© Tarım Pusulası 2021

Kanserin Panzehiri

Kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun, akciğer ile prostat kanserine karşı etkisi ile yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirlendi. Araştırma 3 Üniversiteden 20 araştırmacının yer aldığı çalışma ile yaklaşık 36 ayda sonuçlandı.

Gümüşhane Üniversitesince (GÜ) yürütülen araştırmada, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun, akciğer ile prostatkanserine karşı etkisi ile yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirlendi.
GÜ tarafından hazırlanan, "GelenekselTedavide Kullanılan Gümüşhane Bölgesi Bazı Bitkilerin Antikanser, Antioksidan, Antigenotoksik ve Yara İyileştirici Etkilerinin İncelenmesi" projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce sağlanan yaklaşık 150 bin liralık destek de kullanılarak tamamlandı.
GÜ önderliğinde Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Niğde Üniversitesinde görevli 20 araştırmacının yer aldığı çalışma yaklaşık 36 ayda sonuçlandı. Gümüşhane'de beş ayrı bölgeden toplanan meyveler, kurutulup toz haline getirildikten sonra analiz edildi.
Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Kağan Kılınç, Gümüşhane ve çevresinin bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğunu, karadut ve kuşburnunun da bu zenginlik içinde yer aldığını söyledi. Kılınç, araştırmanın konusunu belirlerken, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun Gümüşhane ekonomisindeki önemini dikkate aldıklarını ve mevcut değerini yükseltmeyi amaçladıklarını belirtti.
Araştırma konusu meyvelerin kimyasal içeriklerinin yanında klinik sonuçlarını da görmeyi hedeflediklerini ifade eden Kılınç, "Proje, numunelerin toplanması, kurutulması ve toz haline getirilmesi, ardından uygun çözücülerde ekstraksiyonu, kimyasal içeriğinin belirlenmesi, antioksidan, antikanser ve yara iyileştirici özelliklerinin incelenmesini kapsamaktadır" dedi.
Kılınç, elde edilen sonuçlar dolayısıyla bu meyvelerin tüketilmesini tavsiye ederek, "Çalışmamızda kuşburnu, karadut ve kırmızı dutun içerik olarak son derece yararlı fenolik bileşiklere sahip olduğunu gördük" diye konuştu.

"Kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun sıklıkla tüketilmesini öneriyoruz"

GÜ Tıbbi Bitkiler Geleneksel İlaçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜNTIBGİM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Turan, projenin çıkış aşamasındaki önemli parametrelerden birinin, karadut, kırmızı dut ve kuşburnunun kanser ve yara iyileştirici etkisini belirlemek olduğunu söyledi.
Araştırma sonucunun, bu meyvelerin özellikle akciğer ve prostat kanserine etkisi ile yara iyileştirici özelliği olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Turan, "Kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun içinde bulunan etken maddelerin kansere karşı etkili olduğu, kanser hücre serileri üzerinde yapılan çalışmalarda görüldü. İlaca giden yolda temel düzeyde yapılan bu çalışma sonrası, ileri analizlerle etken maddenin tespitinin yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Turan, karadutun ağız yaralarını iyileştirici özelliğinin halk arasında bilindiğini anımsatarak, şöyle devam etti: "Yaptığımız hayvan çalışmalarında, karadutun yaralar üzerinde özellikle yara iyileştirici kremlerle karşılaştırdığımızda yara iyileşmesini hızlandırdığını kanıtlamış olduk. Bu verilerden de yola çıkarak etkinliği kanıtlanmamış bitki zenginliğimizin değerli özelliklerinin ortaya çıkarılarak katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi çabalarımız GÜNTIBGİM çatısıaltında devam etmektedir. Merkezin kurulmasında ve çalışmalarını sürdürmesinde desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Günaydın'a teşekkür ediyorum." 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER