Kars Gravyeri Satışa Çıktı! İşte Fiyatı
GıdaTürkiye'nin peynir üretiminde önemli yere sahip Kars’ta, kaşarın ardından üretilen sezonun ilk gravyer peynirleri, tüketici tercihlerinde ilk sırayı aldı.
Kars’ın 2 bin 500 rakımlı, kekik ve zengin floralı yaylalarında beslenen ineklerin sütünden yapılan gravyer peyniri, verilen büyük emeklerin ardından, satışa sunuldu.
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan gravyer peynirinin,Türkiye'de üretilen yerli peynir çeşitlerinin yanı sıra ekonomik değeri de yüksek olan ve tüketicilerce beğenilen birkaç Avrupa tipi peynir çeşidinden biri olduğunu belirtti.
Kars ve çevresinde üretilen kaşar, tulum ve beyaz peynir üretiminden sonra ilk sırayı alan gravyer peynirine, "Kars peyniri" veya "Kars Gravyeri" de denildiğini anlatan Düzgün, "Kaliteli gravyer peyniri elde etmek için tam yağlı inek sütü kullanılır ve sütün elde edileceği hayvanın da sağlıklı olması gerekir. Hayvanın özellikle memelerinde bir hastalığın bulunmaması gerekir. Ayrıca süt elde edilen hayvanın yüksek rakımlı yaylaların kekikli, bol çiçekli otlarıyla beslenmesi de gerekir." diye konuştu.
Düzgün, Kars'ın tam yağlı inek sütünden hazırlanan sert ve içi gözlü olan gravyerin oldukça zahmetli işlemlerden sonra peynir haline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"İyi bir Kars gravyerinin rengi sarı, kabuğu koyu renkte ve delikleri bir iki santim çapında oluyor. Kars gravyer peyniri Türkiye süt ürünleri sektöründe çok özellikli ve katma değeri yüksek bir üründür. Kars gravyeri için süt alımı 1 Mayıs'ta başlayıp, temmuz sonunda bitiyor. Tam yağlı inek sütleri süzülüyor, şirden mayasıyla mayalanıyor. Sütün sağılmasından, peynirin yenmeye hazır olmasına kadar 120 gün süre geçiyor. Dev gravyer tekerleklerin ağırlığı 70 ila 90 kilo arasında değişiyor. 90 kiloluk peynir için yaklaşık olarak bin 400 kilogram süt harcanıyor. Ancak 70-80 yıllık geçmişine rağmen Kars kaşar peyniri işletmeleri, ulusal ve uluslararası pazarlarda henüz yeterince rekabet edememektedirler. Kars’ta gravyer peyniri üretimi yapan 9 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerde maksimum yıllık 180 ton gravyer üretilmektedir."
Peynir satıcısı Hasan Arslan da sezonun ilk gravyer peynirin satışına başladıklarını aktardı.
Kars gravyerinin, Fransız gravyer peynirinden daha değerli olduğunu anlatan Arslan, "Tamamen doğal ortamda beslenen hayvanlardan elde edilmiş peynirimiz, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi bir peynirdir. Şu anda bayağı bir talep var. İnşallah bu sene ülke genelinde satışlarımız çok iyi olacak." dedi.
Arslan, gravyer peynirin bu yılki fiyatının geçen yıl ile aynı olduğunu belirterek, gravyerin kilosunun 40-50 liradan satışa sunulduğunu bildirdi.
İlginizi Çekebilir