© Tarım Pusulası 2021

Kekik Yetiştiriciliği Demonstrasyonu kapsamında Tarla Günü düzenlendi

0

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi amacıyla uygulamaya koyulan "Itrî ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma neticesinde  Manavgat, Gaziler Köyünde Tarla Günü düzenlendi.​

Kekik Yetiştiriciliği Demonstrasyonu kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, özel sektör yetkilileri ile çok sayıda üretici katıldı.

 Üreticilerimize alternatif bir gelir kapısı oluşturacak

Itri ve tıbbi bitkilerin genellikle doğadan toplama yoluyla elde edildiğine ancak doğadan toplanan bitkilerden kaliteli ve standart ürün elde etmenin zor olduğuna işaret eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, "Bu bitkilerin kültüre alınmış türlerinin tarla koşullarında üretimlerinin geliştirilerek yaygınlaştırılması temel hedefimiz. Kültüre alınmış kekik türlerinin tarla koşullarında üretiminin geliştirilerek yaygınlaştırılmasıyla üreticilerimize alternatif bir gelir kapısı oluşacak" diye konuştu. Karaca,  proje kapsamında kekik dışında Adaçayı, Lavanta ve Salep Orkidesi Yetiştiriciliği ile ilgili demonstrasyon çalışmalarının da yürütüldüğünü aktardı.

100 milyon dolarlık ihracat

Kekik üretiminde ve ihracatında Türkiye'nin lider konumda olduğunu kaydeden Karaca, tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatından yılda yaklaşık 100 milyon dolar gelir sağlandığını, 2014 yılında bunun yaklaşık 63 milyon dolarının kekik ihracatından elde edildiğini söyledi.

Tıbbi ve aromatik bitkiler destekleme kapsamında

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifikalı tıbbi ve aromatik bitkileri üreten çiftçilerin 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına alındığına vurgu yapan Karaca, üreticilere kekik üretimini yaygınlaştırmaları ve birlikte İyi Tarım Uygulamaları sertifikası almak için müracaatta bulunarak verilen destekten faydalanmaları önerisinde bulundu.

Ürünün pazarlaması ile ilgili de bir sıkıntı bulunmadığına dikkat çeken Karaca, önder çiftçi Hasan Sert'e çalışmalarda göstermiş olduğu gayret ve uyum için teşekkür etti.

Buğdaydan daha karlı

Kekiğin karlı bir ürün olduğunu kaydeden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, bir dekar alandan 500 kilogram ürün alınmakta. Kekiğin kilogramı ortalama 5 liradan alıcı bulmakta. Yani bir dekardan 2 bin 500 gelir elde edilmekte. Buğday ile kıyaslandığında çok daha karlı bir ürün" şeklinde konuştu.

 Dünya kekiğinin yüzde 70'ini Türkiye'nin sağladığını söyleyen Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, "Sahalarımız uygun. Yaygınlaşmasını temenni ediyoruz" dedi.

5 dekar alanda uygulandı

Projede başarılı sonuçlar elde edildiğini aktaran ve yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisi Figen Kıymazaslan, Kekik Yetiştiriciliği Demonstrasyonu için uygun ekolojisi nedeniyle Manavgat'ın tercih edildiğini ve kekik yetiştiriciliğinin yerel şartlarda uygulanabilir olduğunu çiftçilere göstermek amacıyla bölgede gönüllü ve hevesli olduğu gözlenen örnek çiftçi Hasan Sert'e ait 5 dekar arazide projeyi uyguladıklarını söyledi.

Üreticilerden yoğun ilgi

Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği tarla gününde konuşmaların ardından kekik tarlası gezilerek üreticilerin soruları cevaplandırıldı. Üreticilere kekik yetiştiriciliği ile ilgili bilgi verilerek konu ile ilgili broşür dağıtıldı. Etkinlik kekik çayı ikramı ile sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER