Kekik Tarla Okulunda Son Ders
TarımDenizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Kurtluca Güzelpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde sözleşmeli kekik üretimi yapan çiftçilere yönelik düzenlenen “Kekik Tarla Okulu” son dersin yapılmasıyla tamamlandı.
Pamukkale İlçesi Kurtluca Mahallesinde gerçekleştirilen Kekik Tarla Okulu Eğitimi ve Katılım Belgesi dağıtım törenine Pamukkale Kaymakamı Sayın Uğur BULUT, Pamukkale Belediye Başkanı Sayın Avni ÖRKİ, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Şakir ÇINAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf DABANCALI, Pamukkale İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alpay ARABACI, Güzelpınar-Kurtluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Kurtluca Mahalle Muhtarı Mustafa ACAT, İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelleri, özel sektör temsilcileri ve kekik üretimi yapan çiftçiler katılım sağladı.
İlimizde kültüre alınan ve yoğun olarak Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli ve Tavas ilçelerinde Origanum onites türü kekiğin 2022 yılı itibariyle yaklaşık 200 bin dekar alanda üretimi yapılmış olup, ülkemizden 17.340 ton kekik ve 64 ton kekik yağı ihraç edilerek 60 milyon dolar gelir sağlanmıştır. Kekiğin daha kaliteli üretilebilmesi ve pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için çiftçilerimizin bilgi ve tecrübelerine katkı sağlayacak bu tip eğitim çalışmalarının önemi vurgulanarak hasat, harman ve hijyen konularında bilgiler verilmiş, PA bulaşımının önlenmesiyle ilgili çalışmaların yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Güzelpınar-Kurtluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Kurtluca Mahalle Muhtarı Mustafa ACAT, 4 yıldır PA’sız kekik ürettiklerini ve kendilerine her zaman destek olan Pamukkale Kaymakamı Sayın Uğur BULUT’a, Pamukkale Belediyesine, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teşekkürlerini iletti.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR yaptığı konuşmada; Ülkemizde yaşanan deprem felaketinden etkilenen illerimize baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileterek; “ Denizli hamdolsun depremzedeler için yardımları yağmur gibi yağdırdı. Valiliğimiz başta olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ve diğer belediyelerimiz ile birçok özel sektör, Stk ve kamu kurumlarımızdan yapılan yardımlar ile buradan deprem bölgesine uzanacak kadar tır oldu. Ben buradan hepinize çok teşekkür ediyorum ve ayrıca Denizli’de olduğum için gurur duyuyorum.
Kekiğimizin Başkenti olan Pamukkale’deyiz. Tarım ve Orman Bakanlığımız olarak verdiğimiz desteklerle üreticimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 20-25 yıl önce başladığımız bu serüvende Dünya’nın bir numarası olmayı başardık ve Kekikte Dünyanın %75’ini, Türkiye’nin ise %85’ini üreten bir şehir olduk.
Sayın Pamukkale Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum. Pamukkale Belediyemiz tarafından 2021 yılında İlimizde yetiştirilen kekiklere coğrafi işaret tescil belgesi alınarak “Denizli Kekiği” adının hem Türkiye hem de Dünya markası haline gelmesi sağlandı.
Tabi bunu başarırken bazı sorunlar yaşandı öncelikle bir pestisit sorunu. Yaptığımız çalışmalarla bu sorunun üstesinden geldik. İlaç kalıntısı olmadan kekik üretimi yaparak organik kekikten bahseder olduk. Daha sonrasında karşımıza PA sorunu çıktı. Nedir bu PA (Pirolizidine Alkaloid) kısaca bahsetmek gerekirse, yabancı otların kendi bünyesinde biriktirdiği bazı Alkaloid maddelerin sebep olduğu ve bu bitkilerin kekikle birlikte hasat edildiğinde veya bulaştığında yurt dışına ihraç edilen ürünler için yapılan tahliller sonucu ortaya çıkan ve kekik ihracatmızın durmasına sebep olan bir sorundur. Burada üreticilerimizi bilgilendirerek ne gibi önlemler alabiliriz, bu sorunu birlikte nasıl aşabiliriz bunların çözümüne yönelik toplantılarımız devam ediyor.
Kekik ile ilgili bir İhtisas Borsası açılması ile ilgili bir müjdemiz var. Bu hususta Bakanlığımızca çalışmalarımız devam ediyor.”dedi.
Pamukkale Belediye Başkanı Avni ÖRKİ; Kekik konusunda dünyanın bir numarası olduğumuzu, zirvede olanların çektiği zorluklara dikkat çekerek kekik konusunda daha çok çalışmamız gerektiğini belirterek Kekiğin dünyaya daha önce İzmir markası olarak gittiğini ve daha sonra Pamukkale Belediyesi olarak coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını bundan sonra Dünyaya “Denizli Kekiği” olarak adını duyurduğunu ve bunun sonucunda kalitemizin fiyat politikasına sağladığı katkısına dikkat çekti.
“Bizim hedefimiz ve gayemiz bir numara olduğumuz hususlarda bulunduğumuz konumu korumak ve farklı alanlarda da bir numara olmak için çalışmamız gerekmektedir” dedi.
Pamukkale Kaymakamı Uğur BULUT konuşmasında; PA ‘nın kekik için son zamanlarda ne kadar önemli olduğunu ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen “Kekik Çalıştayı” nda bu konuların görüşüldüğü üreticilerimiz açısından da çok faydalı olduğu bir çalışmanın yapıldığı ayrıca Kekik için Lisanslı Depoculuk imkanı sağlanırsa çiftçimize fayda sağlayacağını belirtti.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde sözleşmeli kekik üretimi yapan çiftçilere yönelik düzenlenen Kekik Tarla Okulu eğitiminin son dersi, Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen entegre ve kontrollü ürün yönetimi (EKÜY) ,Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Denizli İlindeki Kekik Üreticilerinin Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarına Entegre Edilmesi Projesi” konularında bilgi verilerek tamamlandı. Eğitime katılan 62 üreticimize katılım belgeleri verildi.
Yapılan sunumun ardından katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandırılarak eğitim sona erdi.
İlginizi Çekebilir