Kayseri Pancar Kooperatifinden Yeşil Mercimek İçin Sözleşmeli Ekim Dönemi
TarımKayseri Pancar Kooperatifi, yeşil mercimek tarımında öncelikle ülkemizin ihtiyacının yine ülkemizden karşılanması hususunda duyarlılık göstererek yeşil mercimeğin de sözleşmeli ekim yapılan ürünler kapsamına dahil etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da 2015-2016 yıllarındaki toplam mercimek üretimini 360 bin ton olarak belirtmekte. TÜİK’in 2015-2016 verilerine göre Türkiye’de tohumluk kullanım dışında tüketilen mercimek ise 421 bin ton olduğu belirtilmektedir.
Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından başlatılan sözleşmeli tarımın Mercimek ürününü de kapsamasını isteyen çiftçilerden gelen yoğun talep üzerine Kayseri Pancar Kooperatifi sulak alanlarda yetiştirilen ürünler dışında kıraç arazilerde yetiştirilen ürünlerin başında gelen yeşil Mercimek ürünü için de sözleşmeli ekim dönemini başlattı.
Tohumu ise Mercimek Yetiştiriciliğinde Saskatchewan Üniversitesi’nde kurulan Mahsül Geliştirme Merkezinde önemli araştırmaların yapıldığı, mercimek çiftliklerinin kurulduğu Kanada’dan temin edildiği belirtildi.
Ayrıca; Ülkemizde genellikle mercimeğin yazlık çeşitlerinin ekimlerinin yapılırken Kayseri Pancar Kooperatifi bazı çiftçilerden gelen talep üzerine güz ekimi denemelerini de başlatması çiftçiler tarafından olumlu karşılandı.
Eskiden kuru bakliyat tarımı ve özellikle Mercimek tarımında uygun coğrafi şartlar, toprak yapısı ve iklim şartları göz önüne alındığında en uygun bölge olan Yozgat-Kayseri bölgesinde Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından başlatılan Sözleşmeli tarım sayesinde bölgenin yeniden bakliyat ürünlerinde söz sahibi olmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Sonbaharda ekimlerinden daha iyi verim alındığının belirtilmesi üzerine Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından Boğazlıyan İlçesi Müftüler Köyü çiftçilerinden Muammer Sarar’ın tarlasında da güz ekimi yapıldığı ve hasat dönemi sonrasında dekara verimlilik, ürün doygunluk gibi değerlerin göz önüne alınarak elde edilen verilerin yeşil mercimek ekmek isteyen çiftçilerle paylaşılacağı belirtildi.
Öte yandan; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Şeker pancarı dışındaki hububat ve bakliyat ürünlerinde de 2018 yılı sözleşme taleplerinde büyük artış yaşandığını, 30 bin dekar arazide nohut, 3 bin dekar arazide yeşil mercimek ekimi sözleşmesi yapıldığı açıkladı.
İlginizi Çekebilir