Kayseri Şeker’den Turhal Şeker Fabrikasında Görkemli Kampanya Açılışı
TarımKayseri Şeker’in almış olduğu Turhal Şeker Fabrikası’nın 85 nci kampanya açılış töreni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katılımıyla coşkulu şekilde yapıldı.
Turhal Şeker Fabrikası'nın 85'inci Kampanya Dönemi açılışına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tokat Valisi Ömer Toraman, AK Parti Tokat milletvekilleri Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Turhal Kaymakamı A.Süheyl Üçer, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat, Özelleştirme Dairesi Başkanı Ahmet Aksu, Tokat İl ve İlçe Protokolü, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyeleri, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim ve denetim Kurulu üyeleri, STK temsilcileri, çalışanlar ve çiftçiler katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Turhal Şeker Fabrikası'nın 85. pancar alım kampanyasında yaptığı konuşmada; Hiç şüphesiz ki geleceğin en parlak sektörü tarım olacak. Artık dünyayı doyuran, lider ülke olacak. Bunun yolu da tarımla teknolojiyi buluşturmaktan geçiyor. Daha düne kadar tarlasını sabanla süren çiftçimiz, bugün en son teknolojiyi kullanıyor ve kazancına kazanç katıyor. Artık tarlasında otonom traktör, drone ve sensör kullanan çiftçimiz var. Bu durum bizler için gurur vericidir dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuşmasını şöyle sürdürdü; 1934 yılında, yani 85 yıl önce temelleri atılan Turhal Şeker Fabrikası, sadece sıradan bir bina ya da yapı değildir. Bizde, şeker fabrikalarının bir hikâyesi vardır. Gazi Mustafa Kemal’in, “Her Fabrika Bir Kaledir” sözüyle başlayan ve ardından, şeker fabrikalarının kurulması ile devam eden, Rahmetli Adnan Menderes’ten sonra; Uşak, Afyon, Burdur, Kütahya ile devam eden bir hikâyedir, şeker üretiminin hikâyesi. Turhal Şeker Fabrikası, Cumhuriyet Döneminde kurulan, ilk 4 şeker fabrikasından biridir. Şeker pancarının bereketi; birçok insanımızın, çiftçimizin, köylümüzün hayatını, hayat hikâyesini değiştirdi. Turhal Şeker Fabrikası’nın kurulmasıyla beraber, Turhal’a hastane, okul, yol ve içme suyu hizmetleri de gelmiştir. Civardaki bataklıklar kurutularak, buradaki topraklar ıslah edilmiştir. Turhal’daki bu Şeker Fabrikası, aslına bakarsanız, Turhal için hayat olmuş, Turhal için can suyu olmuş. Evet, bugün; çiftçimizin sahibi olduğu bu fabrikada, çiftçimizin ürettiği pancar işlenerek, halkımıza sunuluyor. Bu fabrika, başta Turhal’a, Tokat’a, Bölgesine ve ülke ekonomimize, büyük katkılar sunuyor. Bu fabrika ile sadece işçilerimiz ve pancar üreticilerimiz kazanmıyor. Aynı zamanda, başta hayvancılık, nakliye, enerji ve maya gibi birçok sektöre de girdi ve gelir sağlanıyor.
Şeker, ülkemiz için milli ve stratejik bir üründür. Daha önceden, bu konuda, kamu oyunda yapılan spekülatif haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Tarım ve Orman Bakanınız olarak, özellikle altını çizerek ifade ediyorum: Halkımızın ihtiyaç duyduğu şekerin tamamı yurtiçinde üretilmektedir. Ülke olarak, şeker üretiminde çok önemli bir mesafe kaydettik. Hatta, Suriye ve Irak’a şeker ihraç ediyoruz. Tokat Niksar’da, bir çiftçi ailesinin çocuğu olan Ali isminde ve şuan 60’lı yaşlarında olan bir dostum, bana şu anısını anlatmıştı: “Bir paket küçük çay ve 1 kg şekerle eve geldiğimde, beş kız kardeşimin tamamı, “Zengin Olduk” diye evden çıkıp, bağırarak beni karşıladılar.
İlçe merkezinde, beş gün çıraklık yapıp kazandığım paranın tamamıyla, bu iki şeyi alabilmiştim.” Bu ülke 1970’lerde, böyle bir manzarayla karşı karşıyaydı. Şeker kuyruklarını hala dün gibi hatırlıyoruz. Bakınız, Nereden, Nereye gelmişiz. 2002 yılında, 16,5 Milyon Ton olan pancar üretimimiz, 2017 yılında, 28 artış ile 21 Milyon Tonun üzerine çıkmıştır. Aynı dönemde uyguladığımız başarılı politikalar ile birim alandan elde edilen pancar verimi, 50 oranında artmış.
“2018 yılında, şeker kotaları Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenmişti. Bu dönemde, nişasta bazlı şeker kotaları, yarı yarıya azaltılmıştı. Daha önce, toplam şeker içerisinde 10 olarak uygulanan Nişasta Bazlı Şeker kotası, 5’e çekilmiş ve oluşan kota farkı, pancara tahsis edilmişti. 2018/2019 pazarlama yılına ilişkin şeker kotaları, 2 Milyon 700 Bin Ton olarak belirlenmiştir. Bu miktarın, 2 Milyon 565 Bin Tonu, pancar şekerine tahsis edilmiştir. Böylece, halkımızın tükettiği şekerin tamamı, yerli üretimle ve bu üretimin 95’i de pancar şekeri ile karşılanmaktadır. Şeker sektörünün sevk ve idaresi Bakanlığımızdadır. Pancar Çiftçimiz ve Şeker Fabrikalarımız, Toprakla Su Gibi, Birbirinin Ayrılmaz Parçalarıdır. Bugün, böylesi bir yapının, bir kooperatif çatısı altında oluşturulması ise, toplumun tüm kesimine güven vermektedir. Ekonomik ve ekolojik açıdan sürdürülebilir bir üretim için kooperatifleşmeyi destekliyoruz. Bu üretim modeli ile Turhal başta olmak üzere, üreten tüm çiftçilerimizin yanında olduğumuzu, bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugün olduğu gibi, gelecekte de, ülkemizin ihtiyaç duyduğu şekeri, pancar çiftçimizin ürettiği yerli şeker ile karşılamak üzere gerekli planlamalar yapılmıştır. Pancar ve şeker üretiminin sürdürülmesinde, kararlı olduğumuzu, bir kez daha vurgulamak istiyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi: “Güçlü ülke; sadece Ordusu, Ekonomisi, Diplomasisi güçlü olan ülke değildir. Güçlü ülke aynı zamanda; Tarım, Hayvancılık ve Gıda alanlarında da, kendini ispat etmiş Ülkedir” Yarının güçlü Türkiye’sini, siz çiftçi ve üretici kardeşlerimizle, hep beraber inşa edeceğiz. Sözlerimi burada sonlandırırken, Kayseri Pancar Kooperatifi ve Fabrika Yönetimini, Yönetim Kurulu Başkanını ve Üyelerini başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu fabrikanın kuruluş aşamasında, emeği geçenleri rahmetle anıyor, Bu duygu ve düşüncelerle siz değerli çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum.”
Kayseri pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da konuşmasında; Turhal şeker fabrikasının 85. Kampanya açılış törenimize hoş geldiniz diliyorum. Bu kampanya açılışı bölge çiftçimizin bir düğün günü, bir bayram günü. Gönüllerin coştuğu, umutların yeşerdiği kutlu bir gündür.
Bildiğiniz gibi Turhal Şeker Fabrikası 1934 yılında faaliyete başlamış ve bu güne kadar bu bölgeye hayat vermiş güzide bir kuruluştur. Cumhuriyet döneminin ilk sanayi kuruluşlarında bir tanesidir. Kayseri Şeker olarak böyle bir kuruluşu bünyemize kattığımız için gururluyuz. Şeker Fabrikalarının ihale sürecinde, sektörün tek temsilcisi olarak önemli bir rol üstlendiğimizi düşünüyoruz. 8 fabrikanın ihalesine girdik, kısmet burasıymış. 8 Haziran tarihinde Turhal Şekeri teslim aldık. O günlerde koparılan fırtınalar hala hafızalarımızda canlılığını koruyor. Protestolara karşı en küçük bir yılgınlık duygusunu yaşamadan işimize sahip çıktık. Konuyu saptırmak isteyenlere “Bu fabrika devletindi, artık Milletin (Çiftçinin) oldu” dedik. Ancak teslim aldığımız fabrikayı görünce şunu söylemekten de kendimizi alamadık. Uzaktan baktım yeşil türbe Yakına geldim tövbe estağfurullah, tövbe. Teslim aldığımız fabrika yıllarca ihmal edilmiş, tamir bakımı bir tarafa, boyası bile yapılmamış pek çok eksiği olan, adeta zar-zor çalışabilecek bir durumda idi. Ayrıntısına girmiyorum. Aradan geçe 110 günlük sürede ok önemli işler yaptık. İşletmedeki Makinalar baştan sona her türlü bakım ve onarımdan geçirildi. Sadece bu bakım-onarım giderleri işçilik hariç 9.5 milyon TL tutarına ulaştı.
-Pancar Analiz Laboratuvarına otomasyon sistemi kurularak, operatör müdahalelerine gerek kalmaksızın pancar numunesi alacak hale getirildi. Tek eksen çalışan numune alma sistemi üç eksenli olarak kuruldu.
-Pancar giriş kapası ile pancar tartım kantarları arasına 7500 m kare beton atıldı.
-Pres-filtre toprak atım sahası olarak kullanılan 20.000 mt karelik alanda 70.000 mt küp (110.000 ton) toprak saha dışına taşındı. Bu taşıma işlemini kamyonlar yaklaşık 5000 seferde yapabildi. Bu saha düzeltildi ve kamyon, tır ve traktörler için 250 araçlık park sahası haline getirildi. Böylece araçların yol üzerinde park etmelerinin önüne geçilmiş oluyor ve olası kazalarda inşallah önlenmiş olacak. Çalışanların barınmalarını sağlamak için 92 kişilik misafirhane ile tüm çalışanların kullandığı yemekhane, çalışana verdiğimiz değerin bir ifadesi olarak baştan aşağı yenilendi.
-Küspe peronlarının bütün yolları yenilendi.
-Şeker ambarı, malzeme ambarı ve diğer ambarların çatı tadilatları yapıldı. Meydan sahasının içi asfaltlandı.
-Fabrika bünyesinde ki trafo ve kesicilerin bakımı yapıldı. Yüksek gerilim kabloların tamamı yenilendi. Otomatik pancar boşaltma makinaları, küspe preseleri vb. hepsinin bakım onarımı yapıldı.
-Çamlıbel bölgesine fire tespit laboratuvarı, 2 adet pancar tartım kantarı, kantar binası ve 400 KWA’lık trafo tesisi kuruldu. Çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için 2 kere avans ödemesi yapıldı. Türk Şeker tarafından temin edilen gübre tohum vb. maddelerin bedelleri de dâhil 40 milyon TL ye yakın ödeme yapıldı. Bu güne kadar Turhal Şeker için yapılan ödemeler 170 Milyonu peşinat bedeli olmak üzere toplam 230 Milyon TL olmuştur.
Sayın Bakanım, Personel ve çiftçi konusunda vereceğim rakamlar, bu fabrikanın Turhal ve topyekûn bu bölge için ne kadar önemli olduğunu daha açık anlatacaktır. Kayseri ve Boğazlıyan fabrikalarımızdan tayinle gelen yöneticiler dâhil 154 kişi yanında bu bölgeden 190 kişi sözleşmeli, 39 kişi önceden alınan taşeron işçisi, 566 belirli süreli işçi olmak üzere toplam 949 kişi şuan çalışmaktadır. Dış kantarlarda alınacaklarla birlikte bu sayı 1100 kişiye ulaşacaktır.
Turhal Şeker Fabrikası bu kampanya döneminde Tokat, Sivas, Amasya olmak üzere 3 il,13 ilçe,191 köyde 5718 çiftçi ile sözleşme yapmıştır. Sözleşme 800.000 ton pancar üretimi olarak yapılmıştır. Ancak tespitlerimize göre 650.000 ton civarında bir üretim olabilecektir. Fabrikada normal şartlarda 100.000 ton şeker, 30.000 ton melas, 180.000 tonda yaş küspe üretimi beklenmektedir. Çiftçi, ihale sürecinde pancar ekmekte bir tereddüt yaşamıştır. Nereden bilsin başına talih kuşunun konacağını ve Turhal Fabrikasının Kayseri Şeker tarafından alınacağını.
Sayın Bakanım, biz çiftçilerimiz yeniden kazanacağız. Kayseri ve Boğazlıyan fabrikalarımızda 7 senede geldiğimiz başarılı uygulamaları burada daha kısa sürede gerçekleştireceğiz. 2010 yılında iflas etmiş durumdaki Kayser Şeker bugün çiftçinin ve sektörün umudu ve gururu olmuştur. Turhal Şekeri alarak başarısını taçlandırmıştır. Yakın bir gelecekte Turhal Şeker Fabrikası da bu duruma gelecektir. Bunun ilk uygulaması olarak;
Bu bölgedeki çiftçilerimizin 16 polar pancarını 240 TL/ton dan alacağız. Bildiğiniz gibi TürkŞekerin fiyatını 235 TL/Ton dur. 240’ye TL ilaveten randevulu sistemine uyarak pancarını fabrikaya teslim eden çiftçilerimize 7.5 TL/ Ton prim uygulanacaktır. Çiftçilerimizin hakkı olan küspe bedelinden çiftçilerimize azami şekilde faydalandırmak için küspe satışları fire ve masraf payları düştükten sonra bedeli çiftçilerimize ödenecektir. İlk ödeme 10 Ekim tarihinde 60 TL/ton üzerinden yapılacaktır. Fazlası kesin hesaplamalar yapıldıktan sonra gerçekleştirilecektir.
Kayseri ve Boğazlıyan da biz pancar bedelini Aralık ayının son haftasında yapıyoruz.
Bu seneye özgü olarak Turhal’dan pancar bedeli 15 Ocak tarihine kadar ödenecektir. Böylece geçen seneye göre 1.5-2 ay erken ödeme söz konusu olacak. Amacım alın teri kurumadan çiftçimizin helal kazancının karşılığını almasıdır.
Bizim çalışma prensibimiz; daha verimli, daha kaliteli ürün elde ederek çiftçimizin gelirini arttırmak masraflarını azaltma şeklindedir. Bu şekilde milli gelirden daha fazla daha fazla pay alması mümkün olabilir. Bu çerçevede gelecek yıldan itibaren Kayseri Ve Boğazlıyan çiftçilerimizin yararlandığı Maus ile Pancar Yükleme uygulaması, çiftçiyi faizden kurtarmak için ödediğimiz faizden kurtarma avansı gibi uygulamaları buradan da uygulayacağız.
Biz Kayseri Şeker olarak Şeker sektörünü ve pancar çiftçisini yaşatmak için bu yükün altına girdik. Bunun ağır bir yük olduğunun farkındayız. Ancak ülkemiz adına bunun taşınması gerektiğine inanıyoruz.
Uluslararası emperyalizmin askeri, ekonomik her türlü saldırısı altındaki ülkemizin, bu alçak saldırıların bertaraf etmesinin ve bu savaştan başarıyla çıkmasının yolunun üretmekten geçtiğine inanıyoruz. Daha fazla üreteceğiz, daha verimli, daha kaliteli, daha az maliyetli üreteceğiz ve Türk Milleti dünya üzerinde hak ettiği yer alacak buna inanıyoruz ve bu inançla çalışıyoruz. Temsilcisi ve emanetçisi olmaktan gurur duyduğumuz Türk Çiftçisi her zaman vatanseverdir ve Devletinin yanındadır. Üretmek içinde bütün özverisi ile çalışmaktadır. Yeter ki elinden tutulsun ve doğru yönlendirilsin. Biz karınca kararınca bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken Devletimizin desteğini de daha fazla hissetmek istiyoruz. Bu çerçevede bazı duygularımızı ve taleplerimizi ifade etmek istiyorum: Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde hükümetimizin ve kamuoyunun murat ettiği her husus Turhal’da vücut buldu. Burayı hem bir çiftçi kuruluşu aldı ve hem de herkesten fazla buraya sahiplendi.
Kayseri Şeker artık sadece pancar ürettirip, şeker satan bir kuruluş değil, çiftçisinin ürettiği bütün ürünlerine sahip çıkan bir uygulama içerisinde. Hayvancılık işletmelerinden, lisanslı Depo yatırımlarından, bakliyat ve çekirdek paketleme tesislerine varıncaya kadar pek çok hususta faaliyeti olan bir kuruluş. Bu tür faaliyetleri bu bölgede de geliştirmek arzusundayız. Desteklerinizle gerek pancar ve şeker üretiminde gerekse diğer ürünlerin üretimlerinde çiftçilerimizle birlikte başarılı olacağımız ümit ediyoruz. Bu çerçevede öncelikle istediğimiz, 24 Haziran seçimlerinden birkaç gün önce o zamanki Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın Turhal Şeker Fabrikası’na ilave kota verileceği sözünün yerine getirilmesini talep ediyoruz. Bu sözün şahitleri Başta Sayın Yusuf Beyazıt Milletvekilimiz olmak üzere, diğer siyasetçiler ve kamu görevlilerimizdir. Biz bölge çiftçilerimizle daha fazla üretmek istiyoruz. Çalışanlarımız daha fazla çalışmak istiyor. Biz daha fazla çalışınca; bundan hem çiftçimiz, hem çalışanlarımız, hem de devletimiz payını alıyor. Ayrıca yatırım yapma imkânı buluyoruz. Biz yaptığımız işe emanet duygusu ile sahip çıkıyoruz, kendi işimizden daha fazla sahipleniyoruz. Başarımızın temelinde bu anlayış var dedi.
İlginizi Çekebilir