Karaman’da Mısır Tarımı ve Tarımsal Su
TarımKaraman’da Mısır Tarımı ve Tarımsal Su
Mısır tahıllar içerisinde güneş enerjisini en iyi kullanan ve birim alandan en fazla kuru madde üreten bir bitkidir. Ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Her türlü bitki ile münavebeye girer. Kendisinden sonra ekilen bitkinin verimi genellikle münavebeye giren diğer tahıllara göre daha yüksektir. Üretilen mısır insan gıdası, hayvan yemi ve endüstride çok sayıda üretimin hammaddesidir. Ülkemizde hayvancılığın gelişmesine parelel olarak artan karma yem talebi sonucunda yurtiçi talep artmıştır. Bu bağlamda Karaman'da son yıllarda ekim alanı büyük artış göstermiştir. Yüksek verimi ve ekonomik getirisi nedeniyle her geçen gün sulu tarım alanlarımızdaki kapladığı alanla birlikte sınırlı olan su kaynaklarımıza baskı artmaktadır. Kullanılan yoğun kimyevi gübre ve zirai mücadele ilaçları nedeniyle bazı olumsuz çevresel etkileri de görülmektedir.
Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim KESKİN, "İlimizin mısır üreten köylerinin başında gelen Mesudiye Köyüne bir ziyarette bulunmuş, ziyaret kapsamında köy muhtarı Cengiz ÖZŞAHİNES ve çiftçilerle mısır tarımı ve tarımsal sulama konularında fikir alışverişinde bulunarak incelemeler yapmıştır. İl Müdür Yardımcısı Baran Yavuz YÜREKLİ ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim ERKOL'un eşlik ettiği ziyarette İl Müdürü KESKİN; ''Hızla artan dünya nüfusunun yeterli ve güvenli gıda bulabilme sorunu, en önde gelen sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Bu anlamda tarım, insanların gereksinim duyduğu besin maddelerini sağlamaktır. Tarımsal etkinlikler, insan yaşamında ekonomik ve çevresel bir çok etkiyi yaratabilmektedir. Beslenmemizi garanti altına almak istiyorsak Tarımsal kaynakları kötü şekilde kullanmaktan vazgeçerek, iklim değişikliğine ve çevre kirlenmesine engel olmak zorundayız. Tarımın temellerinin korunması için tarım alanlarının ve toprağın korunması, su tasarrufu ve zararlı yönetimi konusunda önlemler alınması gerekmektedir.
Ülkemizde tarım, enerji ve endüstriyel faaliyetlerin yoğunlaştığı bölgelerde ve kentsel yerleşim alanlarında yerüstü ve yeraltı su kaynakları iklim değişikliği nedeni ile tehdit altındadır. Tüm bu olumsuz etkilerin giderilmesi ve sulu tarımda modern ve etkin sulama tekniklerinin kullanılabilmesi amacı ile arazi toplulaştırma çalışmaları gerçekleştirilmektedir. İlimizde sulanan tarım alanlarının önemli bir bölümü yer altı sulaması şeklinde yapılmaktadır. Bu açıdan yeraltı sularının aşırı ve kontrolsüz çekimi büyük bir problem oluşturmaktadır. Aşırı çekimler nedeniyle son yıllarda çok ciddi su seviyelerinde düşüşler gözlemlenmiştir. İlimizin kapalı bir havza olması nedeniyle yeraltı su kaynaklarımız çok uzun yıllarda oluşmaktadır. Tarımsal sulamada kullanılan su miktarının uzun yıllarda oluşan mevcut su rezervimizin çok üstünde olduğu görülmektedir" dedi.
Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü KESKİN, her ne kadar bu yıl yağışların iyi olduğu ve yetirince suyun yer altı kaynaklarını beslediği görülse de suyun tükenmeyen bir kaynak olmadığını, geleceğimiz için suyun dikkatle ve israf edilmeden kullanılmasının önemine dikkat çekerek, sürdürülebilir tarım açısından mısırla birlikte alternatif bitkilere de yer verilmesi gerektiğini belirtti. Mesudiye Köyünde modern sulama sistemleri kullanmasının diğer kooperatif ve kuyulara yayılması açısından örnek teşkil ettiğini ifade ederek, tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli kazançlar dilerim'' dedi.
İlginizi Çekebilir