© Tarım Pusulası 2021

Karşıyaka'dan 'bal' gibi proje

Karşıyaka Belediyesi, kooperatifçilik faaliyetlerine yeni bir halka daha ekledi. Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi bünyesinde hayata geçirilecek olan proje ile her yıl, üreticiden 30 ton bal alınacak ve Sancaklı Mahallesinde, Ege Orman Vakfı tarafından kurulan bal tesisinde ambalajlanarak Bal Köy markası ile satışa sunulacak.

Kooperatiflerin desteklenmesine yönelik projelerle adından söz ettiren Karşıyaka Belediyesi, Sancaklı Mahallesinde hayata geçirilecek olan Bal Köy Projesi için ilk adımı attı. İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteği ile Ege Orman Vakfı tarafından kurulan Bal ve Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisi, iki kurum arasında imzalanan protokolle, Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi'ne geçti. Kooperatif burada, bal üreticilerinden her yıl alacağı 30 ton balı ve yan ürünlerini, Bal Köy markası ile ambalajlayacak ve tüketici ile buluşturacak. Proje ile hem kırsal kalkınma desteklenecek hem de kooperatif bünyesindeki kadınların ev ekonomilerine destek olunacak. Uzun vadede; Sancaklı köyünün turistik bir değer kazanması sağlanacak ve Karşıyaka'nın turizm potansiyeli geliştirilecek.

Bal ormanı da kurulacak
Tesiste; üreticiler desteklenerek yılda yaklaşık 30 ton bal alınacak ve yerel ekonomiye katkı sunulacak. Alınan bal paketlenerek "Bal Köy" markasıyla satışa hazır hale getirilecek. Belediyenin sosyal tesisleri, yöresel pazarlar ve kooperatif ürünleri satış noktaları ile büyük mağazalarda ve Sancaklı köyündeki tesisin bahçesinde oluşturulacak Kahvaltı Evi'nde satışa sunulacak. Bu proje, onlarca bal üreticisinin ekonomisine katkı sunacak. Onlarca kadın için istihdam imkanı yaratılacak. Vatandaşlar, kaliteli ve sağlıklı bal ve bal ürünlerine daha uygun fiyatlarla ulaşma imkanı bulacak. Bal satışından elde edilecek gelirin bir bölümü Ege Orman Vakfı'na bağışlanarak bal karşılığında, fidan dikimi gerçekleştirilecek ve Bal Ormanı oluşturulacak.

Bal Köy markalaşacak
Protokol imza törenine Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile birlikte Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan vekili Erol Narin, Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ve Bakioğlu Holding Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Aygün Pakyürek katıldı. Başkan Akpınar, "Kırsal kalkınma modelinde örnek bir protokole daha imza attık. Doğanın daha yeşil ve yaşanabilir olması için çaba gösteren Ege Orman Vakfı'nın işlettiği bal tesisi bu protokol ile artık Kadın Kooperatifimizce işletilecek. Aynı vizyon ve bakış açısıyla Bal Köy markasını oluşturacağız. Sancaklı'da Bal Köy ile markalaşacak olan belediyemiz hem üreticiden alınan doğal balı tüketici ile buluşturacak hem de kadınlarımıza istihdam imkanı sunulacak. Ege Orman Vakfı bundan sonra da tecrübesi ile yanımızda olacak. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili de "Biz bu projeyi oluştururken en önemli hedefimiz kırsal kalkınmaya destek vermek ve merdiven altında yapılan üretimleri ortadan kaldırmaktı. Önemli bir aşama kaydettik. Şu andan itibaren, projenin sürdürülebilir olması için emin ellere teslim ettiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER