© Tarım Pusulası 2021

“Kadın Yetişirse Her Şey Yetişir Projesi” Hayata Geçirildi

Gümüşhane Tarım ve Orman il Müdürlüğünce yürütülen "Kadın Yetişirse Her Şey Yetişir" Projesi kapsamında kadın çiftçilere tohumları dağıtıldı. 

Köse Kabaktepe köyünde Kadın çiftçilerin yeni ürünlerle tanıştırılarak modern yöntemler kullanılarak üretime dahil olmalarını sağlamak, kırsalda kadın ve genç girişimciliğini teşvik etmek,  ve yöremizde kadınlara çalışma alanları oluşturarak hem aile ve hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmasının hedeflendiği "Kadın Yetişirse Her Şey Yetişir" Projesi kapsamında kadın çiftçilere yüzde 100 hibeli  kuru fasulye, nohut tohumu ile mantar üretim kiti, herbisitit, fungusit ve gübre  düzenlenen törenle  dağıtımı yapıldı.

Kabaktepe köyünde düzenlenen tohum dağıtımı törenine Köse Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen,  Köse İlçe kurum müdürleri ve projeden yaralanan kadın üreticiler katıldı. 

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Toplumda kadının yerinin çok önemli olduğunu belirterek, bu proje tamamen üretime dönük bir projedir.  Yapmış olduğumuz bu destekler, yapmış olduğumuz bu projeler tamamen kırsalda yaşayan insanlarımızın ürün çeşitliliğini artırarak, katma değeri daha yüksek ürünler elde ederek gelir ve refah seviyelerini yükseltmek, yeni istihdam alanları oluşturularak kırsaldan kente göçü azaltması hedeflenmektedir dedi.

Son verilere baktığımız zaman Gümüşhane'de 2018 yılında sadece Bakanlığımızın vermiş olduğu tarımsal desteklemelerin 30 Milyon TL olduğunu belirten Birşen,  Bunun yansıması her geçen gün artmaktadır. 5 yıl önce Gümüşhane'nin yıllık tarımsal hasılası 600 milyon iken bugün bu rakam tuik rakamlarına göre 950 milyon TL olduğunu ifade etti. Tarımsal üretimimiz her geçen gün arttığını belirterek, İlimizin coğrafik olarak avantajlı yönleri de var. Bir başka ilimizde patates hasadı yapılırken Gümüşhane de köse ilçemizde patates ekimi yeni yapıldı. Böyle güzel ülkemiz güzel bir coğrafyamız var. Bu yüzden toprağı işleyerek daha fazla üretmemiz gerekiyor. Bizim gayemiz bilgiyi çiftçi ile buluşturmak, sonra suyu toprakla buluşturmak.  Çiftçilerimizin modern tarım yöntemleri ile katma değere yüksek üretim yapmaları sağlayarak hem aile ve hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktır" dedi.

Proje kapsamında Kadın çiftçilerimize çeşitli yetiştiricilik eğitimlerinin verildiğini de  belirten Birşen, Yetiştiriçilik süresi boyunca tüm eğitim ve danışmanlık hizmetleri Köse İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından verilecektir. Bu tür projelerimiz artarak devam edecek. Destek bizden üretim sizden. Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.

Köse Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat ise yaptığı konuşmada, "Devletimiz özellikle tarımsal üretimde kapılarını sonuna kadar açmış durumda.  Yeter ki çiftçimiz üretsin, biz  her türlü üreticimizin yanındayız. Bizim derdimiz sizin üretiminizin her alanında sizleri destekleyerek yanınızda olmaktır. Sizlerin hanımefendi olarak bu işe talip olmanız bizleri ayrıca mutlu etti. Bu proje başarılı bir şekilde sonuçlandığına bütün köylerimize de örnek olacak ve buralarda da uygulanmaya başlanacaktır. Sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Proje kapsamında 7 çiftçiye kuru fasulye tarımı için 100 kg tohum,500 kg gübre, 4,5 kg herbisit, 2 çiftçiye 100 metre kare alanda 100 adet mantar üretim kiti, 10 çiftçiye 46 dönüm alanda nohut tarımı için 736 kg tohum, 460 kg gübre, 4,6 kg herbisit, 34,5 kg fungosit teslimi yapıldı. 

Program tohum dağıtımının ardından Mibzer adı verilen tohum ekme makinasıyla nohut tohumlarını toprakla buluşturularak program sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER