© Tarım Pusulası 2021

Karacaören 1 Baraj Gölünden Yeni Gelir Kapısı; Gümüş Balığı Avcılığı

Burdur Bucak İlçesi sınırları dahilinde bulunan Karacaören-1 Baraj Gölü'nde son iki yıldır gümüş balığı avcılığı ile bölge halkı için yeni bir gelir kapısı oldu.

Gümüş balığı esasında deniz kökenli bir tür olup tatlı suda uyum sağlaması neticesinde bazı doğal ve baraj göllerinde de bulunmaktadır. Ortalama 7-9 santimetre uzunluğundaki gümüş balığı, plankton ve diğer balıkların yumurtaları ile beslendiği için canlı türlerine zarar verdiğinden istilacı bir tür olarak anılmaktadır. Diğer canlı türlerine zarar verdiği için av yasağı kapsamı dışında bırakılıp Bakanlıktan alınan özel izin yardımı ile yıl içerisinde avcılığının yapılması sağlanmaktadır.

Son yıllarda Karacaören 1 Baraj Gölü balık popülasyonunda baş gösteren gümüş balığı özellikle yurtdışından gelen talep üzerine pazarlanarak satışı yapılmaktadır. Tamamına yakını ABD ile bazı Avrupa ülkelerine ihraç edilen gümüş balıkları, bu ülkelerde cips haline getirilerek satılmakta ve büyük ilgi görmektedir.

Karacaören 1 Baraj Gölü'nde faaliyet gösteren S.S. Elsazı-Kızıllı-Karacaören Kooperatifi aracılığı ile yılda 20 ton gümüş balığı tutma yetkisi bulunmaktadır. Su Ürünleri kooperatifine üye balıkçılar baraj gölünün sığ kesimlerine yaklaştığında ığrıp adı verilen av vasıtası ile avcılığını yapmaktadır. Av esnasında gölde bulunan diğer türlerin zarar görmemesi için özellikle 15 Mart- 15 Haziran tarihleri arasında Bucak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli gözetiminde faaliyet gösterilmektedir. Avlanan gümüş balıkları işleme tesislerine, oradan da yurtdışına pazarlanarak değerlendirilmektedir. Kilosu 1,40-1,80 TL aralığında satışı yapılan gümüş balıkları bölge halkı için yeni bir gelir kapısı haline geldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER