Kalkınmanın yolu tarım ve hayvancılıktan geçer
TarımYozgat’ta kalkınmanın yolunun tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle mümkün olabileceğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ‘Yozgat’ın gelişimi için tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, özel proje ve teşviklerin uygulanması ve alternatif ürün çeşitliliğinin arttırılması gerekir. DAP projesi için siyasilerimizden destek istiyoruz’ dedi.
Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, tarım ve hayvancılıkta uygulanan DAP projesine Yozgat’ın 37’inci il olarak dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
MÜJDE BEKLİYORUZ
Yozgat’ın kalkınmasının yolu tarım ve hayvancılıktan geçer diyen Açıkgöz, ‘Tarım ve hayvancılık olmazsa olmazımız. Topraklarımızın yüzde 70’i tarıma dayalı, meralarımız oldukça fazla. Yozgat iki şekilde büyüme gerçekleştirebilir. Yozgat’ta yüzde 12 seviyesinde sulu tarımımız var. Sulu tarımda pancara alternatif ürün ekmemiz lazım. Hayvancılıkta da devletin vereceği teşviklerden Yozgat olarak faydalanmamız lazım. Özellikle bu DAP projesi olmazsa olmazdır. Şuan 35 ilde bu proje uygulanıyor. Şimdi Sivas’ta bu projeye dahil edildi. İnşallah 37. il biz oluruz. Eğer buna dahil etmiyorsalar Anadolu illerine özel bir proje yapmalarını istiyoruz. DAP projesinde olduğu gibi teşvikte yüzde 40 oranında desteklerden Yozgat çiftçisinin de yararlanması gerek. Biz özveri ile bir müjde bekliyoruz’ diye söyledi.
DAP PROJESİ OLMAZSA OLMAZ
Türkiye’de hayvancılık üretimi ve süt üretimi revaçta olduğunu hatırlatan Açıkgöz, ‘Bugün bu konuda gelişim gösteren Burdur,Balıkesir, Afyon illeri neredeydi nerelere geldi. Hayvancılık ve tarım geliştikçe bu alanlara özel sanayi bölgeleri beraberinde geliyor. Örneğin süt fabrikası, yem fabrikası, saman fabrikası gibi sanayi yatırımları tarım ve hayvancılığın ayağa kalmasıyla geliyor. Bu yüzden 36 ilde uygulanan DAP projesine 37. il olarak Yozgat’ın da katılması gerek. Olmazsa olmazımız bu olmalı. Siyasilerimize bu konuda hassasiyetle durmalarını rica ediyoruz. Bun teşvikler Yozgat’a kazandırılırsa Yozgat neden bir Aksaray, Karaman gibi olmasın. İlin ekonomisi tarım ve hayvancılıktan geçiyorsa bunlara dayalı sanayi yatırımları olması lazım’ şeklinde konuştu.
KÖYLERİ MERKEZE ÇEKMELİYİZ
Bizim ilimizin en büyük sıkıntısı 97 köyümüzden merkeze geliş çok az diyen Açıkgöz, ‘Sıkıntıyı çözmemiz lazım. Belediye Başkanımız, Valimiz, tarım müdürlüğümüz, siyasilerimiz bu konuda çaba göstermeli. Halen ilimizde hayvan pazarı, buğday pazarı yok. Bu hizmetler gelmesi durumunda köylülerimiz Yozgat’a gelecektir. Aksi taktirde köylü Yerköy, Sungurlu, Alaca’ya gidiyor. Sıcak para Yozgat’a gelmiyor. Bu konuda tarım ve hayvancılık konusunda önemli projeler oluşturmalıyız’ diye konuştu.
İlginizi Çekebilir