Konya Ovası’na çılgın proje
TarımKonya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Konya Ovası için müjdesini verdiği projeyi KOP illeri için önemli olduğunu söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Konya Ovası’nın su sorununun gerek havza içinden, gerekse havza dışından su transferiyle bir çözüme kavuşturulacağı yönündeki beyanı KOP Bölgesi illerini heyecanlandırdı.
Başbakan Davutoğlu’nun 13.Konya Tarım Fuarı açılışında Konya Ovası’na su getirme ile ilgili çalışmaların yapılacağı müjdesini vermesinden sonra Konya Ovası’nda heyecanlı bir bekleyiş başladı.
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, bu haberin kendileri açısından çok önemli olduğunu belirterek, Ova’nın suya kavuşmasının tarımsal hasılaya ve enflasyona olumlu katkılar sağlayacağını belirtti.
Konya Ovası’na su transferi için yüz yıl önce Sultan Abdülhamit döneminde düşünüldüğünü hatırlatan Çevik, ‘Ova’nın bu hayali hükümetimiz tarafından hayata geçirilmiştir. Bu açıdan Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Ova için çok önemli bir adım olan bu proje ile Göksu nehrinden yılda 414 milyon metreküp su kazanılacak. Fakat bu suyun büyük 150 milyon metreküpü içme ve sanayi su ihtiyacı için kullanılacak olması nedeniyle, çok önemli bir adım olmasına rağmen tarıma istenilen katkıyı sağlamayacaktır. Mavi Tünel ile sulanacak arazi 70 bin hektar kadar olacaktır. Oysa Türkiye’de nadasa bırakılan alanların yüzde 15,79’u Konya Ovası’nda olup, bunun ekonomiye kazandırılması gerekir.
Konya’nın kuzey ve doğu bölgelerinde uygun ve çok büyük tarım arazileri olmasına rağmen sulanamayışından dolayı büyük potansiyeline rağmen çoğu yerde iki yılda bir ürün alınabilmektedir.
Bölgemizin tarım potansiyelinin önündeki en büyük engel, bu potansiyelin kullanılamıyor olmasıdır. Bunun en büyük nedeni ise ‘Su’dur. Sayın Başbakanımızın Ova’ya su transferi ile ilgili açıklaması, KOP Bölgesi için bir değişim ihtiyacını karşılaması açısından son derece önemli olmuştur.
KONYA İÇİN BÜYÜK MÜJDE
Nüfusunun yarısından fazlasının geçimini tarım ve tarımsal sanayiden kazanan Konya için, bu büyük bir müjdedir.
Bu proje ile birlikte Konya’nın tarımı, ticareti ve sanayisi gelişecek, gayrisafi hasılaya olan katkısı artacaktır. Konya Ovası topraklarının suyla buluşturulmasının ‘Devlet Projesi’ olarak ele alınmasıyla birlikte KOP Bölgesi, GAP Bölgesiyle birlikte, yakın coğrafyanın gıda üssü olacaktır.
Artan üretimle birlikte gelişecek olan gıda sanayisinin ihracatı cari açığımızın kapanmasına çok daha büyük katkı yapacaktır. Ülkemiz stratejik önemi daha da pekişecek, 2023, 2053 ve2071 nihai hedeflerimize ulaşmamızda önemli katkı yapacak ve insani yardımlarımız artacaktır’ dedi.
İlginizi Çekebilir