© Tarım Pusulası 2021

Kılıç: Halen Türkiye’de 5 Kişiden 1 Tanesi Üretici

Karsta Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Kars Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliği ile “Türkiye’nin Buzağı Fabrikası Karsta Bölgenin En Büyük Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı” düzenlendi.

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası ve Kars Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliği ile Kars Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin katkılarıyla düzenlenen “Türkiyenin Buzağı Fabrikası Karsta Bölgenin En Büyük Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda yapıldı.

Çalıştaya, 65. Dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Vali Yardımcısı Tahsin Aksu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Boşnak, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Veteriner Fakültesi Dekanı Mete Cihan, Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Adem Arancı, KATSO Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, akademisyen ve yetiştiriciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında 65. Dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, “Hayvancılığın başkentinde ona uygun üniversitesinin, fakültesinin olduğu bir yerde gerçekten bu çalıştay gecikmiş olarak yapılıyor. Ama yine de zararın neresinden dönerseniz kardır deyip bugün bu süreci başlatmış olmak bizi ziyadesiyle memnun ediyor. O yüzden teşekkür ediyorum. Üniversitemiz ve fakültemizin kıymetini aslında dünya biliyor, Kafkas Üniversitemizi üniversiteler arası sıralamada üst noktalara taşıyan ve orada kalmasını sağlayan Veteriner Fakültemiz elbette ki kuru kuruya fakülte değil, değerli hocalarımız ve değerli hocalarımızın yaptığı çalışmalar. Hayvancılığın değerini hayvancılığın başkenti Kars’ta bunları çıktıya çevirmemiz lazım, sonuçlar almamız lazım onun için de bu çalıştayı yine çok çok önemsiyoruz. Bu yüzden hem Kesimhanemizle hem de Organize Sanayi Bölgemizle birlikte inşallah şehrimizin hayvancılığı çok daha iyi noktalara gidecek, buna hiç şüphe yok. Bugün buradaki çalıştayda çıkan sonuçları bizde alacağız, değerlendireceğiz ve sadece Kars için değil ülkemiz için nasıl faydaya çevirebiliriz bununla ilgili hem yasamada hem de yürütmede gerekli takiplerini yapıp, faydaya çevireceğiz.” diye konuştu.

Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Dünya artık şehirleşiyor, kentleşiyor. Kentleşirken bir de üreten lazım. Kentleşen, teknolojiyi kullanan refah seviyesini yükselten toplumlar, tabi ki daha çok tüketmeye başlıyorlar. Tüketince geriye dönüyorlar, üretene bakıyorlar. Üretenin hergün azaldığını görüyorlar. Oysa bunların bu refah seviyesindeki yükselmeye eşlik edecek bir üretime de ihtiyaç var. Bunu yine köyde duranlar, emek edenler, işin meşekatini çeken üreticiler yapmaya devam ediyor. Gelişmiş ülkelerde bizimde örnek aldığımız, belki medeniyetlerini değil ama ekonomik ve teknolojik gelişmişliklerini örnek aldığımız ülkelerde üreticiyi, köylü dediğimiz kırsalda yaşayanların oranı ülkelere göre değişmekle beraber, ortalama yüzde 4,5 civarında, bizim 1950’li yıllarda toplumumuzun yüzde 75’i kırsalda, yani 4’te 3’ü köylerde üretmeye devam ediyor. 4’te biri şehirlerde başka alanlarda biraz kısmen orta halli sanayi de ve biraz da hizmet sektöründe çalışıyor. Yani halen Türkiye’de 5 kişiden 1 tanesi üretici, köylerde ve kırsalda, ama önümüzde örneklerine baktığımız zaman en fazla 15-20 yıl içerisinde bizde de kırsaldaki oran gerçek değer olarak yüzde 10’un altına düşüyor” dedi.
Bugün bir hayallerini gerçekleştirdiğini söyleyen Ödül ise, “Bu çalıştay bizim bir hayalimizdi. Biz Veteriner Hekimleri Odası olarak açıkçası birçok etkinlik planladık, birçok iş yaptık ama biz sivil toplum kuruluşları olarak yapmamız gereken bazı görevler var. Bunlardan bir tanesi de bölgemizde mesleğimizin sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yapmak ve destek vermek. Bu çalıştayın temel başlangıç noktası sahada var olan veteriner hekimlerin çözüm çabalarıdır.” dedi.
KATSO Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu ise, “Bildiğimiz üzere, gelişmişlik düzeyi fark etmeksizin tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizin de ekonomik anlamda en önemli sektörlerden bir tanesi hayvancılık ve hayvansal ürünler üretimi sektörüdür. Gıda anlamında en çok tüketilen ve hayatımızın parçası haline gelen et ve et ürünleri üretimi sektörü, ilimizin en önemli faaliyet alanlarının başında yer almakla birlikte, üzerinde önemle durulması ve her zaman diri tutulması gereken konuların da başında gelmektedir. Bu kadar ehemmiyetli ve önemli bir sektörün diri tutulması için biz STK’lara büyük görevler düşmektedir. Bu anlamda bizler, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olarak, sektörde meydana gelen her gelişmeyi yakından takip ediyor, sektörün selameti için birtakım görevler üstleniyoruz. Siz değerli üreticilerimizin emeklerinin boşa gitmemesi, işinizden daha yüksek verim alabilmeniz, hayvan hastalıklarından daha az etkilenmeniz ve bilinçli bir üretici olarak daha yüksek kazançlar elde edebilmeniz için çaba gösteriyoruz. Bundan dolayıdır ki, sektörün geleceği ve siz değerli üreticilerimizin talepleri doğrultusunda, Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı işbirliğinde “Türkiye’nin Buzağı Fabrikası Kars’ta Bölgenin En Büyük Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı” temasıyla bu programı düzenledik. Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı işbirliği ile düzenlemiş olduğumuz bu çalıştayın, ilimizin ekonomisi ve siz değerli üreticilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; İlimizin son yıllarda yakalamış olduğu ivmede ve ilimizin kalkınması süreçlerinde büyük emekleri olan sayın Bakanımıza, sayın Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyon Başkanı vekilimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından çalıştayın akademik oturumlarına geçildi. Düzenlenen 3 akademik oturumda Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinden toplam 12 akademisyen Bölgemizde İneklerde Dölverimi problemleri, buzağı ölümleri, paraziter, viral ve mikrobiyolojik hastalıklar, ayak hastalıkları ve hayvan besleme gibi bölgede görülen yaygın hastalıklar ve sorunları yetiştiricilere yönelik sunumlarla değerlendirdiler. Yoğun bir katılımla devam eden sunumların sonunda program tartışma bölümleri ve çalıştay raporunun hazırlanması ile son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER