© Tarım Pusulası 2021

“Kocadere - Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” 1. Etabı Başladı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün uzun zamandır üzerinde çalıştığı “Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” nin 1. etabı Vali Muammer Erol’un katılımıyla başladı.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün uzun zamandır üzerinde çalıştığı “Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” nin 1. etabı Vali Muammer Erol’un katılımıyla başladı.

Kocadere’de düzenlenen programla proje yararlanıcısı 16 yetiştiriciye 65 dekar kivi bahçesi kurulumunda kullanılacak 2600 adet beton direk ve gerekli tel ve kurulum malzemelerinin dağıtımı yapıldı.

Programa Vali Muammer Erol’un yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Çınarcık Kaymakamı Soner Kırlı, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Osman Halis Özen, Çınarcık İlçe Müdürü Hakan Demirhan, Kocadere Muhtarı Volkan Varol ve projeden yararlanacak çiftçiler katıldı.

Suat Parıldar Vali Muammer Erol’a uzun zamandır üzerinde çalıştıkları projenin geldiği nokta ve sağlayacakları yararlar hakkında bilgi verdikten sonra malzemelerin dağıtımı yapıldı.

Toplam maliyeti 7.500.000 lirayı bulacak ve 3 etapta gerçekleşecek “Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi”nin 380.000 TL. Bakanlık katkısı, 595.000 TL.si de çiftçi katkılı olmak üzere 975.000 TL. tutan 1. etabında 65 dekarlık kivi bahçesi oluşturulacak.

2021 yılında planlanan II. etap uygulaması ile 265 dekar yeni kivi bahçe tesis edilmesiyle mevcut 412 dekarlık kivi bahçeleriyle birlikte havzada toplam 742 dekar kivi üretim alanına ulaşılmış olacak. Yine havzada, yıllık 828 ton olarak gerçekleşen kivi üretiminin, proje kapsamında kurulan yeni bahçe tesislerinin verim çağına ulaşması neticesinde 1.320 Ton artarak 2 Bin Ton düzeyini aşması ve mevcut kivi üretiminden elde edilen 11.5 Milyon TL’lik hasılanın da 6.4 Milyon TL artarak yaklaşık 18 Milyon TL düzeyine çıkması bekleniyor.

2022 yılında da hayata geçirilecek 3. Etapla da 170 dekarlık kivi bahçeleri kurulmasıyla 3 etapta toplam 500 dekarlık kivi bahçeleri Bakanlığımız desteğiyle kurulmuş olacak. Kivi yetiştirmeye elverişli alanların azami ölçüde değerlendirilmesi ile kivi yetiştiriciliğini geliştirmek,  belli bölgede üretimini yoğunlaştırarak üreticinin girdi alımlarında ve pazarlamada söz sahibi olması, danışmanlık ve hizmet alımlarının tek elden daha ucuza yapılabilmesi, pazara sürekli ve sürdürülebilir ürün arz etme imkanı bulunacak.

Sektörle ilgili yatırımcıların (soğuk hava deposu, malzeme satıcıları vs.) bu bölgeye ilgileri artacak, ekonomik olarak yatırım yapma imkanı doğacak ve dolayısıyla Yalova ekonomisine çok önemli katkı sağlanmış olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER