Kırmızı biber toplanmadan alıcı buluyor
TarımTürkiye'nin ikinci Çukurovası olarak bilinen Bafra Ovasında yaklaşık 30 bin dönüm arazi üzerinde kırmızı biber hasadı gerçekleştiriliyor.
Salça ve baharat yapımında kullanılan kapya biberin en önemli alıcılarını ise baharat ve salça yapımı ile öne çıkan Güneydoğu illeri oluşturuyor. Samsun'un Bafra Ovasında üretilen kırmızı biberler, tadı ve kalitesiyle öne çıkıyor.
Türkiye'nin ikinci Çukurova’sı Bafra Ovasında yaklaşık 30 bin dönüm arazi üzerinde kırmızı biber hasadı yapılıyor. Geçtiğimiz seneye göre kapya biberin ekiminde yüzde 20’lik bir artış gözlenirken salça ve baharat yapımında kullanılan kapya biberler fiyatlarıyla da çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Türkiye'nin pek çok bölgesine Bafra Ovası’ndan giden kapya biberi genellikle Güneydoğu Anadolu illerinden rağbet görüyor.
Hasat 15 Kasım’da bitecek
Bafra ilçesinde çiftçilikle uğraşan Bafra Tarım Kredi Kooperatifi ortağı Mehmet Ali Tomal, 2020 salçalık biber sezonu için hasadın devam ettiğini söyledi.
Salçalık biberde bu yıl veriminin güzel olduğunu belirten Tomal, “Şu anki fiyatlardan da memnunuz. Bafra’dan Türkiye’nin her yerine dağılımı yapılıyor. 12 dekar alanda ekim yaptım. Geçen sene fiyatları 1.5 ila 2 lira arasında idi. Şuanda fiyatlar iyi ilerliyor” ifadelerini kullandı.
Uzun yıllardır salçalık biber üretimi yaptığını kaydeden Tomal, Bu yıl kapya biberin verim ve kalitesinin oldukça iyi olduğunu ifade etti. Tomal, ''Biber bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Yetiştirdiğimiz biberler çok etli ve iri olduğu için kiloya geliyor. Dayanıklı olması, iri olması, etli olması bizim için çok önemli. Lezzet olarak çok iyi. Ürün piyasası da geçen yıla göre çok daha iyi. Ürün daha tarlada toplanmadan alıcı buluyor.'' diye konuştu.
Ürünler Tarım Krediye
35 yıldır Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olduğunu belirten Tomal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: Sebze yetiştirmek zahmetli bir iş. Mart ayında tohumların ekilmesiyle başlıyoruz ve Mayıs ayında fideler tarlalara ekiliyor. Ağustos’ta da hasat başlıyor ve şu an hasadın son aşamasındayız. 50 ton civarında rekolte var. Ürünlerimi Tarım Kredi’ye veriyorum ve memnunum. Bu yıl piyasaya göre çok iyi. Özellikli bir ürün. Türkiye’nin her yerine gidiyor. Hasada kadar her şeyi ailemle yapıyorum. Hasat zamanı 5-6 işçi çalışıyor.”
Tarım Kredi çiftçiyi olumlu etkiliyor
Mart ayından itibaren ortaklarla sözleşme yapmaya başladıklarını vurgulayan Bafra Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Uğur Aydın ise 45 üreticiyle sözleşme imzaladıklarını söyledi.
Aydın, “Kooperatif olarak şu ana kadar 500 tona yakın ürün aldık ve almaya devam ediyoruz. Çiftçilerimizden pozitif tepkiler alıyoruz. Çünkü en önemli konu fiyat ve Tarım Kredi piyasaya girince fiyatlar yükseliyor. Ürünü aldıktan 15 gün sonra ödeme yapıyoruz. Her geçen yıl da alımlar artarak devam ediyor. Ayrıca ürün alımları ortaklık sayımızı da artırıyor.” dedi.
Kapya biberin yüzde 40’ı salçaya dönüşüyor
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından alınan kapya biberler, Bafra’da bulunan ve Tarım Kredi Birlik A.Ş. tarafından işletilen fabrikada salça yapılmak üzere işleniyor. Üretimden sofralara gelinceye kadar ziraat ve gıda mühendisleri tarafından anbean kontrol edilen salçalar Türkiye’nin dört bir tarafında anlaşma yapılan kuruluşlar ve marketler aracılığıyla Tarım Kredi markasıyla tüketiciye ulaştırılıyor.
Kapya biber kalitesinin özellikle iklim koşulları ve toprak yapısının organik maddeler içermesinden kaynaklandığını bildiren Tarım Kredi Birlik Hammadde Tedarik Sorumlusu Mustafa Tuğrul Arıkan, fabrikaya gelen ürünlerin 6 saat içinde salçaya dönüştüğünü söyledi.
İlginizi Çekebilir