Keven: Devasa Çiftlikler Küçük Üreticiyi Yutuyor
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yozgat milletvekili Ali Keven özelleştirilen Yozgat şeker fabrikasının faaliyetleri konusunda eleştirdi.
Keven yaptığı açıklamada; “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra Yozgat'ta çiftçimiz sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmedi. Üretici tedirgin. Üreticinin pancarı fabrikaya nasıl ve kimlerce nakledilecek belli değil. O ilçenin nakliyeci esnafı mı taşıyacak belli değil. Pancar toplama merkezleri çalışacak mı belli değil. Yeni sisteme çiftçi nasıl uyum sağlayacak belli değil. Ayrıca bu fabrikaların devir işlemleri tamamlandı mı? Devir işlemi tamamlanamıyorsa ne olacak? Şeker fabrikaları şirketlere değil üreticilere ve kooperatiflere devredilmelidir. “
Önümüzde bir hasat dönemi var. Bu döneme ilişkin tüm altyapı hazır mı belli değil. Hasat dönemi gelmeden yetkili kurumlardan ve Tarım Bakanlığı'ndan sorumlu bir davranış ve derhal bir açıklama bekleniyor. “
PANCAR ÜRETİCİSİ ÜRETİMİ BIRAKIYOR
Pancar üreticilerinin sayısının son 15 yılda maliyetler nedeniyle üretimi bıraktığını ifade eden Keven; “Ülkemizde 2000 yılında 4 milyon 100 bin dekar alanda şekerpancarı ekimi yapılırken, 2017'de bu alan 3 milyon 300 bin dekara düştü. Yani 800 bin dekarlık bir küçülme var. 2002 yılında şekerpancarı üreten çiftçi sayısı 490 bin iken 2017 itibariyle 105 bin çiftçi üretim yapıyor.
Yozgat ilimiz ise geçen yıl 1 milyon 700 bin tonluk şekerpancarı üretimiyle Türkiye ikincisidir. Şekerpancarı ilimiz ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Ancak 2018 için açıklanan taban fiyatı ton başına 235 liradır. Yani 2002 yılında 1 Lt mazot 17 kilo pancara denk gelirken, 2018 yılında 27 kilo pancara denk gelmektedir. Rakamları çoğaltmak mümkün. Üreticinin girdi maliyetleri kat be kat artarken taban fiyatlar aynı oranda artmıyor. “
KAZANAMAYAN ÜRETİCİ KÖYLERİNİ TERK EDİYOR
Üreticilerin artan girdi fiyatları karşısında üretimden para kazanamadığı için köylerini terk ederek büyükşehire yerleştiğini ifade eden Keven; “Çiftçinin yoksullaşması, alım gücünün düşmesi ve bunun sonucunda da üretimi terk etmesi ve büyükşehirlere göç etmesi önlenemiyor. Bu rakamlar ulusal tarımın ve başta Yozgat ilimiz olmak üzere tarımla geçinen birçok ilin geleceğinin ne kadar tehlikede olduğunu göstermeye yetiyor. Peki bu üretimden ayrılan çiftçiler ne yapıyor. Büyükşehirlere göç ediyor. Orda da bu insanları işsizlik veya düşük ücretlere güvencesiz bir çalışma hayatı bekliyor. Yetkililer tarımda bu kötü gidişatı değiştirmek için ne yapıyor? Özelleştirmelerden medet umuyor. Nişasta bazlı şekerin kotasını yükseltiyor. Sıfır gümrük vergisiyle buğday, pirinç ithal ediyor. Yerli pamuğu ve yerli tütünü yok ediyor. Çiftçinin suyunu bile paralı hâle getiriyor.”
KÜÇÜK AİLE ÇİFTÇİSİ DESTEKLENMİYOR
Ak Partinin küçük aile işletmeleri yerine büyük işletmeleri desteklediğini ifade eden Keven; “Hayvancılıkta da bu durumun bir benzeri yaşanıyor. Küçük aile işletmeleri yok oluyor. Büyük süt toplayıcıları piyasayı belirliyor ve devasa çiftlikler küçük üreticiyi yutuyor. Bu tablonun sorumlusu AKP iktidarıdır. Çiftçiyi üretimden koparan yoksullaştıran AKP'nin tarım politikasıdır. Çiftçiyi yok sayan, Üretici Birlikleri'ni ve Ziraat Odaları'nı yok sayan bu anlayışa bir son verilmelidir. Çiftçiyi üretime teşvik edecek, kırsalı güçlendirecek, aracıya değil üreticiye kazandıracak önlemler alınmalıdır.” Dedi.
İlginizi Çekebilir