© Tarım Pusulası 2021

Kivide Budama

0

Kivi yetiştiriciliğinde budama işlemi yaz ve kış budaması olarak ikiye ayrılır. Kış budaması bitkinin yaprağını döktüğü dönemden su yürüyünceye kadar olan dönem içinde yapılır. Yaz budaması ise bitkinin yapraklı olduğu dönemde yani haziran, temmuz aylarında yapılır. Kivi bitkisi hızlı ve kuvvetli gelişme gösterir. Dişi bitkilerin 6-7 yaşlarına geldiğinde aşırı sürgün gelişmesi nedeniyle yeterli güneş ışığı alamayan gözleri verimsiz olur.

Yaz budaması uygulamasındaki amaç kökler yapraklar ve meyve arasındaki fizyolojik dengeyi oluşturmaktır. Budama işlemi ile güneş ışığının bitkinin taç iç kısımlarına kadar ulaşarak gözlerin verimli hale gelmesi sağlanmalıdır. Bu sayede havalanma, güneşlenme ve kültürel faaliyetler için uygun ortam sağlanmış olur.

Yaz budaması işlemi yapılırken; meyveli ürün çubuklarının, meyveden sonra 7-8 yaprak bırakıldıktan sonraki kısmının kesilmesi esasına dayanır. Bitki tacına dik açıyla bağlanan obur sürgünler dipten kesilip çıkarılır. Ancak dal bulunmayan boş alanlarda sürgünler bırakılabilir. Birbirine sarılan karışmış olan sürgünler mutlaka ayıklanıp kesilir. Kivi asmasından çıkan dalların yerden itibaren 50-60 santimetreye kadar olan kısımları kesilip atılması gerekir. Yaz budaması ile güneş gören meyvelerin tat ve aromaları da olumlu yönde etkilenmektedir. Gölgede kalan çiçek gözleri zayıf gelişerek bir yılki verimi olumsuz etkiler. Güneş gören meyveler gölgede kalanlara oranla daha iri ve kaliteli olur. Gölgede kalan gözlerin uyur kalmaması odunlaşmaması için yaz budanması gereklidir. Aşırı budama yapılan dallarda ve meyvelerde yanıklıklar oluşacağından aşırı budamadan da kaçınılmalıdır.  

Meyve seyreltmesi yapılırken dikkat edilecek husus her meyve gözünde 5-6 meyve kalacak şekilde hesaplanarak fazla meyveler makasla alınmalıdır. Meyve budamasında standart dışı ikiz, üçüz veya yelpaze şeklinde meyveler kesilip atılmalıdır.

Bahçelerimizde budama işleminden sonra kalan budama atıklarının toplanarak bahçeden uzaklaştırılması gerekmektedir. Budama atıklarının yakılmaması dal parçalama makinesiyle parçalanarak gübreye dönüştürülmesi çevre korunması ve ekonomi açısından yararlı olacaktır.

Üreticilerimize yaz budaması yaparak bahçelerinde verimlerini, meyve kalitelerini artırmalarını tavsiye eder, bereketli ürünler dileriz. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER