© Tarım Pusulası 2021

Karantina Daire Başkanı Yazıcıoğlu: Bazı bölgelerimizde şap riski sürüyor

''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Nahit Yazıcıoğlu, bakanlık olarak şap hastalığıyla etkin mücadele için 2011 yılında bir eylem planı hazırladıkları ve geçen yıl da uygulamasına başladıklarını söyledi. Dr. Yazıcıoğlu, "Çalışmalarımız sonrasında bazı bölgelerimizde belirlediğimiz hedeflerin de üzerinde bir başarı yakaladık. Bazı bölgelerimizde ise maalesef riskler devam etmektedir. Toplantımız böyle bir risk karşısında ekiplerimizi koordine etmek ve stratejileri uygulamak için tatbikat niteliği taşıyor." dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege Bölgesi’nde bakanlığa bağlı kurumlarda çeşitli kademelerde görev yapan veteriner hekimlere, 3 günlük eğitim toplantısı düzenledi. Bursa’da bir otelde önceki gün başlayan ‘Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı Gerçek Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Bölgesel Eğitim Toplantısı’ adıyla yapılan eğitim programına 15 ilden 75 kamu görevlisi veteriner hekim katılıyor. 

Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Nahit Yazıcıoğlu’nun koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Marmara ve Ege Bölgelerindeki 15 ilin Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlerine eğitim veriliyor. Dr. Nahit Yazıcıoğlu, toplantıda Bakanlığın taşra teşkilatlarında görev yapan veteriner hekimlere Şap Hastalığı mücadelesinde 2018 ve 2023 yılı hedeflerinin anlatıldığını söyledi. Bakanlık olarak şap hastalığıyla etkin mücadele için geçen 2011 yılında bir eylem planı hazırladıkları ve geçen yıl da uygulamasına başladıklarının altını çizen Dr. Yazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Çalışmalarımız sonrasında bazı bölgelerimizde belirlediğimiz hedeflerin de üzerinde bir başarı yakaladık. Bazı bölgelerimizde ise maalesef riskler devam etmektedir. Toplantımız böyle bir risk karşısında ekiplerimizi koordine etmek ve stratejileri uygulamak için tatbikat niteliği taşıyor." 

'TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART'

Dr. Yazıcıoğlu, hastalıkla mücadelede başarı olmak için Veteriner Hekimler Odası, Damızlık ve yetiştirici birlikleri ile serbest veterinerlere büyük görevler düştüğünü de vurguladı. Dünyada bu alanda başarılı olan ülkelerin topyekûn mücadele ettiklerinin görüldüğünün altını çizen Dr. Yazıcıoğlu, "Bu mücadele kamu kuruluşların tek başına başarabileceği bir mücadele değildir. El birliğiyle çalışmak zorundayız." diye konuştu. 

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam ise şap hastalığının virüs kaynaklı olduğunu söyledi. Başkan Sağlam, şap virüsünün hava yolu ile hayvandan hayvana çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve gıda güvenliği de tehdit ettiğini belirterek, "Hastalık büyük ekonomik kayıplara yol açıyor. Hayvanların, et ve süt verimlerini önemli ölçüde etkiliyor. Bu hastalıktan korumanın en iyi yolu ŞAP aşısı yaptırmaktır. Çünkü hastalığın tedavisi hem uzun sürüyor hemde oldukça masraflı oluyor. Geçmiş yıllarda şap asını sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüğü ekiplerinin yapıyordu. BVHO ile Bursa İl Müdürlüğü arasında şubat ayında bir protokol imzaladık. Şimdi serbest veteriner hekimlerde aşı yapmaya başladılar." dedi.

Öte yandan toplantıya Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin’in Damızlık Sığır Yetişicileri Birliği yetkililerinin yanı sıra, Marmara ve Ege Bölgelerinden 15 ilin Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürleri ve özel sektör temsilcileri katıldı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER