Kırıkhan kavunu üreticisi fiyattan memnun değil
TarımŞeker oranı, tadı ve kendine has kokusuyla bilinen "Kırıkhan kavunu", 50-60 kuruşluk fiyatı nedeniyle üreticilerin beklentilerini karşılamadı
Şeker oranı, tadı ve kendine has kokusuyla bilinen "Kırıkhan kavunu", 50-60 kuruşluk fiyatı nedeniyle üreticilerin yüzünü güldürmedi.
Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen yıl 16 bin 595 dekar alanda 40 bin 887 ton kavun üretildi.
Bu yıl 18 bin 690 dekar alanda yetiştirilen kavunda 46 bin 233 ton rekolte hedefleniyor.
İç piyasanın yanı sıra Bulgaristan, Dubai, Kuveyt ve Romanya'ya ihraç edilen Kırıkhan kavununun kilosu, tarlada 50-60 kuruştan satılıyor.
Hatay Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, AA muhabirine, Kırıkhan kavunu üreten çiftçilerin düşük fiyat nedeniyle mağdur olduğunu söyledi.
Amik Ovası'nda bu yıl kavun üretiminin geçen yıla göre arttığını fakat fiyatların yarı yarıya düştüğünü belirten Denizli, şöyle devam etti:
"Bereketin simgesi olarak bilinen ve bir yılda birden fazla ürünün yetiştirildiği Amik Ovası'ndaki kavun üreticisi beklediğini bulamadı. Bu yıl üretim artmasına rağmen fiyatlarda yüzde 50'ye yakın düşüş olması çiftçimizi üzdü. Hasat başladığında 1 lira olan fiyat özellikle bayramdan sonra 50-60 kuruşa kadar geriledi. Çiftçimiz tarlada masraf yapıyor. Gübre, mazot, ilaç ve işçilik derken şu an ki fiyatla elinde bir şey kalmıyor."
Denizli, fiyattaki düşüşte tüccarların etkili olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi.
Üretici Mahmut Palta da düşük fiyatlar nedeniyle kavunun tarlada kaldığını belirterek, "Fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde gelecek yıl üreticiler kavun yetiştirmekten kaçınacak" dedi.
Palta, fiyatların yeniden ilk başlardaki 1 lira seviyelerine dönmesini beklediklerini ancak bunun da kısa vadede mümkün olmadığını ifade etti.
Üreticilerden Mehmet Aslan ise yetiştirdiği ürünleri şu an zararına sattıklarını, işçilerin parasını ödemekte zorlandıklarını söyledi.
İlginizi Çekebilir