde, sürekli eğitimi ve bu konudaki yasal düzenlemelerin yapılmasını daha da önemli hale getirmektedir.
Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı bünyesinde veteriner hekim sayısı her geçen gün azalmış var olan veteriner halk sağlığı ile ilgili birimler de kapatılmıştır. Bunların yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili düzenlemelerde, her nedense anlaşılmaz bir tavırla veteriner hekimler hep mağdur edilmiştir.
Gelişmiş dünya ülkelerinde veteriner hekimlere verilen değerin, ülkemizde de verileceği günlerin gelmesini umut ediyoruz."
Adana Atatürk Parkı'nda yapılan Dünya Veteriner Hekimler Günü törenine Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Gakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Halıgür, İl Tarım Müdür Yardımcısı Muhammet Ali Tekin, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, çok sayıda veteriner hekim katıldı.
İlginizi Çekebilir