© Tarım Pusulası 2021

Kırmızı ile baş edildi, şimdi Avrupa’sı çıktı

Türkiye'nin en önemli pamuk üretim merkezlerinin başında gelen Büyük Menderes Deltası'nda pamuk üreticisinin başı kırmızı örümceğin evrim geçirmiş hali olan Avrupa Örümceği adı verilen zararlı ile dertte. Kimyasallara karşı oldukça dayanıklı olarak ortaya çıkan Avrupa Örümceğinin pamuk tarlalarında ciddi zarara neden olduğu belirtildi.

Söke 210 Nolu Tarım Kredi Kefalet Kooperatifi pamukçunun adeta başının belası olan Avrupa Örümceği ile mücadele için çalışmalar yaparken, tarlalarda keşif çalışması yapan Kooperatifin Ziraat Mühendisi Yağmur Görkem Kaya, zararlı ile etkin mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Sadece Söke'de yaklaşık 400 bin dekar alanda pamuk üretimi yapıldığını Aydın genelinde ise bu rakamın daha da artığını belirten Ziraat Mühendisi Yağmur Görkem Kaya, "Kırmızısı ile mücadelede başarılı olduk. Şimdi de evrim geçiren bu pamuk zararlısı çift benekli olarak karşımıza çıktı. Avrupa Örümceği adı verilen bu pamuk zararlısı kimyasallara daha dirençli ve oldukça arsız bir tür olduğu için çiftçimizi kara kara düşündürüyor" dedi.

"Maliyeti artırdı"

Son dönemde gerek fiyatı gerekse artan verim dolayısıyla eski yıllara göre mutlu olan pamuk üreticinin moralini bu yıl Avrupa Örümceği'nin bozduğunu kaydeden Ziraat Mühendisi Yağmur Görkem Kaya, "Avrupa Örümceğinin ortaya çıkması ile zararlı ile mücadele şartları zorlaştı. Üreticimiz sürekli mücadele içinde. Bu mücadele kapsamında da maliyet ciddi oranda arttı. Maliyetin yanında hem tarlanın hem de üreticinin neşeni kaçırıyor. Sezon boyunca emek veren çiftçi, tarlanın bir bölümünde açmadan kozaarını ve yapraklarını dökmüş pamuğu görünce neşesi kaçıyor" diyerek bu yıl sektördeki en büyük sıkıntının Avrupa Örümceği olduğunu kaydetti.

Söke Ovası'nda tarlalarda dolaşıp durum tespiti yapan Tarım Kredi Kooperatifi Ziraat Mühendisi Yağmur Görkem Kaya, "Maalesef Avrupa Örümceği adını verdiğimiz bu zararlı o kadar arsız ki, çok hassas olan ve pamuk fidanlarının bakımını ihmal etmeyen çiftçilerimizin tarlalarında da bile var. Salma sulama yönteminden tutun da tarlada dolaşan traktör lastiğinden bile zararlının yayıldığını gördük. Bu konuda Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün "Pamukta Entegre Mücadele Projesi" kapsamında çalışmaları var. Ancak zararlı çok kısa sürede kullanılan kimyasala bağışıklık kazanıyor. Bu da mücadeleyi daha da zorlaştırıyor" dedi.

Avrupa Kırmızı Örümceğinin bulunduğu alanlarda yeşil renkli pamuk fidanlarının önce kırmızıya döndüğü, ardından da pamuk fidanlarındaki kozak ve yaprakların dökülmeye başladığı belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER