© Tarım Pusulası 2021

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na DİKKAT...

Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı havaların sıcak gitmesi nedeniyle hastalığı taşıyan kenelerin aktif hale geçeceğinden hastalığın görülme riski artacaktır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı, enfekte keneler ile insanlara bulaşan zoonoz viral bir hastalıktır. İnsanlar keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanların kan ve dokuları ile temas ederek hastalığa yakalanırlar. Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatı ile iç içe olan, dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve evcil hayvanlara tutunmaktadırlar. Bu nedenle konu insan ve hayvan sağlığı açısından önem taşımaktadır.

İnsanlara KKKA hastalığının önlenmesi ve aynı zamanda hayvanlarda paraziter hastalıkların ve verim kaybının ortadan kaldırılması için hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını ve barınaklarını periyodik aralıklarla Veteriner Hekimlerin önereceği antiparaziter ilaç ve yöntemlerle ilaçlamalıdırlar. Kenelerin kış mevsiminde saklanabilecekleri yerler olan ahır ve ağıllardaki kovuk, çatlak ve deliklerin kapatılarak sıvanması, badanalanması da kenelerle mücadelede etkilidir.

İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin yanında açık arazide piknik ve kamp yapan vatandaşların, Veteriner Hekimlerin, sağlık çalışanlarının, mezbaha çalışanlarının, deri sanayi çalışanlarının, ağaç kesim işçilerinin, avcıların, askerlerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kene ısırması ile karşılaşan vatandaşlarımızın vücutları üzerinde gördükleri keneleri öldürmemesi, patlatmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmaması, kenenin üzerinde sigara söndürülmemesi ve ateşle yakılmaması ve kenenin vücuttan en kısa zaman içerisinde çıkartılması gerekmektedir. Vatandaşlarımız kene tarafından ısırıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Dünya üzerine 850 çeşit kene türü mevcuttur. Bunlardan sadece 30 türü KKKA Hastalığını nakletmektedir. Keneler uçan, zıplayan parazitler değildir. Dolayısıyla insan ve hayvanların üzerine tırmanarak çıkarlar. Hayvancılıkla uğraşanlarla açık arazide bulunan vatandaşlarımızın kol ve bacaklarını örtecek şekilde giysiler giymeleri, yalın ayakla toprak ve otlar üzerinde gezmemeleri, çok basit bir önlem olarak pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmaları kenelerden korunma için alınabilecek önleyici tedbirlerdir. Ayrıca haşere kovucu repellent ilaçları vücuda ve elbiselere sürülmesi de kenelerin vücuda yaklaşmasını engellemektedir. Kene yapışmasından sonra kenenin virusu bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle arazide bulunan şahısların evlerine döndüklerinde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa zaman geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Kene vücutta özellikle kulak arkası, koltuk altı, göğüs ve göbek bölgesi, kasık bölgesi ve diz arkasına yerleştiğinden özellikle bu kısımların kontrol edilmesi gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın konu hakkında hassasiyet göstermeleri sağlıkları açısından önemlidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER