© Tarım Pusulası 2021

Koç ve Teke Katım Töreni ile Eski Bir Gelenek Tekrar Hayat Buluyor

Bilecik'te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan “Halk Elinde Islah Projesi’ inde gelinen aşama ile uygulanan projenin önemine dikkat çekmek ve eski geleneklerimizin tekrar canlandırmak adına Koç ve Teke Katım Töreni düzenlendi.

Bozüyük İlçesi Dodurga Beldesi Bulut Baba Mevkisinde açık alanda yapılan törene Bilecik Valisi Ahmet Hamdi NAYİR, Bozüyük Kaymakam Vekili İbrahim ÖZDEL, Bilecik Milletvekili Yaşar TÜZÜN, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, kurum amirleri, Bilecik ve İlçe Ziraat Odası Başkanları, Birlik Başkanları ve çiftçiler katıldı.

Verimi Artırarak Hem Kazancımızı Artırmış Hem de Tarımdaki Nüfusu Tutmuş Oluruz

Tarım ve hayvancılığın insan hayatının vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirten Vali NAYİR sözlerine şöyle devam etti; “Tarımda ve hayvancılıkta çok çeşitli ürünler var. Anadolu insanının “Buğday ile koyun gerisi oyun” sözüyle buğdayın tarımda, koyunun da hayvancılıkta vazgeçemeyeceğimiz unsur olduğunu söylemişler. Nüfusumuzu tarımda tutmaya çalışmalıyız. Bunun da yolu verimi arttırmak ve bu işin karlı olduğunu göstermek. Verimi artırmak için de tarımda tohum ıslahına, hayvancılıkta da ırk ıslahına ihtiyaç var. Alışılmış metotların dışına çıkıp, mutlaka bilimsel metotlarla bu çalışmaları verimli hale getirmeliyiz.” dedi. 

İl Müdürü YILDIZ törende yaptığı konuşmasında şunları söyledi;

Potansiyelimize Nazaran Hayvancılığımız Düşük Seviyelerde 

“Ülkemiz tarım ülkesi ilimiz tarım ili olması itibariyle tarımsal potansiyelimizin mevcut hayvancılık açısından geliştirilmesi gerekiyor. İlimizin genel olarak hayvan varlığı potansiyelimize nazaran düşük seviyelerde. İlimizde 36.000 büyükbaş, 177.000 küçükbaş hayvan varlığına sahibiz. Küçükbaş özellikle de keçilerin beslenme açısından çok uygun geniş yapraklı, maki bitki örtüsü olan çalılık alanlarımız var ama ne yazık ki keçilerin ve koyunların bu doğal alanlara girmesinin yasak, domuzların serbest olduğu konumda bulunuyoruz.

Karlı Bir Hayvancılık İçin Çayır-Mera, Yaylak ve Otlaklarımızı Koruyalım ve Geliştirelim

Karlı bir hayvancılık için mutlaka meralarımızı, çayırlarımızı, yaylaklarımızı ve kışlaklarımızı korumamız ve geliştirmemiz gerekir. Çünkü hayvancılık giderlerinin %70 ini yem oluşturmaktadır. Bu maliyeti düşürmek için en ucuz ve en sağlıklı yem kaynakları olan bu alanları kullanmamız gerekir. Bu amaçla ilimizde meralarımızın tespit, tahdit, tahsis ve ıslah işlemlerini yapıyoruz. Mera olarak kullanılan veya kullanılabilecek Köy tüzel kişiliğine ait, hazine arazisini ya da tescil harici alanları muhtarlarımız bize bildirirlerse biz bu yerleri mera olarak tescilini yapabiliriz. Son bir yılda 5.000 dekar hazine arazisini ve tescil harici arazileri Mera Komisyonu olarak İlimiz hayvancılığının hizmetine sunmuş olduk. İlimizde şuan 53.000 da mera alanı var.

Bugün burada hayvancılığımızı geliştirebilmek adına uygulanan halk elinde ıslah projesinde gelinen aşamayı ortaya koymak ve unutulmuş geleneklerimizi tekrar yaşatmak için bu programı düzenledik. Bu program ile bölgemizde de yaygın olan ve ülkemizin et yönünden en lezzetli ırkı kıvırcık koyununun gelişmesine katkıda bulunmayı amaçladık.

Güçlü ve Etkin Çiftçi Örgütlerimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Yerel Yönetimlerimiz ve Çiftçilerimizin Birlik ve Beraberliği Halinde Tarım Kazançlı Bir Sektör Olur

Hayvancılığın geliştirilmesi ancak bilinçli çiftçilerimiz ile teknolojiyi uygulayabilen, yeniliklere açık güçlü örgütler olan Ziraat Odaları, Kooperatifler ve Üretici Birliklerine üye çiftçiler ile olur. Bu sayede güçlü birlikleri ve güçlü üyeleri oluşturabiliriz. Bakanlığımız da bu konuya önem veriyor ve bir çok desteklemeleri örgütlere üye olanlar alabiliyor. Bireysel olarak faydalanamadığımız birçok destekten birliklere ve örgütlere üye olarak faydalanabiliyoruz. Birliklerimizin, odalarımızın, kurum ve kuruluşlarımızın da çiftçilerimizin ürettiği ürününün daha iyi fiyatlarla satabilmesi için gerekli araştırmaları yaparak pazar imkanlarını oluşturması gerekiyor. Ürünü işleyerek ve paketleyerek tüketicinin taleplerine uygun hale getirip tüketiciye sunarak karlılığımızı daha da arttırabiliriz. Doğal afetler ve yıldırım çarpması sonucu ölen çiftçilerimize rahmet diliyor, afetsiz üretim sezonları geçirmeyi temenni ediyorum.” dedi.

Bu Geleneğimiz İle Sürülerimiz Sağlıklı ve Kaliteli, Kazancımız Bol Olur

Halk Elinde Islah projesiyle ilgili bilgiler aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık BakanlığıTarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanlığında görevli Dr. Vedat AKGÜNDÜZ şöyle konuştu; “2012 yılından itibaren bu proje Bilecik’te de yürütülmekte ve 6.300 baş hayvanla çalışmalarımız devam etmektedir. 2012 yılından itibaren yetiştiricilerimize 912.000 TL destekleme ödemesi yapıldı. Bu ıslah projesinde elde edilen koçların damızlıkta kullanılması ile kuzuların canlı ağırlığında artış olmuş, kesim süresi kısalmıştır. Koç katım süresinin 45 günü geçmemesi arzulanmaktadır. Bir geleneğin tekrar canlandırılması adına koç-teke katımının belirli bir dönemde yapılması ve doğumlarında belirli bir dönemde gerçekleşmesini, kuzularımızın da aynı büyüklükte ve sağlıklı bir görünüme sahip olmasına dikkat çekmek için bu organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum.” dedi. 

Konuşmaların ardından tören kapsamında yapılan Koç ve Teke yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından sembolik olarak koç ve teke katımı gerçekleştirildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER