Kavurmada tuz oranı düşecek, perakendeciler sucuk üretemeyecek
TarımGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla 5 Aralık 2012'de yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği'ni revize edecek.
Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılacak değişiklikle ambalajsız tavuk satışı yasaklanacak. Söz konusu değişiklikle kasap, market gibi perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme satışı yasaklanacak, kanatlı etleri, sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bu işletmelerde, fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek, önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma satılamayacak. Lokanta, restoran, otel gibi son tüketiciye hizmet veren işletmelerin, çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satması yasaklanacak.
KAVURMADA TUZ ORANI DÜŞÜYOR
Yeni düzenleme ile kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı yüzde 3'e düşürülecek. Bu ürün raflarda "kavurma" ve "kıyma kavurma" olmak üzere iki çeşitte yer alacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere, kaliteli et yerine dışarıdan et proteini katılması yasaklanarak haksız kazanç engellenecek.
YÜZDE 100 YAZMAYACAK
Geleneksel metotlarla üretilen ürünleri korumak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri, yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak şartıyla piyasaya arz edilebilecek, bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacak. Et ürünlerinde "yüzde 100 dana eti" ya da "yüzde 100 göğüs eti" gibi ifadeler ve logolar kullanılamayacak.
ETİKETLERE STANDART
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde, ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olacak. Düzenleme ile "ısıl işlem uygulanmış et ürünü", "emülsifiye et ürünü" gibi genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması yasaklanarak tüketicinin yanıltılması engellenecek. Herhangi bir et ürünü "ısıl işlem görmüş sucuk" ise bu ürünün reklamında, tanıtımında "sucuk" veya "kangal sucuk" ifadeleri kullanılamayacak. Ürün etiketlerine ilişkin kurallar, satış reyonları, reklampanoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlarla yapılan tanıtımlar için de geçerli olacak.
1 AY SÜRE VERİLECEK
İşletmelere, değişikliklere uyum sağlamaları için tebliğin yayımı itibarıyla 1 ay süre verilecek. Perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi tanınacak. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya sunulan ürünler ise 1 Ocak 2016'ya kadar satılabilecek.
İlginizi Çekebilir