© Tarım Pusulası 2021

Kemal YILMAZ Balıkçılık Sezonunun Açılışıyla İlgili Açıklamalarda Bulundu

Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrilmiş olup 8.333 km kıyı şeridine ve zengin deniz su ürünü potansiyeline sahiptir. Ülkemiz toplam su ürünleri üretiminin yaklaşık %78'i Karadeniz'den sağlanmaktadır. 100 km kıyı şeridine sahip olan Ordu'da de su ürünleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla Ordu için avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri çok önemlidir.

Av yasağının 1 Eylül itibari ile sona ermesinin ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal YILMAZ; "Karadeniz'den elde edilen ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin başında hamsi, çaça, istavrit, palamut, lüfer, barbunya, mezgit, kalkan, deniz salyangozu ve kum midyesi gelmektedir.

2014 yılında Ülkemiz'de avcılık yoluyla elde edilen Su Ürünleri miktarı 302.213 ton, yetiştiricilik yoluyla elde edilen miktar 235.133 ton dur. İlimizde ise 2014 yılında avcılık yoluyla 18.533 ton su ürünleri elde edilmiştir.

İlimizde denizde faaliyet gösteren ruhsatlandırılmış 494 adet balıkçı teknesi olup, Ülkemiz balıkçılık filosunun % 3'üne tekabül etmektedir. İlimizde 6.708 kişi balıkçı teknelerinde çalışmaktadır. İlimizde amatör olarak balıkçılık faaliyetinde bulunan kişi sayısı ise 4.000 civarıdır.

İlimizde 9 adet balıkçı barınağı, 11 adet su ürünleri kooperatifi, iki tanesi AB Ülkelerine ihracat onay numaralı olmak üzere 5 adet su ürünleri işleme tesisi bulunmaktadır.

Balıkçılık sektörünün denetim altına alınması ve uygun yönetilmesi; canlı kaynaklarının iyi izlenmesi ve ölçülmesi yanında, av araç ve gereç teknolojisinin amaca uygun olarak geliştirilmesi ve çok iyi kullanılmasına bağlıdır. Bu gelişim içinde; deniz ve iç sularda yapılan avcılıkta mümkün olan ölçüde ekonomik bireyleri avlamak, her balığa en az bir defa üreme şansı vermek, yavru bireylerin yaşamasını sağlamak stoklar için çok önemlidir.

Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İlk olarak 2012 yılında olmak üzere 2013 ve 2014 yıllarında da uygulanan Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar gereği, stokların korunması, av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için on metre ve üzerindeki balıkçı gemisini kendi isteği ile avcılıktan çıkaran gemi sahiplerine destekleme ödemesi yapılmıştır.

2012 yılında İlimizde bu destekleme kapsamında 12 metre ve üzeri 7 adet balıkçı teknesi sahibi Müdürlüğümüze başvuruda bulunmuş olup 6 adedi desteklemelerden faydalanmıştır. Bu kapsamda verilen destekleme miktarı 1.170.900 TL'dir.

Yılında İlimizden 10 metre ve üzeri 12 adet balıkçı teknesi sahibi Müdürlüğümüze başvuruda bulunmuş 8 adedi desteklemeden yararlanmış ve toplam 840.000 TL destekleme verilmiştir.

Yılında ise 8 adet balıkçı teknesi sahibi başvuruda bulunmuştur. Başvuranlardan 5 adedi desteklemeden yararlanmış olup 530.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Toplamda 19 adet balıkçı teknesine 2.540.900 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bu desteklemelerden yararlanan balıkçı tekneleri 20 metrenin altındaki teknelerdir ve her bir metresi için balıkçılarımıza 10 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Bugün balıkçılarımız için çok önemli bir gündür. 1 Eylül itibari ile av yasakları sona ermiş ve balıkçılık sezonu başlamıştır. Yani balıkçılarımız balık avına çıkabileceklerdir. Ben balıkçılarımızın yeni av sezonunun hayırlı olmasını dilerken bazı devam eden yasakları hatırlatmak istiyorum.

Bakanlığımızca hazırlanan, "Denizlerde ve İç Sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2012–2016 Av Dönemine Ait 3/1 Numaralı Tebliğ" gereğince; 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı yasağı sona ermekte, mekanik güç kullanan ve kullanmayan çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı serbest olmaktadır. Trolün serbest olduğu bölgelerde ise avcılık 15 Eylül 2015 tarihinde başlayacaktır.

Karadeniz'de Ordu İli Ünye İlçesi Taşkana Burnundan Gürcistan sınırına kadar olan karasularımızda her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasağı, İlimiz karasularında kum midyesi avcılığı ve her türlü sürütme ağlar ile su ürünleri avcılığı yasağı devam etmektedir.

Yunuslar, Foklar, Deniz Alaları ve Mersin balıklarının bütün karasularımızda avlanmaları yasaktır. Tüp, Nargile, Maske, Zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve su altı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçlı balık avcılığı yasaktır.

Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerinden ağların derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınması zorunludur.

Gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 16.00-08.00 saatleri arasında yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz.

Karasularımızda; gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır.

Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Fanyalı ağlarda ağ göz açıklığıyla ilgili şu an bir kısıtlama yoktur. Ancak fanyalı ağlarda ağ göz açıklığı 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 36 mm ve üzeri olarak uygulanacaktır.

Aynı şekilde kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklıklarıyla ilgili bir kısıtlama yokken 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren bu ağların göz açıklıkları 400 mm'den küçük olamaz.

Limanlarda, balıkçı barınaklarında, barınma ile çekek yerlerinde ve bu yerlerin girişinde ana mendireğin başından itibaren 100 m yarıçaplı alanda su ürünleri avcılığı yasaktır.

Su ürünleri avcılığında monofilament(tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaktır. Bu ağların, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunması yasaktır.          

Unutmayınız; ideal avcılık dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi demektir. İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyunuz. Amacınız; günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır.

Bütün balıkçılarımıza bereketli, bol kazançlı ve bütün işlerinin rast gittiği bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum." diyerek sözlerine son vermiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER