© Tarım Pusulası 2021

KARABÜK'TE BİÇERDÖVER KONTROLERİ BAŞLADI

Dünyada ve bilhassa ülkemizde insan beslenmesinde en temel gıda, tahıl ve tahıl ürünleridir. Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıla ayrılı olduğu halde zaman zaman tahıl ithal ettiğimiz de acı bir gerçektir. O halde tahıl üretimimizde verim kaybına sebep olan nedenleri mümkün olduğunca asgariye indirmemiz gerekmektedir.

Tarımda belki de en önemli ve keyifli işlerden biri yetiştirilen ürünlerin hasat ve harman edilmesidir. Bir önceki yılın ekim ayından itibaren yapılan masrafların ve alın terinin karşılığı, Temmuz, Ağustos aylarında başlanan verimli bir hasat ile alınmaktadır. Bu nedenle; çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az tane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydan gelen tane kayıpları ile tane hasarlarını en alt seviyede tutmak büyük önem arz etmektedir.

Karabük Merkez ve Safranbolu İlçesinde biçerdöverle hububat hasadının başlamasıyla birlikte, Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hasatta meydana gelebilecek kayıpların önlenebilmesi için biçerdöver kontrollerine ivedilikle başlanmıştır.

10.07.2015 Cuma günü, Karabük merkez ilçe Belen Köyü'nde teknik personellerin yaptığı kontrollere Vali Yardımcısı Abdullah ACAR, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Çetin AYVALIK, Ziraat Odası Başkanı Hasan BENLOĞLU, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Murat ÇELİK, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ahmet KÜÇÜKHASKUL da katılmış olup, biçerdöverle hasat yerinde incelenmiş ve farkındalık oluşturmak adına basın açıklaması yapılmıştır.

Vali Yardımcısı Abdullah ACAR konuşmasında "İlimizde geçtiğimiz yıl 22.450 hektar hububat alanının yaklaşık 17.000 hektarı biçerdöverle hasat edilmiş olup yaklaşık 63.000 ton ürün elde edilmiştir. Bu hasatta tane kayıp oranı il genelinde % 2,2 olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl da ilimizde yaklaşık 20.000 hektar alanın biçerdöver ile hasat edilmesi beklenmektedir. Biçerdöverle yapılan hasatlarda meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla Biçerdöver Kontrolleri Valilik Tebliği yayımlanmış olup, tane kayıp oranının % 3'ün altında tutulması hedeflenmiştir. Bu yıl tane kayıp oranını geçtiğimiz yıldan daha da aşağıya çekmek istiyoruz" dedi.

İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI konuşmalarında ilimizde biçerdöverle hububat hasadının başlamasıyla, toplam 9 teknik elemandan oluşan 4 ekiple Biçerdöver kontrollerine başladıklarını ifade etmiştir.

İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI konuşmalarının devamında "Ürün kayıplarının önüne geçmek için üreticilerimize de çeşitli görevler düşmektedir. Üreticilerimizin tarlasını biçtirmeye başlamadan önce biçerdöver sahipleri ile örneği muhtarlıklara gönderilmiş olan sözleşme imzalamaları, biçim esnasında ürünün başında olmaları ve tane kayıplarını sık sık kontrol etmeleri, operatörü uyarmaları, uymayan operatörleri en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerimize bildirmeleri büyük önem arz etmektedir. Biçerdöver sahibi ve operatörlerinin; Biçerdöverlerinin bakım ve ayarlarını zamanında yaptırmaları, "Biçerdöver Operatörü Belgesi" olmadan biçim yapmamaları veya yaptırmamaları,  yangın söndürme malzemelerini bulundurmaları (en az 6 kg'lık iki adet yangın söndürme cihazı, 15 m2'lik tutuşmaya dayanıklı malzemeden yapılmış branda ile ses ve ışıklı ikaz cihazları), her ürün ve tarla için biçerdöver ayarlarını gözden geçirmeleri,  hasat olgunluğuna gelmeyen ürünü hasat etmemeleri, çiğ düştükten sonra ve çiğ kalkmadan hasat yapmamaları, uygun hızda biçim yapmaları ve tane kaybı hususunda ürün sahiplerinin uyarılarını dikkate almaları gerekmektedir. Operatörlerin kimliklerini ve tescil belgelerini yanlarında bulundurmaları, valiliklerce yetkilendirilen kontrolörlere gerekli kolaylıkları göstermeleri zorunludur." dedi.

Valilik Tebliğinde belirtilen hususlara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32'inci ve 40'ncı maddelerine göre yasal işlem yapılacağını belirten İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI, çiftçilerin üretim sezonunu bol ürün ve kazançlı geçirmelerini temenni etti.         

 Ziraat Odası Başkanı Hasan BENLİOĞLU hasat sezonunun tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER