© Tarım Pusulası 2021

Kent bostanları yaygınlaşıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek ve kadın istihdamına katkı sunmak amacıyla oluşturduğu kent bostanlarını yaygınlaştırıyor. Üçüncü kent bostanını 300 bin metrekare arazide oluşturmaya başlayan Belediye, mevsimlik sebzeler ekmeyi, üretim serası kurarak meyve ve sebze fideleri yetiştirmeyi planlıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ve Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, geliştirdikleri projelerle kent bostanlarını yaygınlaştırıyor. Bismil’in Ambar Mahallesi’nde ve Diclekent’te bostanlar oluşturarak mevsimlik işçi göçünün önüne geçmeye çalışan Belediye, şimdi de Kayapınar’da 300 bin metrekare araziyi bostana çeviriyor.

Çalışmalara toprağı sürerek başlayan Belediyemiz, bu kapsamda tarım arazisinin bir kısmına sebzeler ekmeyi, bir kısmında ise üretim serası oluşturarak, meyve ve sebze fideleri yetiştirmeyi planlıyor.

Mevsimlik tarım işçiliği için göç eden kadınlar ve ailelerin çalışacağı bostanlarda, elde edilecek gelirin arazide çalışan kadınlar arasında eşit bir şekilde paylaştırılması hedefleniyor.

Belediye su sorununu çözecek ve teknik destek verecek

Belediye, bostanlarda çalışacak kadınlara, tohum ve gübre desteğinin yanı sıra mühendislik hizmeti de sağlayacak. Bostanların su ihtiyacı ise belediyenin başlatacağı sondaj çalışması ile çözülecek. Sondaj suyu depoya aktarılacak ve tarım arazisi ürünün türüne göre damıtma ve yağmurlama sistemiyle sulanacak.

Pirinççioğlu: Göçü önlemek istiyoruz

Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne ait 300 bin metrekare arazinin geçen yıl vatandaşlar tarafından sürüldüğünü hatırlatarak, bu yıl ilk olarak Bismil’in Ambar Mahallesi’nde ve Diclekent’te Meyve Bahçeleri’nin yanında uyguladıkları imece usulü tarım modelini, Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’yla birlikte hayata geçireceklerini ifade etti. Belediyeye ait diğer tarım arazilerinde elde ettikleri deneyimleri buraya aktaracaklarına işaret eden Pirinççioğlu, arazide çalışacak kişileri Kadın Politikaları Daire Başkanlığı ve Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği’yle birlikte tespit edeceklerini kaydetti. Tespit edilen kişilerle ekim işine başlayacaklarını açıklayan Pirinççioğlu, arazinin bir kısmına üretim serası kurularak, ihtiyaç duyulan tohum ve meyve fidelerinin üretileceğini kaydetti. Pirinççiığlu, şöyle konuştu: “Bu anlamda tohum ve fide piyasasından bağımızı kesmiş olacağız. Sera alanı ayrıca kendi üretim yerimiz olacak ve alan yaklaşık 10 dönümden oluşacak. Daha sonra sera alanlarını da geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı yaygınlaştırarak mevsimlik tarım işçiliğinin önüne geçmeye çalışacağız.” 

Acer: Kadını yeniden toprakla buluşturmayı amaçlıyoruz

Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer ise kadınların ekonomik hayatın her alanında bulunmasına rağmen emeklerinin görünür olmadığını söyledi. Acer, daha önceki bostan çalışmalarını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bu çalışmanın kapsamı daha da büyük. Projeyle kadın istihdamını artırmayı planlıyoruz ve kadını yeniden toprakla buluşturmayı da amaçlıyoruz. Tarıma dayalı üretimi teşvik ederek, bunu artırmayı da düşünüyoruz.”

Kadınlar daha da güçlenecek

Projenin önemine dikkat çeken Acer, özellikle doğal ürün yetiştirme konusunda kadın hassasiyetinin oldukça fazla olduğunu kaydetti. Acer, “Bu şekilde kadının daha çok güçlenecek ve kendi ayakları üzerinde duracak. Yine şiddetle mücadelede de bu proje önemli bir rol oynayacak. Kadınlar ekonomik özgürlükleri olmadıkları için şiddete boyun eğmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla ekonomik bağımsızlığını elde eden kadın şiddetle mücadele konusunda kendine daha çok güvenmesi gibi bir durum da gelişecek. Projeyi bu yönüyle de çok fazla önemsiyoruz” diye konuştu.

Tarım arazisinde şiddet gören kadınlar da çalışacak

Tarım arazilerinde mevsimlik tarım işçiliği yapan kadınlar ile şiddete uğrayan ve bu durumu reddeden kadınların çalışacağını ifade eden Acer, “İstihdam ile ilgili arkadaşlarımız bir süredir mahallelerde saha araştırmaları yapıyor. Bu alanda çalışabilecek kadınları evlerinde tek tek ziyaret ederek tespit ediyorlar. Bu tespitlerin ardından bir sonuç raporu da ortaya çıktı.” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER