© Tarım Pusulası 2021

İzmir'in kırsalda kalkınma modeli Ege'ye örnek oldu

Üreticiden bugüne kadar çeyrek milyar TL'ye yaklaşan alım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma modelini diğer Ege illerine de taşıyor.

Yerli üreticiyi desteklemek amacıyla kooperatiflerden bugüne kadar yaklaşık 224 milyon lira bedelle patates, bal, çiçek, süt, yoğurt, peynir, zeytinyağı, çim ve fidan alımı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal alanda yaptığı desteklere Ege'deki diğer kentlere de örnek oluyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi uzmanları, önümüzdeki günlerde başlayacak işbirliği ile Afyonkarahisar'ın Evciler ve Dazkırı, Denizli'nin Bozkurt ve Buldan, Aydın'ın da Karacasu Belediyesi ile ortak çalışma gerçekleştirecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar hayata geçirdiği kırsal kalkınma modeli konusunda bir çerçeve oluşturarak belediyelere destek verecek.

BM'ye ışık tutacak bir yerel kalkınma örneği gerçekleştirdik

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın birçok bölgesinde gıda sıkıntısı nedeniyle tehlike çanları çalmaya başladığını ifade ederek, "Dünya artık bildiğimiz klasik yöntemlerle yönetilemiyor. Günlük, geçici yöntemler, popülist yaklaşımlar sıkıntıyı daha da büyütüyor. Köklü çözümlere ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Birleşmiş Milletler'in ve dünyanın tarım politikasına ışık tutacak bir yerel kalkınma örneği gerçekleştirdik. Örneğin Tire Süt Kooperatifi, BM'nin 'En İyi Yerel Kalkınma Projesi' ödülünü aldı. Üreticilerimize yasalar çerçevesinde her türlü desteği, hem bilimsel eğitimle, hem de maddi olarak vermeye kararlıyız" diye konuştu. Türkiye'deki 24 su havzasından 4'ünün İzmir sınırlarında olduğunu hatırlatan Kocaoğlu, "Yani un var, şeker var, su var. Gerisi birlik beraberlik içinde helvayı yapmak. Gelecek kuşaklara bugünkünden daha temiz, havası, suyu, toprağı korunmuş bir ülke bırakmak için hedefi belirleyip, hızlı bir şekilde koşmamız gerekiyor" dedi.

Belediye ücretsiz toprak analizleri de yapıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğrudan alımlar dışında üreticilere ücretsiz toprak analizleri, fidan ve canlı hayvan dağıtımı gibi destekler de sunuyor. Belediyenin 2005 yılından bu yana yaptığı sathi kaplama ova yolu da 4 bin kilometreyi buldu. Bugüne kadar 2 milyon 254 bin adet meyve fidanı ve yüzbinlerce sebze fidesi dağıtıldı. Beydağ, Menderes, Kınık, Seferihisar, Urla ve Karaburun'daki üreticilere arılı ve arısız kovan ile arıcılık malzemeleri dağıtıldı. Ayrıca 2 bin 500 adet ana arıyı üreticilerle buluşturdu. Bir yılda 845 üreticiye 3 bin 309 koyun ve keçi dağıtıldı. Kendi laboratuvarında ücretsiz toprak analizleri yapan belediye, üreticilere incir kurutma kasası, zeytin kasası, pazar tezgâhı sağlıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER