© Tarım Pusulası 2021

Kanatlı İşletmelerinde Biyogüvenlik Denetimleri Sürüyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ticari etlik ve yumurtacı kanatlı işletmelerinde, Biyogüvenlik Talimatı çerçevesinde denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilen Şehzadeler İlçesinde bulunan işletmelerin denetimlerine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk' de katıldı. İl Müdürü Öztürk'e Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Melikşah Taşkın, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Çınar Aydoğan, Veteriner Hekim Gencer Deniz eşlik etti.

Gerçekleştirilen denetimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Metin Öztürk; "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, açık ve kapalı sistem olarak faaliyet gösteren ticari etlik ve yumurtacı işletmelerinin denetimleri, kanatlı hayvan hastalıklarına yol açan biyolojik etkenler ile halk sağlığını etkileyen zoonotik etkenlerin giriş ve çıkışı ile biyogüvenlik denetiminden geçmeyen işletmelere hayvan sevkinin engellenmesi amacıyla  "Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerinin Biyogüvenlik Talimatı" hazırlanmış ve 09 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İlgili talimat çerçevesinde İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm kanatlı kümesleri Bakanlığımız Kanatlı Veri Tabanına kayıtlı olup, hayvan hareketlerinin tümü ilgili birimlerimizce denetlenmektedir" dedi.

Kanatlı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Manisa'da 821 İşletmede; 1.528 adet broiler, 153 Yumurtacı, 62 Hindi, 155 damızlık olmak üzere 1.898 adet kümes bulunduğunu belirten Öztürk; "Bu kümeslerde, 11.462.167 yumurtacı ve 27.320.280 broiler tavuk ile 706.754 adet hindi bulunmaktadır. İlimizde 2016 yılı içerisinde 327 bin ton tavuk eti ile 3 milyar 346 milyon adet yumurta üretimi gerçekleşmiştir.

TÜİK verilerine göre Manisa ili,  ülkemizde hindi üretiminde 1. etlik piliç sayısına göre 2. , yumurtacı tavuk sayısına göre ise 3. sıradadır. Bu yüzden kanatlı sektörü, bizlerin hayvancılıkta ön planda tuttuğumuz ve yakından takip ettiğimiz bir sektördür. Hayvan Sağlığı Şubemiz de çalışmalarını hassasiyetle sürdürmekte Bakanlığımızın 09 Temmuz 2015 tarihinde yayınlamış olduğu "Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerinin Biyogüvenlik Talimatı" çerçevesinde denetimlerini aralıksız sürdürmektedir.

Ülke kanatlı sektöründeki lider birçok firmanın bulunduğu ilimizde, Bakanlığımızın yayınlamış olduğu talimat çerçevesinde 1.898 adet kanatlı kümesinin talimatla belirtilen kriterler çerçevesinde 6 ay ara ile yılda iki kez denetimleri yapılmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de ciddi ekonomik kayıplara yol açan kuş gribi ve diğer salgın hastalıkların işletmelerimizi etkilememesi için gerekli önlemler alınmaktadır. Olası bir kuş gribi tehlikesine karşı İl Müdürlüğümüzce, tek kullanımlık tulum, eldiven, gözlük, maske, dezenfektan gibi malzeme alımları yapılmaktadır. Biyogüvenlik Talimatının yerine getirilmesi konusunda bütün işlemler İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER