© Tarım Pusulası 2021

Kahraman, Köylülerin Sorunlarını Dinlemeye Devam Ediyor

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, Şube Müdürleri ve Teknik Personelin katılımıyla Mesudiye köyünde üreticileri ziyaret etti. Mesudiye Uşakta ziyaret ettiğimi 93 köy oldu. Yaklaşık 8 aydır görevde olduğu süre boyunca yapmış olduğu çiftçi toplantılarının amacından bahseden İl Müdürümü Erkan KAHRAMAN, üreticilerin sorunlarını dinledi

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, Şube Müdürleri ve Teknik Personelin katılımıyla Mesudiye köyünde üreticileri ziyaret etti. Mesudiye Uşakta ziyaret ettiğimi 93 köy oldu. Yaklaşık 8 aydır görevde olduğu süre boyunca yapmış olduğu çiftçi toplantılarının amacından bahseden İl Müdürümü Erkan KAHRAMAN, üreticilerin sorunlarını dinledi. İl Müdürlüğümüzde tüm idari kademelerin kapılarının sürekli açık olduğunu, üreticilerimizin rahatlıkla gelip personelimizle görüşebileceklerini belirtti.

İlimizde Kapama meyve bahçelerini arttırmak için 5 dekar kapama bahçe dikeceklerin fidanlarının %100'ü; Eğer daha büyük bahçe yapmak isterlerse yine 5 dekarlık kısmının fidanları hibe edilecektir. Geriye kalan arazinin %50 sinin fidanlarının da hibe edilmesi planlanmaktadır. Müracaat edenlerin mevcut arazi kontrollerini yapmaya ve yeni müracaatları da almaya devam ediyoruz. Kapama meyve bahçesi yapmaya istekli üreticilerimizin vakit kaybetmeden il müdürlüğümüze tapu fotokopisi ve dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

 Suni tohumlamada yerli spermaların kalitesinin ve verimlerinin dünya standartlarında olduğu ve yetiştiricilerimiz yerli sperma tercih etmeleri önerildi. Böylece yılda yaklaşık 14 milyon TL'nin üreticilerimizin cebinde kalacağını belirtti. Büyük baş hayvan yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlara değinen İl Müdürümüz Sayın Erkan KAHRAMAN, yarı açık modern hayvan barınaklarının ve kaliteli kaba yem üretiminin, kayıt tutulmasının, rasyon hazırlanmasının, öneminden bahsetti. Rasyonların hazırlanmasında ki kaba-kesif yem oranları ve içerisindeki protein miktarı ile hayvana verilecek olan suyun kalitesi ve sürekliliğin öneminden bahsedildi. Özellikle Pancar küspesini süt sağımından hemen önce verilmesi gerektiği kokusunun süte geçmemesi için önemli olduğunu belirtti. Buzağılarınızı 6. Haftadan sonra günde 150 gram yem ile başlayıp yeme alıştırmanın daha verimli olduğundan bahsetti.

Süt sağımında hijyene çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Süt sağım makinelerinin dezenfektanlar ile temizlenmesi gereklidir. Çiğ sütte bakteri üremesi çok hızlı gerçekleşmektedir. Mümkün olan en kısa sürede sütlerini soğutma tanklarına ulaştırmalarınızı önemsiyoruz.

Uzun yıllar tarla ve laboratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen sertifikalı tohumluğun çiftçilerinin kendi yerel ürünlerinden elde ettikleri tohumluğa göre %25'e yakın daha fazla verimli olduğu belirtildi. Ayrıca Bakanlıkca sertifikalı tohum kullanıldığında buğday ve arpada dekara 8,5 TL destekleme ödemesi yapıldığı belirtildi. Sertifikalı tohum kullanmanın;  yapılan desteklemeler, satılan ürün fiyatı, selektör ve tohum ilaçlama masrafları göz önüne alındığında çiftçimiz için daha ekonomik olacağı ve sertifikalı tohum kullanmakla verimin artacağı söylendi.

Makine ekipman ihtiyacı olan üreticilerimiz bu yıl TKDK tarafından verilmeye başlanan proje bazlı desteklemelerden faydalanabilir, İl Müdürlüğümüzdeki makine ekipman desteklemeleri kaldırılmıştır. Ekonomik yatırımlar çerçevesinde hibe destekleri devam edecektir. Bunlardan faydalanmak için il müdürlüğüne müracaat edebilecekleri belirtildi.

İlimizde üreticilerimizin bilinçsizce gübreleme yaptığı belirtildi ve üreticilerimizin toprak tahlili yaptırarak gübrelemeyi analiz sonuçlarına göre yapması gerektiği söylendi. Hububatta üst gübrelemenin tek seferde değil en az 2 defada yapılması gerektiğini, başaklanma öncesinde verilecek gübrede yağış durumu göz önünde bulundurularak gerekirse gübrenin sıvı halde yaprak gübresi olarak da verilebileceği anlatıldı. Bu yıl yağışların iyi seviyede olması nedeniyle rekoltenin iyi düzeyde olacağı düşünüleceğini ancak azotlu gübrenin tek seferde verilmesi ve yağış miktarının iyi düzeyde olması nedeniyle gübrenin yıkanmasından dolayı ürünlerin en çok ihtiyaç duyduğu sapa kalkma ve başaklanma döneminde azot noksanlığı çekebileceği söylendi.

5403 Sayılı Toprak Kullanım Kanununda 6537 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile arazi ve toprak kaynaklarının sınıflandırılarak tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi asgari büyüklüklerinin belirlenip miras ve satış yoluyla bölünmelerin önlenmesi konusunda üreticilerimize bilgi verildi. Ehil mirasçıya tarımsal arazi edinebilmesi için Bakanlığımızca faiz destekli kredi verileceği belirtildi. Üreticilerin bu konu ile ilgili soruları cevaplandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER