KİVİYİ BUDAMAK İÇİN ACELE ETMEYİN!
TarımOrdulu kivi üreticileri, kivi ağaçlarını budamaya başladı. Ancak Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kivilerin yaprakları dökülmeden budanmaması gerektiğini söyleyerek, ‘Kivinin Ocak ayında budanması lazım. Yaprakları dökülmeden kivi budanırsa yanlış dal kesilir. Böylece verimi az olur, kalite düşer” dedi.
Kivi budamasının üretim açısından çok önemli olduğunu aktaran Başkan Uzunlar, budama sonrasında dalları bağlayarak yön verme ve gübreleme işleminin de dikkatli yapılması gerektiğini dile getirdi.
“Ocak ayında budanması lazım”
Kivi budaması konusunda acele edilmemesinin daha yararlı olacağını söyleyen Uzunlar; “Kivide kış bakımı bundan sonra ağır ağır başlayacak. Bazı üreticilerimiz kivileri budamaya başladı. Ancak kivinin asıl budama zamanı yaprakları döküldükten sonradır. Kar ve don tehlikesi olduğu için bazı vatandaşlar buduyor. Normalde yaprakların dökülmesinin beklenmesi lazım. Eğer kivi yapraklı şekilde kesilirse, yanlış dal kesilebiliyor. Böyle olunca da üretimi etkiliyor. Her kivi ağacında 3-4 dal yanlış kesilse, üretim azalır, kalite düşer. Eğer yaprakların dökülmesi beklenirse, üretici karlı olur. Aralık ayı kivi yapraklarının budanması için henüz erken. Kiviler Ocak ayında budanması lazım. Ancak Mart ayına da kalmaması lazım.” dedi.
“Budama sonrasında bağlama ve gübre”
Kivi üretiminde gübrelemenin de önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Uzunlar; “Kivi yaprakları budandıktan sonra artık sıra dalların bağlanmasına geliyor. Genç sürgünlere yön verilerek bağlanacak. Sonrasında da kışlık gübresi verilecek. 3 yılda bir kiviye hayvan gübresi vermek lazım. Eğer her yıl hayvan gübresi verilirse, dip çürüğü, mantar olur. Ondan sonra da kışlık gübre verilmesi gerekiyor. Bu şekilde kivi yeni üretim sezonuna hazır hale gelmiş oluyor” diye konuştu.
“Yardım almadan kivilerini budamasınlar”
Kivi budama konusunda yardım alınması gerektiğini de savunan Uzunlar; “Kivi üreticilerinden kış bakımı yapmak isteyenler ve bu işte yeni olanlar, budama ve diğer konularda yardım almalı. Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü’nde bir arkadaşımız budama konusunda yardımcı oluyor. Yardım almadan kivilerini budamasınlar. Çünkü fazla ürün alamazlar. Kaliteli ürün alamazlar, iri olmaz, az budarlarsa küçük olur, çok budarlarsa da kendine zarar verir.” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir