© Tarım Pusulası 2021

Kopuz: Ramazan‘da gıda fiyatlarında keskin yükselme beklenmemektedir

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayında gıda fiyatlarında belirgin bir artış olmayacağını belirtti. Kopuz, bu anlamda bir tereddüdün bulunmadığına işaret etti.

Gazetecilere Ramazan ayı gıda fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kopuz, "Mevsiminde tüketilen ürünlerde sıkıntı yaşanmamaktadır. Dolayısıyla Ramazan ayında gıda fiyatlarının seyrinde herhangi bir keskin yükselme beklenmemektedir." dedi.

"PASTIRMAYA TALEP ARTAR"

Kırmızı et fiyatlarına da değinen Kopuz, "Bu yıl fiyatlarda yine dalgalanmalar olsa da bir önceki yıl kadar yükselme eğrisi oluşmamıştır. Dönem içinde kırmızı et fiyatları ortalama yüzde 9 oranında fiyat artışı göstermiştir. Fakat Ramazan ayında olağanüstü bir artış öngörmüyoruz. Bu ayda özellikle geleneksel ürünümüz olan pastırmaya yönelik talep artışı yaşanmakta. Ramazan ayında pastırmaya olan talep tıpkı güllaç gibi yüzde 80-90 oranında artmaktadır. Buna bağlı olarak pastırma fiyatlarında hafif bir artış görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kopuz, şunları dile getirdi:

"Eski Ramazanlarda insanımızın gıdayı stoklamak gibi bir alışkanlığı vardı. Stok alışkanlığı, her Ramazan öncesinde fiyat artışlarına sebep olur, fiyatlarda istenmeyen spekülatif oynamalar yaşanırdı. Son yıllarda stok kaygısından eser kalmadı. Bunun en önemli nedenlerinden biri, tüketicinin artık her dönemde her türden gıda ve içeceğe çok rahat bir şekilde ulaşabilmesidir. Birincisi, tarımsal üretimimiz ile birlikte gıda ve içecek üretimimiz de yıldan yıla artıyor. Öyle ki günümüzde 75 milyon insanımızı ve ülkemize gelen yaklaşık 30 milyon turisti doyuracak gıdayı üretebiliyoruz. Hatta üstüne 12 milyar dolar bir ihracat gerçekleştiriyoruz. İkincisi ise sanayimizin giderek büyüyen dağıtım ağı ve perakende sektöründeki gelişmedir. Tüketicimiz, gelişen bu sektörler sayesinde binlerce çeşitte gıda ve içecek ürününe kolaylıkla ulaşabilmektedir. Bugün Anadolu'nun en ücra köşelerinde bile insanımız, büyük şehirlerde satın aldığımız hemen tüm gıdaları bulabilmektedir."

TGDF Başkanı, şöyle devam etti:

"Son birkaç yıl içinde bakliyat grubuna verilen desteklerde yüzde 150 oranında bir artış olmuştur. Bu da beraberinde üretim artışı getiriyor. Ülkemiz bakliyatı son derece uygun fiyatlı tüketmektedir. Ramazan ayında artan yüzde 30'luk bakliyat talebine stoklarımız hazırdır. Bulgur, fasulye ve pirinç fiyatlarında ortalama yüzde 10-15 arası düşme gözlemlenmektedir. İklim şartlarının yıl içinde normal seyretmesiyle Ramazan ürünlerinden kayısı yüzde 6, fındık yüzde 40, ceviz yüzde 20 oranındaki düşüşlerle en yüksek fiyat indirimini yaşadı. Ramazan ayında olağanüstü bir artış öngörmüyoruz. Bu ayda özellikle geleneksel ürünümüz olan pastırmaya yönelik talep artışı yaşanmaktadır. Ramazan ayında pastırmaya olan talep tıpkı güllaç gibi yüzde 80-90 oranında artmaktadır. Buna bağlı olarak pastırma fiyatlarında hafif bir artış görüyoruz."

Şemsi Kopuz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ramazan ayının bir özelliği de bu ayda yardımlaşma ve ikramın her zamankinden daha fazla olması. Her Ramazan'da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlanıyor. Bu kumanya paketlerinde yağından şekerine, pirincinden makarnasına çeşitli gıda ürünleri bulunuyor. Buradaki ticaret hacminin geçen yıl alışveriş çekleriyle birlikte 2 milyar TL civarında gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bir önceki yılın seyrine bakarsak, bu yıl için öngörümüz pazarın 3 milyar TL civarına ulaşacağıdır. Geçen yıl yaşanan yüzde 50 daralmayı, seçim dönemine denk gelinmesi ile açıklayabiliriz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER