Karayama, 'Tek hedefimiz ortağa hizmet'
TarımGenel Müdür Ayhan Karayama, değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada tek hedeflerinin ortağa hizmet etmek olduğunu söyledi.
Tarım Kredi Genel Değerlendirme Toplantısı Genel Müdür Ayhan Karayama’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Tarım Kredi’nin ve bağlı şirketlerin genel faaliyetleri masaya yatırılarak, veriler ışığında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda yeni dönemde nasıl bir strateji izleneceği ve hedefler konusunda görüşüldü.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birimleriyle koordineli çalışmak ve üreticiye pozitif katkı sağlayabilmek adına, Tarsim Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, Et ve Süt Kurumu Genel MüdürüMehmet Ünal Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, Tarım Reformu Genel Müdür V. Metin Türker, Gıda ve Kontrol Genel Müdür V. Muharrem Selçuk, Bitki Üretim Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Temel, İç Denetim Başkanı Adem Aksoy’n da katıldığı toplantıda işbirliği imkanları, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konularında fikir alışverişinde bulunuldu.
Genel Müdür Ayhan Karayama toplantıda yaptığı konuşmada; bundan böyle; Merkez Birliği, bölge müdürlükleri, kooperatifler ve iştiraklerden oluşan tarım kredi ailesi olarak üreticilere ve ortaklara daha iyi nasıl hizmet götürüleceğinin arayışı içinde olacaklarını söyledi. Karayama; “Bundan sonra, Bakanlığımız ile işbirliği içerisinde ortaklarımızın memnuniyetine yönelik çalışmalar yapacağız. Tarım Kredi Ailesi olarak, bu amacı gerçekleştirmek için gece gündüz çalışacağız.” dedi.
Göreve başladıkları günden beri Kurumun faaliyetlerini ve iştiraklerimizi tanımaya çalıştıklarının altını çizen Genel Müdür Karayama, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakanımız Sayın Faruk Çelik, 30 Mart tarihinde kurumumuzda yaptığı basın açıklamasında; ‘Tarım Kredi, ücretlerle, huzur hakları ve maaşlarla gündeme gelen bir kurum değil, üreticiye ortaklarına hizmet götüren bir teşkilat olarak çalışmalarını sürdürecek. Kurumun iştiraki olan şirketlerin daha verimli hale getirilmesi amacıyla şirketlerin sayılarının azaltılması ve faaliyet alanları birbirine benzeyenlerin birleştirilmesi gibi yeni hedeflerle yola çıkacak’ demişti.
Göreve başladığımız tarihten itibaren aldığımız kararlarla bu hedefleri gerçekleştirmeye çalıştık. Hem ücretlerle, hem huzur haklarıyla ilgili düzenlemeler ve tasarruflarda bulunduk. Genel müdürün aldığı ücretlerden başlayarak yönetici kadrosunun maaşlarında % 30-70 arasında indirime gittik.
Son yönetim kurulu toplantısında % 50’nin üzerinde hissedarı olduğumuz 17 olan şirket sayısını 8’e düşürdük. Bunların dışında 2 tane pasif şirketimiz var. Bu şirketleri de yasal yükümlükleri tamamlandıktan sonra düzenleyeceğiz.
Ortaklarımızın ürettiği ürünlerin pazarlamasında zaman zaman sıkıntıların yaşandığını söyleyen Karayama, Tarım Kredi ailesinin bu dönemlerde ortaklarımıza yardımcı olması gerekir. Buğday, arpa, mısır, çeltik gibi ortak ürünlerinde kısmi alım yapılıyor. Fakat bütün ürünler için bu maalesef söz konusu değil. Dönemsel olarak ortaklarımızın sıkıntılı olduğu ürünlerde çalışma yapma imkanımız var. Bu teşkilatın bu tür işleri yapabilecek potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Fındık ile ilgili bu kapsamda Yönetim Kurulundan yetki aldık ve hazırlıklarımızı yapmaya başladık.
Bu büyük Tarım Kredi ailesinin daha da büyüme potansiyeli var. Bu potansiyeli değerlendirmek için ortakların beklentilerini karşılayabiliyor olmalıyız. Ayrıca, ortaklarımızın girdi maliyetlerini düşürebilmeli ve minimum maliyetle ürettiği ürünlerin de değeriyle piyasada işlem görmesini sağlayabiliyor olmalıyız.”
Kurumuma yeni bir şeyler katmak ve hedefler belirlemek gerektiğine dikkat çeken Genel Müdür Karayama, “O zaman varlığımızın bir anlamı var. Teşkilatımızı ve İştiraklerimizi yakından tanıyacağız. Bakanlığımız, Ziraat Bankası ile birlikte ortaklarımıza hizmet etmekte güç birliği oluşturacağız. Sayın Bakanımızın açıkladığı gibi, bu üç kuruluş güçlü bir işbirliği içinde üreticiye hizmet noktasında çalışma ve gayret içerisinde olacak.
Bu amaç doğrultusunda gübreyle ilgili ciddi fiyat değişiklikleri yaptık. 1 milyon 100 bin ortağın muhatabı olan bir teşkilat olarak gübre fiyatlarını minimize edecek bir çalışma içinde olmamız gerekiyordu. Ciddi bir çalışma yürüttük ve fiyat politikasında tavan fiyat ve piyasadaki gelişmelere göre şekillenecek dinamik fiyat uygulamasına geçerek değişiklik yaptık. Gübrenin kooperatiflerde satış yapılabileceği en yüksek fiyatı belirledik. Bu sayede KDV’nin sıfırlanmasından sonra % 10-16,5 arasında indirim gerçekleştirilmiş oldu. Bundan sonra da buna benzer faaliyetlerimiz devam edecek.
Daha önce de söylediğimiz gibi esas olan ortağa hizmet. Bütün teşkilatımızın tek bir hedefi var ‘ORTAĞA HİZMET’. Tarım Kredi ailesinin varlık sebebi o ortaklardır. Onlar yoksa ticari bir bakkaldan farkımız kalmaz. Ortağa hizmet aynı zamanda tarıma hizmet ve çiftçilerimize hizmet anlamına gelmektedir.
ÇKS’ye kayıtlı 3 milyon ortak potansiyelden, ne kadarını daha teşkilatımızın içine katarız, daha fazla üreticinin memnun olmasını sağlarız, işte o zaman başımızı rahatça yastığa koyarak vicdanımız rahat şekilde uyuyabiliriz. Bu görevde olduğum sürece hedefim bu olacak. Sizlere de bunu tavsiye ederim.”ifadelerini kullandı.
Genel Müdür Karayama, sözlerini; “Bakanlığımızın ve çiftçimizin bizden ve teşkilatımızdan beklentisi var. Bu beklentiyi karşılayabilmek adına Bakanlığımızın tüm birimleriyle ortak çalışmalar yapacağız. Neler yapabileceğimiz konusunda fikir alışverişinde bulunacağız. TMO ile üzüm işbirliğimiz oldu TAREKS ve TMO’nun okullara üzüm dağıtımı ile polietilen örtülük konusunda işbirliğimiz oldu. Bundan sonra da bu işbirliklerinin geliştirilmesi için çabalarımız olacak. Yem fabrikalarımızı daha efektif hale getireceğiz. Daha yüksek kapasiteli, daha modern fabrikalar haline getireceğiz. Hedefimiz Tarım Kredi ailesini ortaklarla barıştırmak ve daha da büyütmek olacaktır. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde noktaladı.
Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan ve bölge müdürlerinin sunumlarının ardından kooperatiflerin ve bölgelerin sorunları, planlanan faaliyetler, görüş ve önerileri çözüm önerileri ve üzerinde çalışılan projeler üzerinde tartışıldı. Toplantıya Genel Müdür Yardımcıları Kazım Çalışkan, Mahmut Güngör, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Ali Erdem Saatçi, I.Hukuk Müşaviri Mücahit Çetin, bölge müdürleri, daire başkanları ve şirket müdürlerinin tamamı katıldı.
İlginizi Çekebilir