© Tarım Pusulası 2021

KARABUĞDAY HASAT OLDU

0

Türkiye genelinde Çankırı dâhil 25 ilde uygulanan “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında bu yıl karabuğday tohumları temin edilerek Çankırıv Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü tarafından Çankırı çiftçilerine ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Çankırı Merkez, Korgun, Eldivan ve Şabanözü ilçelerinde toplam 16 çiftçi 140 dekarlık alanda ekim yapmıştır.

Değim köyünde gerçekleştirilen Karabuğday tarla gününe Vali Yardımcısı Hüseyin DEMİRBAŞ, İl Müdürü Osman ÇAKIR, Bakanlığın Proje sorumluları Mühendisler Ali ULUKÜTÜK ve Engin KIRLANGIÇ, TZOB Genel Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat GAMZELİ ile Çankırı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Çankırı İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet SUSAM, Çankırı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hacı DİRİCAN, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, ilçe Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ve yaklaşık 150 çiftçi katılmıştır.

Yapılan “Tarla Günü”n de konuyla ilgili olarak açıklama yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN “İlimizde ilk defa yetiştiriciliği yapılan Karabuğday gluten içermediğinden özellikle Çölyak hastalarının beslenmesi için gerekli olan bir besin maddesidir. Ayrıca taneleri pilav, çorba ve dolmalarda kullanıldığı gibi tanelerden elde edilen unu saf veya diğer unlarla karıştırarak hamur işlerinde de kullanılmaktadır. Arıcılık için çok iyi bir nektar ve polen kaynağıdır. Ayrıca yurdumuzun ihtiyacını karşılayacak kadar Karabuğday üretilmediğinden Çankırı’nın Türkiye’de üretim merkezi haline getirmeyi hedeflemekteyiz” dedi.

Karabuğday ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmemektedir ve üretim çalışmalarına yeni başlanmıştır. Bitkinin vejetasyon süresi 60–80 gün kadar olup dekara 50-215 kg verim alınmıştır. Yazlık olarak ekilmektedir. İkinci ürüne de elverişlidir.

Tarla gününde yapılan hasatta araziden dekara 260 kg verim alınmıştır. Bu da Türkiye ortalamasının üstünde bir verimdir.

 Daha sonra söz alan Vali Yardımcısı Hüseyin DEMİRBAŞ konuşmasında “ Ben Isparta Eğirdirliyim. Eğirdir’de Elmanın serüveni de böyle başladı. Şu anda Eğirdirin en önemli geçim kaynağı elma haline gelmiştir. Karabuğdayında Çankırı için böyle bir geçim kaynağı olması dileğiyle bütün katılımcılara teşekkür ederim” dedi.

Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman ÇAKIR'ın köy Muhtarına, önder çiftçimiz Mehmet KARA'ya ve tüm katılımcılara teşekkür ederek, İlimiz ve Ülkemize hayırlar getirmesi temennisiyle, tarla günü sona erdi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER