Kadın Çiftçiler Şeker Otu Yetiştirecek
TarımKadın Çiftçiler Şeker Otu Yetiştirecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında kadın çiftçilerin eğitimlerle mesleki beceri kazanmaları sağlanarak tarımda kadın istihdam oranı ve girişimcilik kapasitelerinin artırılması, bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla iller tarafından kadın çiftçilere yönelik hazırlanan projeler değerlendirilerek hayata geçirilmektedir.
Ülkemizde yaklaşık 7 yıllık bir geçmişi olan sıfır kalorili STEVİA (ŞEKER OTU) bitkisi Gaziantep ilinde ilk olarak 2014 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ile "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" çerçevesinde uygulanmıştır. Bitkinin gelişimi 2014 ve 2015 yılında incelenmiş ve Gaziantep ikliminin Stevia bitkisi yetiştiriciliğine uygun olduğu gözlenmiştir. Yürütülen bu çalışma sonucunda 2015 yılında "Özel Proje" kapsamında "Kadın Çiftçiler ile Alternatif Ürün Stevia (Şeker Otu) Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması Projesi" ("Stevia Üretelim, Tatlı Konuşalım, Gaziantep'te Buluşalım") değerlendirilerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje 2 aşamalı yürütülecek olup; "üreten çiftçi, işleyen sanayici" işbirliğinin oluşumu hedeflenmiştir
Bu kapsamda projenin ilk ayağı Kadın çiftçilerle yürütülecek olup 2 farklı ilçede 1'er köyde belirlenen 43 kadın çiftçi MEB modül sistemine göre tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği, kooperatifleşme, girişimcilik, liderlik, markalaşma, reklam ve pazarlama konularında eğitim almıştır. Uygun koşulları sağlayan 10 kadın çiftçiye 1'er dekar alanda olmak üzere toplam 10 dekar alanda stevia bitkisi yetiştiriciliği yaptırılacaktır. Bunun yanı sıra elde edilen stevia bitkisinin yaprakları proje kapsamında alımı yapılacak olan güneş enerjisi sistemi ile çalışan kurutma fırınlarında kurutularak pazarlamada farkındalık sağlanacaktır.
Projenin ikinci ayağı ise stevia bitkisinin işleme sektörünün öncelikli olarak Gaziantep sanayisine kazandırılması olacaktır. Bu kapsamda proje ortağı olan Gaziantep Ticaret Borsası ve Şekerciler Kuruyemişçiler Odası'na bağlı üyelere proje danışmanı Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Doç.Dr. Osman KOLA tarafından Stevia bitkisinin işleme sektörünün Gaziantep sanayisi ve ülkemize kazanımları anlatılarak bu konuda yatırım yapmak isteyen sanayicilerin farkındalıklarının arttırılması ve sektörün Gaziantep iline kazandırılmasının önü açılacaktır.
Proje açılış toplantısında konuşan Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet KARAYILAN Bu projenin ilimiz kadın çiftçileri ve Sanayicileri açısından çok önem arz ettiğini bunun yanı sıra da tüketicilerin sağlığını korumak için kurum olarak çok hassas çalıştıklarını ifade etti. Proje kapsamında 43 kadın çiftçinin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İŞKUR, Şahinbey ve Karkamış Halk Eğitim Müdürlükleri işbirliğinde 11 günlük sertifikalı eğitimden faydalandıklarını dile getiren KARAYILAN; MEB Hayat Boyu Öğrenme Programı Kapsamında "Yaprağından Faydalanılan İlaç ve Baharat Bitkileri Yetiştiriciliği" Programına Stevia Konusunun ilk defa Müdürlükleri aracılığıyla alındığını ve bu konuda eğitim verilerek bilinçli çiftçi yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Yapılan bu çalışma ile sonraki yıllarda Türkiye'de Stevia konusunda eğitim almak isteyen herkese bu program aracılığıyla öncülük etmenin mutluluk verici olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra çiftçilerin damlama sulama sistemi Stevia fideleri, Türkiye'de yine öncü olabilecek Güneş Enerjili Kurutma Sistemli Fırınların her kadın çiftçiye 1 er adet olmak üzere verileceğini ve eğitim gibi giderlerin de proje bütçesinden karşılandığı proje sonunda ise Sanayiye kazandırılması boyutunda da Yurt Dışı teknik inceleme gezisi düzenleneceği bilgisini veren KARAYILAN; Kaliteli Üretimin Bilinçli üretim ve eğitimden geçtiğine vurgu yaparak Gaziantep'te tarımsal üretim sektörü ile sanayi sektörünün çok iyi bir şekilde koordineli çalışabilecek bir potansiyeli olduğunu ve Stevia (Şeker Otu) işleme sektörünün Gaziantep'te kurulmasını arzuladığını, bunun için kurum olarak yapılabilecek her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirten KARAYILAN; proje ortakları olan Ticaret Borsası ve Şekerciler Kuruyemişçiler Odası ile de güzel bir işbirliği içerisinde olduklarını, "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" düşüncesi ile yürüttükleri bu çalışmaların tüm halkımıza hayırlara vesile olmasını dileyerek projede emeği geçen bütün arkadaşları kutladığını dile getirdi.
Proje faydalanıcısı Kadın Çiftçiler Adına Şahinbey İlçesinden Belgin YILMAZ; Bu bitki ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığıyla 2014 yılında tanıştığını Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi Çerçevesinde bu bitkiyi 3 yıldır yetiştirmeye çalıştıklarını ve bu konuda kadın çiftçilere öncülük ettiğini belirtti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Gece-gündüz demeden Kadın Çiftçilerin eğitim ve gelişimleri için çok emek harcadığını, kendilerinin de bu emeğin karşılığı olarak daha fazla çalışmaları gerektiğinin dile getirdi. Şu anda bu işi kendisi ile birlikte 10 Çiftçi kadın ve ailesinin de yürüttüğünü belirten YILMAZ Stevia (Şeker Otu) Bitkisinin kendilerine çok iyi kapılar açacağını düşündüğünü belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kadın Çiftçilere Sürekli destek olmasının toplumda kadınlar için çok önemli olduğunu belirten YILMAZ tüm yetkililere teşekkür etti.
Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Tekniker olarak görev yapan Proje Koordinatörü Proje yürütücüsü Aysel ESKİCİ'de Proje ile İlgili bilgileri katılımcılarla paylaştı. Özellikle diyet yapanlar, obezite ile mücadele edenler, Diyabet rahatsızlığından dolayı şekerli gıdalar tüketemeyen insanları düşündükçe tatlı memleketi Gaziantep'te böyle bir proje uygulamanın gerekli olduğunu dile getiren ESKİCİ "Stevia Üretelim, Tatlı Konuşalım, Gaziantep'te Buluşalım" Sloganı ile yola çıktıklarını ve "Üreten Çiftçi İşleyen Sanayici Modelini" Stevia Bitkisi ile Pekiştirmek istediklerini dile getirdi. Kadın Çiftçiler ve Aileleri için Alternatif ürün kapsamında değerlendirilebilecek olan bu bitkinin Türkiye'de Çok yeni olduğu ve bu projenin Stevia sektörüne öncülük edebileceği kanısında olduklarını belirten ESKİCİ; Projeyi desteklemeye değer bulan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı yetkililerine, projenin hazırlanması sürecinden başlayarak yürütülmesi aşamasında her zaman yanlarında olan İl Müdürü Mehmet KARAYILAN ve Proje Ekibindeki bütün arkadaşlara teşekkür ederek Gaziantep tarımında kadının üretim ve eğitim, faaliyetleri ile güçlenebileceği vurgusunu yaparak katılımcılara teşekkür etti.
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümünden Yrd.Doç Ali ÖZKAN' da Stevia ve Sakkarozun İnsan beslenmesi açısından Karşılaştırmalı sunumunu gerçekleştirerek Stevianın doğallığına ve faydasına dikkat çekti. Özellikle Obezite ile mücadele kapsamında Stevia Bitkisini kullanmanın tüketiciler açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Proje Danışmanlığını yürüten Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Doç.Dr. Osman KOLA' da Stevia Bitkisinin insan beslenmesi ve sağlığı açısından önemi, dünyadaki yeri ve pazar değeri ile sanayiye kazandırılması gibi pek çok konuda katılımcıları aydınlattı. Bu noktada Gaziantep sanayicilerinden destek beklediğini ve bu konu ile ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve proje ekibi ile birlikte Gaziantep in önde gelen firmalarına bu konuda detaylı bir sunum gerçekleştirdiklerini ve bu gelişmelerin umut verici olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilir