© Tarım Pusulası 2021

Kızılırmak Havzası Havza Yönetim Kurulu Toplantısı Samsun'da Gerçekleşti

Su verimliliği, içme ve kullanma suyu güvenliği planlarının hazırlanması, su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimine yönelik uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla Kızılırmak Havzası Havza Yönetim Kurulu, Samsun'da Vali Yardımcısı Şevket Cinbir başkanlığında toplandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Samsun Valiliği'nin düzenlediği toplantı, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, Samsun Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, Sinop Vali Yardımcısı Taner Bolat, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Amasya ve Çorum Belediye Başkan Yardımcıları, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Bülent Şirin, DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, Samsun İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Tevfik Akçay, Samsun İl Kültür Müdürü Cemal Almaz, Sivas Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tanzer Erdem ile Kızılırmak Havzası'nda bulunan çeşitli illerden kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmaları sonrası, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, "Nehir Havza Yönetim Planı, Sektörel Su Tahsis Planı, İçme Kullanma Suyu Havzası Koruma Planları" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ardından, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Ahmet Murat Özaltın, "Taşkın Yönetim Planı" hakkında bilgi verdi.

Toplantıda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Kızılırmak Havzası Havza Su Kurulu Toplantımızda; Kızılırmak havzası yönetim ve koruma planları hakkında genel bilgilendirmelere dair çok kıymetli sunumlar yapıldı. Havzanın genel fotoğrafı ortaya konuldu, havzanın önemli sorunları ve öncelikli yatırımları görüşüldü, değerlendirmeler yapıldı, belirlenen tedbirler görüşüldü. İçme-kullanma suyu havzası koruma planlarının havza bazında uygulanma durumu, içme suyu arıtma tesisleri durumu, içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum, su verimliliği çalışmaları değerlendirildi. Ayrıca, il su kurullarından iletilen ve su yönetimine ilişkin çözüme kavuşmayan problemler ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Tarımsal sulamada modern sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ve yerel yönetimlerin çevresel ve su yönetimine yönelik yatırım durumları görüşüldü" dedi.

Toplantıda söz alan Samsun Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, "Su, yaşamın vazgeçilmez bir parçası. İklim değişikliği ve kuraklık gibi nedenlerle su kaynaklarının azalması, ilimiz ve ülkemizin önemli sorunlarından biridir. İçme suyu ve tarımsal sulama kaynaklı olarak su tüketiminde ciddi bir yoğunluk var. Sulama ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ama bölgesel sıkıntılar yaşıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve DSİ’nin projeleri sayesinde, içme suyu ve tarımsal sulama sorunlarının önüne geçmek istiyoruz. Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüzün çalışmaları takdire şayan. Avrupa Birliği projeleri sayesinde yapılan çalışmalar belli bir noktaya gelmiş. Konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının ve belediyelerimizin çalışmaları var. İçme suyuyla ilgili ya da tarımsal sulama suyuyla ilgili ne kadar çok iş yapılsa o kadar değerli, çünkü geleceğimiz buna bağlı. Bu toplantıya katılan ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantı, katılımcıların görüşlerinin alınması, soru-cevap ve önerilerin değerlendirilmesiyle sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER