© Tarım Pusulası 2021

Kayseri’de İyi Tarım Uygulamaları Gelişiyor

İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Kaliteli, verimli bir tarımsal üretim ve güvenli gıda tüketimi açısından büyük önem arz eden iyi tarım uygulamaları Kayseri'de toplam 7.000 dekar alanda 100 üretici ile yürütülmektedir. Üretimin her aşamasında aktif rol alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından iyi tarım uygulama alanlarından biri olan Yeşilhisar İlçesinde faaliyet gösteren Naci GÜL'e ait elma bahçesinde ve ilaç depo alanlarında rutin denetimler gerçekleştirildi.

2013 yılından itibaren İTU proje koordinatörlüğünü yürüten İl Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Meltem KAYNAK KÖK denetim esnasında konu ile ilgili yaptığı açıklamada; 35 üretici ile başladıkları iyi tarım uygulamalarına 2016 yılında 100 üretici ile devam ettiklerini belirtti. Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar İlçelerinde özellikle elma, Pınarbaşı İlçesinde patates ve tıbbi ve aromatik bitkilerden kimyon, Develi İlçesinde ise çerezlik kabak üretimi yaptıklarını söyleyen KAYKAK KÖK; "Geçen yıllara bakıldığında İTU üretici sayısının hızla arttığını görmekteyiz. Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklemeler, üreticilerin daha bilinçli hale gelmesi, iş ve işçi sağlığına verilmesi gereken önemin farkına varılması önümüzdeki süreçte de iyi tarım uygulamaları üreticilerinin sayısının artacağını göstermektedir." dedi. KAYNAK KÖK; İyi Tarım Uygulamalarında amaçlarının tüketicilere, tarladan sofraya kadar bütün süreçlerin kayıt altına alınarak kalıntısız ürün sunabilmek; aynı zamanda çevreyi doğayı korumak adına gelişigüzel ilaç ya da gübre kullanımını engellemek olduğunu belirtti.

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında elma yetiştiriciliği yapan Naci GÜL; bahçelerinde scarlet, joremini, golden ve granny olmak üzere 4 çeşit elma üretiminde çalışmalar yürüttüklerini ve elma çeşitlerine göre bir hafta içerisinde hasada başlayacaklarını belirtti. Her şeyden önce insan sağlığını korumanın önemine vurgu yapan GÜL; İyi Tarım Uygulamalarına geçmelerinin amacının kaliteli ve kalıntısız elma üretmek, çevreye daha duyarlı olmak, iş ve işçi sağlığında çıtayı biraz daha yükseltmek olduğunun altını çizdi. GÜL, insanlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla İL Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile özel sertifikasyon şirketi tarafından denetlendiklerini belirterek, çalışmalarında göstermiş oldukları hassasiyet ve destekleri için İl Müdürlüğüne teşekkür etti. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER